Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielka Lipa

Broda79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 212
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz Broda, ja sobie zapamiętałam taką jedną Twoją wypowiedź, że globalne ocieplenie to mit, bo u Ciebie na podwórku z mrozu nie chciał zapalić samochód ;-)

Tylko tam też napisałem, że przez globalne ocieplenie boli mnie głowa, jestem niewyspany, bolą mnie zęby, teraz jeszcze Pani doktor mnie wnerwiła... Oczywiście "globalne ocieplenie" to jest dla mnie takie coś, na kogo zwalam wszystkie moje niepowodzenia. Mój samochód odpala nawet przy -30 stopniach tylko akurat wtedy padł mi akumulator, który już trzy razy był rozładowany i aż prosił się o wymianę. Tym razem po prostu zginął. Tu się już pojawiały takie wypowiedzi, ale ten kryzys to rzeczywiście mit tylko zastanawiam się, kto na tym najwięcej zarobi. Na pewno ten, kto parę miechów temu kupił dolary...

Wiesz Broda, ja sobie zapamiętałam taką jedną Twoją wypowiedź, że globalne ocieplenie to mit, bo u Ciebie na podwórku z mrozu nie chciał zapalić samochód ;-)

Tylko tam też napisałem, że przez globalne ocieplenie boli mnie głowa, jestem niewyspany, bolą mnie zęby, teraz jeszcze Pani doktor mnie wnerwiła... Oczywiście "globalne ocieplenie" to jest dla mnie takie coś, na kogo zwalam wszystkie moje niepowodzenia. Mój samochód odpala nawet przy -30 stopniach tylko akurat wtedy padł mi akumulator, który już trzy razy był rozładowany i aż prosił się o wymianę. Tym razem po prostu zginął. Tu się już pojawiały takie wypowiedzi, ale ten kryzys to rzeczywiście mit tylko zastanawiam się, kto na tym najwięcej zarobi. Na pewno ten, kto parę miechów temu kupił dolary...

OK, masz rację, że wiele osób i środowisk chce sobie jakieś geszefty ukręcić i na ociepleniu klimatu i na kryzysie (np. taka jedna polska partia opozycyjna ;-) ) ale chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi... chodziło mi o to, że nie możesz diagnozować kondycji światowej gospodarki na tej podstawie, że u Ciebie wszystko gra, bo świat się nie kończy na Tobie i Twoich sprawach. To samo zresztą dotyczy osób, które twierdzą, że recesji nie ma bo im się udało kupić taniej pustaki czy iny granit ;-) Gratuluję oczywiście, ale to jest w tej dyskusji bez znaczenia.

Globalne ocieplenie jest faktem.

Nie chodzi o to czy przez dwa tygodnie padal snieg i bylo mroznoi czy moj samochod odpala a ja pale bo lubie i wydaje mi sie , ze to jest zdrowe ale o s r e d n i a temperatur.

. Czy jest to spowodowane dzialalnoscia czlowieka ? Klimat zawsze

sie ocieplal lub oziebial wg meteorologow, ale s k l al a zmian klimatycznych i

s z yb k o s c z jaka zachodza kazaly naukowcom szukac dodatkowych przyczyn

zjawiska.

Kto zreszta moze udowodnic, ze zanieczyszczenie srodowiska n i e przyczynia sie do tych zmian.

To jak z papierosami : to , ze palenie szkodzi bylo mniej wiecej wiadomo od 100 lat a dowody w postaci badan medycznych firmy produkujace papierosy mialy juz w latach 60ych - ale w swoich sejfach.

Dopiero seria pozwow w latach 80ych i wygranych procesow w USA , szczegolnie jesli chodz o raka pluc doprowadzila do przyznania przez nie wraz z wielomilionowymi odszkodowaniami , ze palenie nie jest najzdrowsza forma aktywnosci czlowieka .

Jesli chodzi o finansowe koszty ocieplania sie klimatu no to chyba dane bylo odczuc po serii wichur i trab powietrznych jakie przeszly nad Polska.

Bo jedna z cech zmian klimatu jest tez ekstremalnosc zjawisk atmosferycznych czyli np dlugi okres suszy a potem gwaltowne ulewy.

Jesli chodzi o finansowe koszty ocieplania sie klimatu no to chyba dane bylo odczuc po serii wichur i trab powietrznych jakie przeszly nad Polska.

Bo jedna z cech zmian klimatu jest tez ekstremalnosc zjawisk atmosferycznych czyli np dlugi okres suszy a potem gwaltowne ulewy.

No dobrze, ale czy w erze pre-industrialnej nie było wichur i trąb powietrznych? :)))

Dane sa skape - bo dlugofalowe obserwacje sa prowadzone tylko od jakichs 100 lat - i zapewne byly.

Teraz brana jest pod uwage : srednia temeratur oraz s k al a i szybkosc zachodzacych zmian. Te dwa oststnie czynnili daly naukowcom do myslnia.

To wlasnie strach przed olbrzymimi kosztami zmusza politykow do dzialania - bo koszty np zwiazane z przemieszczeniem sie ludnosci mieszkajacej na terenach zalewowych przy podniesieniu sie poziomu wody beda ogromne.

Albo straty w rolnictwie przy braku wody. I niepokoje spoleczne z tym zwiazane.

Dane sa skape - bo dlugofalowe obserwacje sa prowadzone tylko od jakichs 100 lat - i zapewne byly.

Teraz brana jest pod uwage : srednia temeratur oraz s k al a i szybkosc zachodzacych zmian. Te dwa oststnie czynnili daly naukowcom do myslnia.

To wlasnie strach przed olbrzymimi kosztami zmusza politykow do dzialania - bo koszty np zwiazane z przemieszczeniem sie ludnosci mieszkajacej na terenach zalewowych przy podniesieniu sie poziomu wody beda ogromne.

Albo straty w rolnictwie przy braku wody. I niepokoje spoleczne z tym zwiazane.

obecnie w srodowisku naukowym coraz czeszcze sa glosy , ze to wszystko jest jawiekszym przekretem w historii(cos na wzor dziury ozonowej*).

Let me warm you,

http://www.petitionproject.org/gwdatabase/Article_HTML/Slide01.png

a klimat, klimat sie zmienia, zawsze sie zmienial, zzmiienia sie teraz i zawsze sie bedzie zmienial.

* zakonczenie kazdy zna, lecz trocze $ wpadlo do kieszeni..... a same chiny zalazy swoim freonem wszystkich kilkakrotnie, do tego co oni produkowali...... inni przesli na inne gazy, za dosc spora kwote $.

To jak z papierosami : to , ze palenie szkodzi bylo mniej wiecej wiadomo od 100 lat a dowody w postaci badan medycznych firmy produkujace papierosy mialy juz w latach 60ych - ale w swoich sejfach.

Dopiero seria pozwow w latach 80ych i wygranych procesow w USA , szczegolnie jesli chodz o raka pluc doprowadzila do przyznania przez nie wraz z wielomilionowymi odszkodowaniami , ze palenie nie jest najzdrowsza forma aktywnosci czlowieka .

ciekawe , ze obecnie grupa mniejsza jak 1% populacji naukowcow, uzurpuje sobie prawo do 1 i tylko 1 wlasciwej opini, ktora w swietne rosnacej liczby anty-argumentow staje sie dosc nikla, ale bardzo oplacalna w sensie przychodow $ lobbystow.mozna bedzie pociagnac miliardy razy wiecej jak z fajek......a panstwo(usa) z tego powodu ciagnie co roku coraz wiecej.

ps. ludzie od tysiecy lat umieraja z powodu suszy i beda umierac......a poslugujac sie jezykiem liczbowym, to zamieniajac co2 na fajki, nalogowy palacz zaciagalby sie 2 razy dziennie "fajka".....tylko w tym przypadku musielibysmy umierac oddychania zwyklym powietrzem. taki maly przyklad.

i kilka wykresow , ktore sa omijane "szerokim lukiem"

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide2.png

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide3.png

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide4.png

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide5.png

troche o wiaterku

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide8.png

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide9.png

http://www.oism.org/pproject/Slides/Presentation/Slide10.png

mozna jeszcze dodac pokrywe lodowcowa, itp., itp.......

szkoda tylko , ze na wymienione badania wydaje sie 0.5 % tego co , na teze ze calosc ocieplenia zwiazanego z co2 jest wylacznie dzialaniem czlowieka. jak dla mnie wielka lipa, ale z wielkim potencjalem na handel limitami co2 i niewyobrazalnymi wplywami do kasy "panstwa".