janrenovate 04.02.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Kryzys lat 90-tych i plan Balcerowicza. inflacja ponad 600%,stopy procentowe w zł były ok.20% hmm...dług polski tylko 42mld dolarów,dziś ok.200mld euro,wtedy inflacja ponad 600%,w 1999r stopy proc.dla zł ok.20% dziś inflacja ok4% stopy ok.4%,na świecie stopy ok.0-3%,zgadnijcie co będzie jak ten kryzys się rozbucha,a jest on największy od kilkudziesięcioleci!!! powtórka z rozrywki do kwadratu,niemożliwe??? a frank gdy w lipcu,czy tam sierpniu stał po 1,96 pisano że barierą psychologiczną jest poziom 2,2 zł dla franka a dzisiaj 3.11 i możliwe? kurde to już nie jest śmieszne Składka na ZUS w 1990 roku wynosiła około 7% średniej krajowej pensji,a teraz szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 04.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Gufix, co ty, w CASE pracujesz? inflacja ponad 600%,stopy procentowe w zł były ok.20% Wielu jest na tym forum, którym się wydaje, że WIBOR 5% czy LIBOR 1% to normalka i tak zawsze będzie. hmm...dług polski tylko 42mld dolarów,dziś ok.200mld euro,wtedy inflacja ponad 600%,w 1999r stopy proc.dla zł ok.20% dziś inflacja ok4% stopy ok.4%,na świecie stopy ok.0-3%,zgadnijcie co będzie jak ten kryzys się rozbucha,a jest on największy od kilkudziesięcioleci!!! Ahem. Do wielu to jeszcze nie dociera. powtórka z rozrywki do kwadratu,niemożliwe??? a frank gdy w lipcu,czy tam sierpniu stał po 1,96 pisano że barierą psychologiczną jest poziom 2,2 zł dla franka a dzisiaj 3.11 i możliwe? kurde to już nie jest śmieszne Bariery psychologiczne to mają analitycy w swoich ograniczonych rozumkach. Co do "niemożliwe": BDI (indeks obrazujący koszt międzynarodowego transportu morskiego) spadł w ciągu pół roku 15-krotnie (ostatnio leciutko odbił). Niemożliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassa 06.02.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Nigdy nie zrozumiałam, co mają do rzeczy bariery psychologiczne. Jak ktoś kupi drogo, albo tanio sprzeda to co ma do tego psychologia? Robi tak, bo chce albo, co gorsza musi. Czysta kalkulacja ekonomiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 06.02.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 na wykresach to jest czysta kalkulacja, tylko ze decyzje podejmuja ludzie ktorzy nie zawsze patrza chlodno na sytuacje... zreszta kazdy mysli ze dziala "na zimno" gdy tak na prawde wiekszosc podejmuje decyzje pod wplywem czynnikow ktore powinny miec marginalny wplyw na decyzje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makos061 06.02.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Elita forum i cytuje pod postem ten sam post na kilka stron a4 aby tylko pod nim zamieścić jedno zdanie, Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.02.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Chyba że ONI nie są pewni i biorą na przeczekanie. To mają globalnego doła do 2013r. Potem następne 11700 lat będzie spokój. :lol: Adam M. chyba ONI nie są pewni cóś ostatnio IM wyszło że chyba nie będzie końca świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 07.02.2009 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Elita forum i cytuje pod postem ten sam post na kilka stron a4 aby tylko pod nim zamieścić jedno zdanie, Brawo Masz rację. janrenovate, na forach jest zwyczaj cytowania tylko części tekstu, a wręcz nie wolno cytować całych wypowiedzi. Możesz zmoderować swój post, klikając w "zmień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 07.02.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 ...i co ja biedny żuczek...po tej lekturze.... śmiać sie mam czy płakac ???jedno i drugie stosowac naprzemian??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.02.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 cieszyć się że tylko nogi poranionechociaż serce krwawi i płakać nad UKRAINĄ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 08.02.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 a ja na kryzys mam: kominek na drewno opalanyzostawione kafle na piec kaflowykawałek działki na ziemniaczki i ogórkiciocię na wsi, która piecze chleb i ma krowę (a i tak dzisiaj mleko w Polsce jest tańsze od wody)w banku prawie zero więc niczego mi nie zabiorą (no może troszkę) A już kupowałam buty na kartki co pół roku, stałam w kolejkach za watą i papierem toaletowym, szynkę jadłam tylko na święta i wchodziłam do sklepu w którym tylko ocet stał na półkach.cieszyłam się jak kupiłam wszystkie zeszyty i kredki do szkoły, jak Mikołaj przyniósł kurtkę i rękawiczki. Jak na choince mogły zawisnać orzechy włoskie i jabłka.I poczułam jak 100zł polskich stawało się złotówką mamy wirtualny kryzys a w markecie:kilo kapusty 0,35PLNpomidory w zimie kilo 3,69PLNschab wieprzowy z kością kilo 12,90PLNser żółty gołda 11,90 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 08.02.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Tobie z kryzysem kojarzy sie b r a k towaru....i ciezko sie przestawic . Sa takie kryzysy gdy towaru jest tyle, ze polki sie uginaja tylko kupowac nie ma kto i za co. Podane przez ciebie ceny nie sa niskie dla 4 osobowej rodziny gdzie tylko jedna osoba pracuje, ma zarobki nawet powyzej sredniej, ale kredyt do splacenia. A gdyby tak cofnac sie w czasy wojenne ? wtedy, to , panie, byl kryzys.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 08.02.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 a ja na kryzys mam: kominek na drewno opalany zostawione kafle na piec kaflowy kawałek działki na ziemniaczki i ogórki ciocię na wsi, która piecze chleb i ma krowę (a i tak dzisiaj mleko w Polsce jest tańsze od wody) w banku prawie zero więc niczego mi nie zabiorą (no może troszkę) A już kupowałam buty na kartki co pół roku, stałam w kolejkach za watą i papierem toaletowym, szynkę jadłam tylko na święta i wchodziłam do sklepu w którym tylko ocet stał na półkach. cieszyłam się jak kupiłam wszystkie zeszyty i kredki do szkoły, jak Mikołaj przyniósł kurtkę i rękawiczki. Jak na choince mogły zawisnać orzechy włoskie i jabłka. I poczułam jak 100zł polskich stawało się złotówką mamy wirtualny kryzys a w markecie: kilo kapusty 0,35PLN pomidory w zimie kilo 3,69PLN schab wieprzowy z kością kilo 12,90PLN ser żółty gołda 11,90 PLN BOMBA Zgadzam się - trzeba się wyluzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 09.02.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Podane przez ciebie ceny nie sa niskie dla 4 osobowej rodziny gdzie tylko jedna osoba pracuje, ma zarobki nawet powyzej sredniej, ale kredyt do splacenia. no tak, ale kto by chciał hodować kapustę za 0,35PLN i świnię za 13PLN. Zapewniam, że hurtowo to 1/2 tej ceny rolnik dostanie. A schaby i szynki na śwince są tylko 2 reszta to salceson po 9PLN i kaszanka po 5PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 09.02.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 ...mamy wirtualny kryzys a w markecie: kilo kapusty 0,35PLN pomidory w zimie kilo 3,69PLN schab wieprzowy z kością kilo 12,90PLN ser żółty gołda 11,90 PLN Jadalne pomidory zaczynają się od ok 10 zł (W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej). Ser żółty, nie tzw. "analog" to min 15-20. Czyli po staremu, a nawet drożej niż kiedyś. Pojawienie się produktów w drastycznie obniżonych cenach dowodzi raczej, że kryzys staje się rzeczywistością i rośnie popyt na wyroby żywnościopodobne. Smutne. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.02.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 ....W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej.... a to ciekawe spostrzeżenie - na jakiej podstawie te słowa? Kurde, mieszkam w Grodzisku już 10 lat i jakoś zawsze bylo (i jest) tak ze zakupy tu sa co najmniej o 10% tańsze jak we Stolycy A jak się jeszcze rano wstanie i na targ pojedzie w środę czy sobotę to poza tym ze zjadliwe produkty kupisz (a nie spozywczopodobne) to i jeszcze taniej A może, z racji tego ze blizej ejro mieszkam stad te ceny jakieś dziwne? Moze na wschód jest na odwrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 09.02.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Tak na marginesie to dziwię się tym wsyzstkim wieszczom obawiającym się, że kurs franka bedzie dalej szybował. Jakbym ja był tego pewien to już dawno kupiłbym za wszelkie oszczędności tej waluty i jak już osiągnie zakładane przez was kursy powyzej 4zł sprzedał....czysty zysk:)Tylko coś mi się wydaje, że nikt z was tak nie zrobi:)Ja natomiast bardziej skłoniłbym się aby wziąc teraz kredyt we CHFi za dwa lata spokojnie obserwować jak kurs się zmienia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 10.02.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ...mamy wirtualny kryzys a w markecie: kilo kapusty 0,35PLN pomidory w zimie kilo 3,69PLN schab wieprzowy z kością kilo 12,90PLN ser żółty gołda 11,90 PLN Jadalne pomidory zaczynają się od ok 10 zł (W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej). Ser żółty, nie tzw. "analog" to min 15-20. Czyli po staremu, a nawet drożej niż kiedyś. pozdr Obecnie z kilograma szynki nasi masarzyści potrafia wyczarowac 2kg "szynki"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janrenovate 10.02.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ....W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej.... a to ciekawe spostrzeżenie - na jakiej podstawie te słowa? Kurde, mieszkam w Grodzisku już 10 lat i jakoś zawsze bylo (i jest) tak ze zakupy tu sa co najmniej o 10% tańsze jak we Stolycy A jak się jeszcze rano wstanie i na targ pojedzie w środę czy sobotę to poza tym ze zjadliwe produkty kupisz (a nie spozywczopodobne) to i jeszcze taniej A może, z racji tego ze blizej ejro mieszkam stad te ceny jakieś dziwne? Moze na wschód jest na odwrót? Słusznie,w Moskwie,Białorusi jeszcze drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 10.02.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 ....W-wa miasto, poza W-wą jeszcze drożej.... a to ciekawe spostrzeżenie - na jakiej podstawie te słowa? Kurde, mieszkam w Grodzisku już 10 lat i jakoś zawsze bylo (i jest) tak ze zakupy tu sa co najmniej o 10% tańsze jak we Stolycy A jak się jeszcze rano wstanie i na targ pojedzie w środę czy sobotę to poza tym ze zjadliwe produkty kupisz (a nie spozywczopodobne) to i jeszcze taniej A może, z racji tego ze blizej ejro mieszkam stad te ceny jakieś dziwne? Moze na wschód jest na odwrót? jareko - chodzi o pomidory "jadalne", przynajmniej smakowo. tego zimą nie uświadczysz na wagę. Te co mają przystępny smak są drogie i wolę nie domyślać się co przeszły. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crashproof 10.02.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 nie licząc Gorzkiej Żołądkowej z miętą ze Spritem OMG! Ta z miętą jest najgorsza! Nie ma to jak rum z rumem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts