Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielka Lipa

Broda79

Recommended Posts

Kryzys lat 90-tych i plan Balcerowicza.

inflacja ponad 600%,stopy procentowe w zł były ok.20% hmm...dług polski tylko 42mld dolarów,dziś ok.200mld euro,wtedy inflacja ponad 600%,w 1999r stopy proc.dla zł ok.20% dziś inflacja ok4% stopy ok.4%,na świecie stopy ok.0-3%,zgadnijcie co będzie jak ten kryzys się rozbucha,a jest on największy od kilkudziesięcioleci!!! powtórka z rozrywki do kwadratu,niemożliwe??? a frank gdy w lipcu,czy tam sierpniu stał po 1,96 pisano że barierą psychologiczną jest poziom 2,2 zł dla franka a dzisiaj 3.11 i możliwe? kurde to już nie jest śmieszne

Składka na ZUS w 1990 roku wynosiła około 7% średniej krajowej pensji,a teraz szkoda gadać :(

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gufix, co ty, w CASE pracujesz? :D

inflacja ponad 600%,stopy procentowe w zł były ok.20%

Wielu jest na tym forum, którym się wydaje, że WIBOR 5% czy LIBOR 1% to normalka i tak zawsze będzie.

hmm...dług polski tylko 42mld dolarów,dziś ok.200mld euro,wtedy inflacja ponad 600%,w 1999r stopy proc.dla zł ok.20% dziś inflacja ok4% stopy ok.4%,na świecie stopy ok.0-3%,zgadnijcie co będzie jak ten kryzys się rozbucha,a jest on największy od kilkudziesięcioleci!!!

Ahem. Do wielu to jeszcze nie dociera.

powtórka z rozrywki do kwadratu,niemożliwe??? a frank gdy w lipcu,czy tam sierpniu stał po 1,96 pisano że barierą psychologiczną jest poziom 2,2 zł dla franka a dzisiaj 3.11 i możliwe? kurde to już nie jest śmieszne

Bariery psychologiczne to mają analitycy w swoich ograniczonych rozumkach.

Co do "niemożliwe": BDI (indeks obrazujący koszt międzynarodowego transportu morskiego) spadł w ciągu pół roku 15-krotnie (ostatnio leciutko odbił). Niemożliwe? :D

Elita forum i cytuje pod postem ten sam post na kilka stron a4 aby tylko pod nim zamieścić jedno zdanie, Brawo

Masz rację.

janrenovate, na forach jest zwyczaj cytowania tylko części tekstu, a wręcz nie wolno cytować całych wypowiedzi.

Możesz zmoderować swój post, klikając w "zmień".

a ja na kryzys mam:

kominek na drewno opalany

zostawione kafle na piec kaflowy

kawałek działki na ziemniaczki i ogórki

ciocię na wsi, która piecze chleb i ma krowę

(a i tak dzisiaj mleko w Polsce jest tańsze od wody)

w banku prawie zero więc niczego mi nie zabiorą (no może troszkę)

A już kupowałam buty na kartki co pół roku, stałam w kolejkach za watą i papierem toaletowym, szynkę jadłam tylko na święta i wchodziłam do sklepu w którym tylko ocet stał na półkach.

cieszyłam się jak kupiłam wszystkie zeszyty i kredki do szkoły, jak Mikołaj przyniósł kurtkę i rękawiczki. Jak na choince mogły zawisnać orzechy włoskie i jabłka.

I poczułam jak 100zł polskich stawało się złotówką

mamy wirtualny kryzys a w markecie:

kilo kapusty 0,35PLN

pomidory w zimie kilo 3,69PLN

schab wieprzowy z kością kilo 12,90PLN

ser żółty gołda 11,90 PLN

Tobie z kryzysem kojarzy sie b r a k towaru....i ciezko sie przestawic .

Sa takie kryzysy gdy towaru jest tyle, ze polki sie uginaja tylko kupowac nie ma kto i za co.

Podane przez ciebie ceny nie sa niskie dla 4 osobowej rodziny gdzie tylko jedna osoba pracuje, ma zarobki nawet powyzej sredniej, ale kredyt do splacenia.

A gdyby tak cofnac sie w czasy wojenne ? wtedy, to , panie, byl kryzys.... 8)

a ja na kryzys mam:

kominek na drewno opalany

zostawione kafle na piec kaflowy

kawałek działki na ziemniaczki i ogórki

ciocię na wsi, która piecze chleb i ma krowę

(a i tak dzisiaj mleko w Polsce jest tańsze od wody)

w banku prawie zero więc niczego mi nie zabiorą (no może troszkę)

A już kupowałam buty na kartki co pół roku, stałam w kolejkach za watą i papierem toaletowym, szynkę jadłam tylko na święta i wchodziłam do sklepu w którym tylko ocet stał na półkach.

cieszyłam się jak kupiłam wszystkie zeszyty i kredki do szkoły, jak Mikołaj przyniósł kurtkę i rękawiczki. Jak na choince mogły zawisnać orzechy włoskie i jabłka.

I poczułam jak 100zł polskich stawało się złotówką

mamy wirtualny kryzys a w markecie:

kilo kapusty 0,35PLN

BOMBA :D

Zgadzam się - trzeba się wyluzować :D

Podane przez ciebie ceny nie sa niskie dla 4 osobowej rodziny gdzie tylko jedna osoba pracuje, ma zarobki nawet powyzej sredniej, ale kredyt do splacenia.

no tak, ale kto by chciał hodować kapustę za 0,35PLN i świnię za 13PLN. Zapewniam, że hurtowo to 1/2 tej ceny rolnik dostanie.

A schaby i szynki na śwince są tylko 2 reszta to salceson po 9PLN i kaszanka po 5PLN

Gość ZW
...mamy wirtualny kryzys a w markecie:

kilo kapusty 0,35PLN

Jadalne pomidory zaczynają się od ok 10 zł (W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej). Ser żółty, nie tzw. "analog" to min 15-20. Czyli po staremu, a nawet drożej niż kiedyś.

Pojawienie się produktów w drastycznie obniżonych cenach dowodzi raczej, że kryzys staje się rzeczywistością i rośnie popyt na wyroby żywnościopodobne. Smutne.

pozdr

....W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej....

a to ciekawe spostrzeżenie - na jakiej podstawie te słowa?

Kurde, mieszkam w Grodzisku już 10 lat i jakoś zawsze bylo (i jest) tak ze zakupy tu sa co najmniej o 10% tańsze jak we Stolycy

A jak się jeszcze rano wstanie i na targ pojedzie w środę czy sobotę to poza tym ze zjadliwe produkty kupisz (a nie spozywczopodobne) to i jeszcze taniej

A może, z racji tego ze blizej ejro mieszkam stad te ceny jakieś dziwne? Moze na wschód jest na odwrót?

Tak na marginesie to dziwię się tym wsyzstkim wieszczom obawiającym się, że kurs franka bedzie dalej szybował. Jakbym ja był tego pewien to już dawno kupiłbym za wszelkie oszczędności tej waluty i jak już osiągnie zakładane przez was kursy powyzej 4zł sprzedał....czysty zysk:)

Tylko coś mi się wydaje, że nikt z was tak nie zrobi:)

Ja natomiast bardziej skłoniłbym się aby wziąc teraz kredyt we CHFi za dwa lata spokojnie obserwować jak kurs się zmienia:)

...mamy wirtualny kryzys a w markecie:

kilo kapusty 0,35PLN

Jadalne pomidory zaczynają się od ok 10 zł (W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej). Ser żółty, nie tzw. "analog" to min 15-20. Czyli po staremu, a nawet drożej niż kiedyś.

pozdr

Obecnie z kilograma szynki nasi masarzyści potrafia wyczarowac 2kg "szynki"!

Kurde, mieszkam w Grodzisku już 10 lat i jakoś zawsze bylo (i jest) tak ze zakupy tu sa co najmniej o 10% tańsze jak we Stolycy

A jak się jeszcze rano wstanie i na targ pojedzie w środę czy sobotę to poza tym ze zjadliwe produkty kupisz (a nie spozywczopodobne) to i jeszcze taniej

A może, z racji tego ze blizej ejro mieszkam stad te ceny jakieś dziwne? Moze na wschód jest na odwrót?

Słusznie,w Moskwie,Białorusi jeszcze drożej :evil:

Gość ZW

jareko - chodzi o pomidory "jadalne", przynajmniej smakowo. tego zimą nie uświadczysz na wagę.

Te co mają przystępny smak są drogie i wolę nie domyślać się co przeszły.

pozdro