Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika jessi:)

jessi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Gospodarza i wszystkich forumowiczów, czytam z olbrzymim zaciekawieniem wszystkie wpisy dotyczące domku Topaz z MGProjekt; uważam, że jest to bardzo funkcjonalny domek, a przy tym ma taki fajny nowoczesny styl; ja rozpoczynam budowę 4 maja właśnie Topaza I, tylko w wersji indywidualnej zwiekszonej o 25% w okolicach strefy nalotów przy Warszawie; pozwolę sobie przy okazji poradzić w sprawie darowizny; ważne jest rozróżnić darowiznę udziału w nieruchomości od darowizny części większej nieruchomości w postaci odrębnej wydzielonej działki gruntu; lepiej, aby przedmiotem darowizny była wydzielona działka, bo wlasność należy do jednego podmiotu, a nie do wielu, mających udzialy; zgodnie z art. 4a darowizna prawa majątkowego na rzecz osób zaliczonych do tzw. "0" grupy podatkowej jest wolna od podatku; osobą uprawnioną do skorzystania z ulgi jest m.in. syn (zstępny); dalsza darowizna dokonana przez tego syna na żonę również będzie wolna od podatku w myśl tego samego przepisu; polecam, aby mąż po dokonanej darowiźnie będąc w Polsce zwrócił się do Urzędu Skarbowego z aktem darowizny i złożył wniosek o zaświadczenie Naczelnika US wydane w trybie art. 19 ust. 6 ustawy o podatku od spadków i darowizn; takie zaświadczenie będzie konieczne do darowizny części nieruchomości z męża na żonę; warto o ten dokument zadbać przed darowizną na żonę; darowizna nieruchomości odbywa się u notariusza i to on jako płatnik zgłasza taką darowiznę do US wysyłając do US rejestr czynności oraz deklarację SD-2 rozliczając podatek od spadków i darowizn za klientów; Życzę wszystkim forumowiczom radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, aby w każdym człowieku urodziło się coś pozytywnego i mury pięły się do góry.

Pozdrawiam wszystkich.

witam nowego zwolennika tego domku :p ,a co do darowizny to ja się juz orientuję co i jak ma byc ale dziękuje :wink: i pozdrawiam

Jessi, coś brak newsów.

Nam święta minęły bardzo szybko, za dużo się dzieje.

A jak Wy spędziliście?

Pozdrawienia

D.

:lol:

witam :p u nas też jakos szybko zleciały swieta nawet pogoda dopisała i było cieplutko i słonecznie :lol: :lol: a spedzilismy je tu sami ale też było miło ,za to w przyszłym roku to już bedziemy swietowac w Polsce w wiekszym gronie :wink:

pozdrawiam :p

Gratuluje podjecia decyzji!!!

To super, ze wracacie do Polski na budowe swojego domku i na stale :)

My tez bysmy tak chcieli ale musimy jeszcze tu sporo zarobic.

Kiedy spodziewacie sie rozpoczac budowe? Mam nadzieje, ze jeszcze w tym roku!!!

Pozdrowienia serdeczne!!!

witaj kotecek :D ja mam ogromna nadzieję i cichutko liczę ze zaczniemy na jesieni :roll: bardzo bym chciała ,ale na razie teraz załatwiamy papierki mężus jedzie do Polski ok. 12 maja i co sie da to załatwi a ja załatwie reszte zaraz jak wrócę czyli ruszam pęłną parą juz w czerwcu :wink: więc trzymaj kciuki żeby nam sie udła chociaż fundamenciki wylac :p

jessi, super wiadomość :D :D :D cieszę się, że zdecydowaliście się wrócić do kraju :D :D Na pewno będzie łatwiej doglądać budowę na miejscu :D

ja tez sie ogromnie cieszę z tego ze wracamy do Polski a szczególnie że będziemy mogi być codziennie na naszej budowie i pilnować wszystkiego :wink: :p

Teraz mężus leci do Polski tez w maju na podpisanie aktu notarialnego a takze pozałatwic kilka papierków :p :p :p więc wszystko idzie na dobrej drodze 8) :D :D