Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika jessi:)

jessi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezeli chodzi o ta darowizne,to jest rzeczywiscie tak jak piszesz jessi.Notariusz sam moze zglosic do urzedu podpisanie aktu darowizny a poza tym mnie nie mowila niczego na temat mozliwosci rezygnacji i odbioru darowanej nieruchomosci :o .Istnieje przeciez mozliwosc ,ze sprzedasz (w tym wypadku twoj maz) nieruchomosc i ma do tego pelne prawo jako wlasciciel...

też mi się tak zdaję ,że raczej jak się podpisuje akt notarialnie przed notariuszem to raczej mój mąż jest prawowitym właścicielem tej działeczki ,a pózniej notarialnie znowu zrobimy darowizne z męza na żone i tym sposobem obydwoje będziemy właścicielami :wink: ale na razie do Polski jedzie w maju tylko mąż więc bedzie na niego :)

A poza tym bardzo się cieszę że wogóle mamy możliwość dostania działeczki ,to już jakiś krok do przodu bedzie no i żadnych wydatków sie nie poniesie ,tylko trza bedzie zapłacic notariuszowi i geodetce żeby zrobiła podział działek :wink: :p :p

też mi się tak zdaję ,że raczej jak się podpisuje akt notarialnie przed notariuszem to raczej mój mąż jest prawowitym właścicielem tej działeczki ,a pózniej notarialnie znowu zrobimy darowizne z męza na żone i tym sposobem obydwoje będziemy właścicielami :wink: ale na razie do Polski jedzie w maju tylko mąż więc bedzie na niego :)

A poza tym bardzo się cieszę że wogóle mamy możliwość dostania działeczki ,to już jakiś krok do przodu bedzie no i żadnych wydatków sie nie poniesie ,tylko trza bedzie zapłacic notariuszowi i geodetce żeby zrobiła podział działek :wink: :p :p

Nie wiem jak to jest z meza na zone ,ale reszta powinna sie zgadzac :D

Hej Jessi,

Dzisiaj rano jak jechalam do pracy puuuusto bylo :lol: :lol:

Wiekszosci ludzi juz swietuje :p

Spokojnych Tobie Swiat zycze!! Na pewno beda radosne dla Ciebie, bo ostatnie tutaj :wink: :wink:

Maja

własnie wróciłam ze spacerku z córciami i rzeczywiście w miescie to ludzie poznikali :o :wink: tak jakos pusto sie zrobiło :roll:

oj bedą będą ihhihi bo nastepne to juz w Polsce spędzimy w sród najbliższych :D :D

i ja tobie też życze zdrowycj i wesołych swiąt :p :p no i oczywiście mokrego dyngusa :wink: :p

Nie wiem jak to jest z meza na zone ,ale reszta powinna sie zgadzac :D

mężus bedzie mi mógł pózniej w formie darowizny przekazać "udzaił w działeczce" i tez z tego co wiem to się uniknie podatków :wink:

Witam Gospodarza i wszystkich forumowiczów, czytam z olbrzymim zaciekawieniem wszystkie wpisy dotyczące domku Topaz z MGProjekt; uważam, że jest to bardzo funkcjonalny domek, a przy tym ma taki fajny nowoczesny styl; ja rozpoczynam budowę 4 maja właśnie Topaza I, tylko w wersji indywidualnej zwiekszonej o 25% w okolicach strefy nalotów przy Warszawie; pozwolę sobie przy okazji poradzić w sprawie darowizny; ważne jest rozróżnić darowiznę udziału w nieruchomości od darowizny części większej nieruchomości w postaci odrębnej wydzielonej działki gruntu; lepiej, aby przedmiotem darowizny była wydzielona działka, bo wlasność należy do jednego podmiotu, a nie do wielu, mających udzialy; zgodnie z art. 4a darowizna prawa majątkowego na rzecz osób zaliczonych do tzw. "0" grupy podatkowej jest wolna od podatku; osobą uprawnioną do skorzystania z ulgi jest m.in. syn (zstępny); dalsza darowizna dokonana przez tego syna na żonę również będzie wolna od podatku w myśl tego samego przepisu; polecam, aby mąż po dokonanej darowiźnie będąc w Polsce zwrócił się do Urzędu Skarbowego z aktem darowizny i złożył wniosek o zaświadczenie Naczelnika US wydane w trybie art. 19 ust. 6 ustawy o podatku od spadków i darowizn; takie zaświadczenie będzie konieczne do darowizny części nieruchomości z męża na żonę; warto o ten dokument zadbać przed darowizną na żonę; darowizna nieruchomości odbywa się u notariusza i to on jako płatnik zgłasza taką darowiznę do US wysyłając do US rejestr czynności oraz deklarację SD-2 rozliczając podatek od spadków i darowizn za klientów; Życzę wszystkim forumowiczom radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, aby w każdym człowieku urodziło się coś pozytywnego i mury pięły się do góry.

Pozdrawiam wszystkich.

Z okazji Świąt Wielkanocnych: miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr, zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze. Pracy, która pomaga żyć. Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie.

Niech Święta będą czasem ciepła i spokoju, niech życzenia się spełniają, a postanowienia zmieniają życie. Niech świąteczny czar trwa jak najdłużej i niech każdy z NAS zawsze nosi w sercu świąteczną moc – moc spełnionych marzeń.