Gość Krzysio 28.10.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak policzyć izolacyjność (k) takiego zespołu: szyba zespolona k=1,1 szczelina powietrzna grubości 7cm szyba zespolona k=1,1 Mamy więc 4 warstwy szkła i 3 warstwy gazów. Szukałem różnych kalkulatorów, ale okazywały się bezużyteczne, wzoru też nie znalazł . Rozważam tego rodzaju rozwiązanie (docelowo - na pierwszy rzut jedna szyba)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 28.10.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 poczekaj chwile zobaczymy co da sie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Krzysio 28.10.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Dziękuję - nie pali się - mogę czekać długo Gdybym miał wzorek na takie rzeczy to bym już nikomu głowy nie zawracał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 28.10.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 po przeprowadzeniu żmudnych i zawiłych obliczeń wyszło mi 0,552 w/m2*k - gwarancja jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 To zdradź proszę jak to obliczyłeś... Czyli chyba całkiem nieźle zważywszy, że kosztuje to ok 160-200zł za m2... ? Jaki wpływ na tą wartość ma odległość między szybami? Raczej lepiej ją zwiększyć, czy zmniejszyć? Dzięki wielkie mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 28.10.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 zwiększanie szczeliny powietrznej niewiele tu daje /bardzo niewiele / -zasymulowałem warstwę termofloat operując grubością szkła i do tego dodałem szczeline powietrzną i drugą szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Dzięki wielkie. Jeśli mogę się jeszcze zapytać ile by dała do tego roleta zewnętrzna? (niestety nie powiem jaka konkretnie - rozważam teoretycznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 28.10.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jedno ale, jeżeli bedziesz miał zwykłe powietrze w tej przestrzeni 7 cm, to licz się z tym ze zimą będzie wykroplona para wodna zamarznięta na szybie wewnątrz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Krzysio 28.10.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 A jak tego uniknąć? Jakieś pochłaniacze? Czy są jakieś inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Tak jak w szybie zespolonej absorben wilgoci tylko więcej i obie szyby muszą być szczelnie ze sobą połączone. A poza tym przy 7 cm odległości pomiędzy szybami powierze będzie miało taką cyrkulację że efekt na izolacje z zastosowania tych dwu szyb będzie niewielki.Gdyby to było takie proste to już dawno byłyby szyby trzy i cztero komorowe z termoflotami z odstępami pomiedzy nimi po 7 cm.może tańszym i sprawdzonym rozwiazaniem jest szyba HeatMirrror! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Znakomite szyby, ale... z tego co przeczytałem wynika, że nie nadają się do domu pasywnego, przynajmniej na okna południowe. Tam chodzi też o to aby nagrzewać pomieszczenia przez duże połacie okien południowych.Czy się mylę?Tak czy inaczej dziękuję za linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Nie ma takiej możliwości, żeby wysuszać przestrzeń pomiędzy tymi dwoma szybami zespolonymi. I nie ma takiej potrzeby - jak Ci się będzie rosić wilgoć na tej szybie zewnętrznej od wewnątrz to po prostu dasz lekkie przewietrzanie między skrzydła. Takie okno zespolone [chyba to jest okno zespolone - albo skrzynkowe] z podwójnymi szybami zespolonymi w skrzydłach zewnętrznych i wewnętrznych daje U w granicach 0,4 czyli bardzo dużo. Ta przestrzeń 7 cm jest optymalna i w sumie daje bardzo dużo. A i izolacyjność akustyczna dzięki rozstawieniu tych szyb będzie rzędu 40 dB - bardzo wysoka. Zastępczo może być HEAT mirror - produkuje je HYDROPOL z Gostynina - a na forum była burzliwa dyskusja o tych szybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.10.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 tylko ten "zastępczy" heat mirror kosztuje 560 zł za m2 natomiast 2 szyby 1,1 160-200zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts