Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika jessi:)

jessi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Jessi!

A wiec Wy tez w Irlandii i to w dodatku wracacie w czerwcu!!! Ale Wam zazdroszcze!!!

Czy moge zapytac czy juz zarobiliscie cala kwote potrzebna na budowe domku? My jezdzimy do Polski co pare miesiecy i to co zarobimy przez ten czas to wkladamy w domek. Latem zeszlego roku przyjechalismy na 7 tygodni i wtedy rozpoczelismy budowe. Pozniej przyjechalismy na pare dni i zorganizowalismy budowe dachu, teraz jedziemy "po okna". I tak po malutku... az do wykonczenia. Ale to chyba wiesz z dziennika :)

Wy widze wracacie juz na stale. Zazdroszcze troszeczke ale mam nadzieje, ze i my wrocimy za jakies 2 lata do Polski :lol:

Domek macie dosc oryginalny, taki powiedzialabym, nawet jakby w stylu Irlandzkim. Zastanawiam sie tylko, czy tak gdzie sie budujecie jest plan zagospodarowania przestrzennego czy tez go nie ma i wtedy bedzicie sie musieli starac o warunki zagospodarowania. Nam np dali takie, ze dach musial byc 2-spadowy i musielismy zmienic projekt. Nie zawsze jest tak, ze mozna wybudowac co sie chce gdzie sie chce. Wiec zanim kupicie projekt, poczekajcie na warunki zagospodarowania.

Ciekawa jestem jak to jest u was! Napisz koniecznie!

A gdzie mieszkacie w Irlandii? My w Dublinie.

Witaj Jessi!

A wiec Wy tez w Irlandii i to w dodatku wracacie w czerwcu!!! Ale Wam zazdroszcze!!!

Czy moge zapytac czy juz zarobiliscie cala kwote potrzebna na budowe domku? My jezdzimy do Polski co pare miesiecy i to co zarobimy przez ten czas to wkladamy w domek. Latem zeszlego roku przyjechalismy na 7 tygodni i wtedy rozpoczelismy budowe. Pozniej przyjechalismy na pare dni i zorganizowalismy budowe dachu, teraz jedziemy "po okna". I tak po malutku... az do wykonczenia. Ale to chyba wiesz z dziennika :)

Wy widze wracacie juz na stale. Zazdroszcze troszeczke ale mam nadzieje, ze i my wrocimy za jakies 2 lata do Polski :lol:

Domek macie dosc oryginalny, taki powiedzialabym, nawet jakby w stylu Irlandzkim. Zastanawiam sie tylko, czy tak gdzie sie budujecie jest plan zagospodarowania przestrzennego czy tez go nie ma i wtedy bedzicie sie musieli starac o warunki zagospodarowania. Nam np dali takie, ze dach musial byc 2-spadowy i musielismy zmienic projekt. Nie zawsze jest tak, ze mozna wybudowac co sie chce gdzie sie chce. Wiec zanim kupicie projekt, poczekajcie na warunki zagospodarowania.

Ciekawa jestem jak to jest u was! Napisz koniecznie!

A gdzie mieszkacie w Irlandii? My w Dublinie.

witam :p wow ile pytań naraz hihi :wink:

domek jest rzeczywiście orginalny,budujemy go z dwóch powodów po pierwsze domek jest jak dla nas funkcjonalny,i bryła domku też nam odpowiada :D a co za tym idzie nie jest trudny do wybudowania też ze względu dachu bo jest dość prosty,

a po drugie i w sumie najważniejsze to to że razem z mężem podjęliśmy decyzję ze nie chcemy mieć żadnych skosów na poddaszu ( ze względu na ciężkie zagospodarowanie tych skosów) także ustawność pokoi nam odpowiada,mamy dwie córeczki które będą mieć dużą przestrzeń tylko dla siebie bo pokoje na górze są duuuuuuuuuże no i każda sypialnia ma swoją garderobę :p co ja uwielbiam,pokój rodziców jest bardzo duży z garderobą i duża łazienką,( tam powolutku planujemy wyodrębnić mały kawałek na saunę )

oj dużo by pisać o zaletach tego domku po prostu ten domek nam najbardziej odpowiada :D :D

co do planu zagospodarowania przestrzennego to posada nasza gmina ten plan wiem też że można wybudować domki z dachem czterospadowym takim jak będzie mieć nasz domek :wink: no i nasza działeczka już jest działką budowlaną

projekt jeszcze niekupilismy ale niebawem mamy zamiar go kupić ale najpierw w najbliższym czasie chcemy zgłosić się do architekta

a czy uzbieraliśmy pieniążki na domek,to troche już mamy i na początek narazie wystarczy,a jak będzie pózniej to się okaże (dobre jest też to że akurat te pieniążki właśnie sobie "pracują " na lokacie :D )

a wy tak długo planujecie zostać w Irlandii ??? ja wiem że takie "jeżdżenie "do Polski jest trochę uciążliwe i wiem że nie zawsze uda się wszystko przez to zgrać w czasie,a jeszcze gorzej wyglądają takie "jazdy" z dwójką w sumie małych dzieci ( 5 lat i 2 latka) a z tego co wiem to ty włąsnie się spodziewasz dzieciątka MOJE GRATULACJE Z TEJ WłAśNIE OKAZJI

P.S a w którym jesteś miesiącu jak można wiedzieć :lol:

to ja zrozumiałam że w sumie to chcecie przez te dwa latka jeszcze pomieszkać w Irlandii i zrobić w tym czasie cały domek tak??

My mieszkamy w Ennis :D

Super, ze mozecie wybudowac swoj wymarzony projekt! Rzeczywiscie skosy na poddaszu maja minusy, ale ja z drugiej strony nigdy w takim domu nie mieszkalam i wrecz nie moge sie doczekac tych skosow ;) Troszke je zminimalizowalismy bo jednak mamy dach 2-spadowy a nie 4-spadowy, ale i tak beda.

Planujemy zostac w Irlandii jeszcze dwa lata. Mam jedno wielkie skryte marzenie, ze Gwiazdke 2010 spedzimy juz w naszym dowym domu, ale jak bedzie - zycie pokaze. Do tego czasu pozostaly jeszcze 2 lata, moze sie uda!

A ja jestem teraz w 4 miesiacu :) Gratuluje Ci z calego serca 2-ch corek :) Ciekawe co u mnie bedzie!

Pozdrawiam serdecznie!

witam kotecek :D :D :D rzeczywiście domy dwuspadowe nie mają takich dużych skosów jak domy czterospadowe,szczerze mówiąc ja się bardzo cieszę że wogóle tych skosów nie będziemy mieć,

może wam się uda zamieszkać w waszym domku w 2010 roku czego wam życzę z całego serca :D :D :D

sama jestem ciekawa co będziesz miała czy chłopca czy dziewczynkę :D :D a chcesz wiedzieć ??? no bo wiesz jak bedziesz chciała i się dowiesz to daj znać kto tam u Ciebie zamieszkał w brzuszku :lol: :lol:

Ja tez bardzo a to bardzo się cieszę ze wracamy na lato do Polski i powiem Ci że ja juz powolutku oliczam dni do wyjazdu !!!! :D :D

ty pewnie masz zaraz samolot to szczęśliwego lotu i do usłyszenia po powrocie papa :D :D :D

• 2 weeks później...

Dziewczyny,

po przeczytaniu dyskusji o spiżarni chyba ją zlikwiduję. Ja mam projekt Topaz I ale wersję z większym garażem jak w III. Nie było spiżarni ale poprosiłam architekta o narysowanie jej. Teraz jak jestem na działce i mam ściany nośne na parterze to kuchnia wydaje mi się optymalna i szkoda mi ją zmniejszać o spiżarnię. Poza tym okna narożne w salonie wyglądają rewelacyjnie. Chyba zdecyduję się na takie nieotwierane bez dzielenia. Widziałam takie w Topazie w Izabelinie czy Hornówku.

Myślę,że największym wyzwaniem będzie elewacja. Chociaż do tego etapu zostało mi mnóstwo czasu już się zastanawiam i oglądam płytki klinkierowe i drewno. Nie jest łatwo.

Dziewczyny,

po przeczytaniu dyskusji o spiżarni chyba ją zlikwiduję. Ja mam projekt Topaz I ale wersję z większym garażem jak w III. Nie było spiżarni ale poprosiłam architekta o narysowanie jej. Teraz jak jestem na działce i mam ściany nośne na parterze to kuchnia wydaje mi się optymalna i szkoda mi ją zmniejszać o spiżarnię. Poza tym okna narożne w salonie wyglądają rewelacyjnie. Chyba zdecyduję się na takie nieotwierane bez dzielenia. Widziałam takie w Topazie w Izabelinie czy Hornówku.

Myślę,że największym wyzwaniem będzie elewacja. Chociaż do tego etapu zostało mi mnóstwo czasu już się zastanawiam i oglądam płytki klinkierowe i drewno. Nie jest łatwo.

witam następnego "Topazika " ja buduje Topaza III ,ja sie bardzo ciesze że nie ma tam przy kuchni spiżarki bo w sumie nie jest mi ona potrzebna a wole mieć wiekszą kuchnię :lol: :lol:

okna w salonie są śliczniutkie dużo światła będą dawały,jedynie zastanawiam się nad powiększeniem okna w jadalni do ziemi i zrobienia ich przesuwanych :wink:

Mam pytanko do ciebie czy ty zaczęłas juz budowe?? czy dopiero zaczniesz,gdzie sie bedziesz budować ?? :lol: :lol:

Ja już zaczęłam i mam ściany nośne parteru. Mam nadzieję,że do końca miesiąca będzie zalany strop :)

Buduję Topaza w Warszawie. Niestety w tzw strefie nalotów :-?

to jak w strefie nalotów budujesz, to może bardziej odpowiedni byłby bunkier ? :wink: :lol: :lol:

A tak na poważnie, to mój tata pochodzi z tej dzielnicy gdzie budujesz :D Mieszkał niedaleko Karczunkowskiej :D

Ja już zaczęłam i mam ściany nośne parteru. Mam nadzieję,że do końca miesiąca będzie zalany strop :)

to jak w strefie nalotów budujesz, to może bardziej odpowiedni byłby bunkier ? :wink: :lol: :lol:

A tak na poważnie, to mój tata pochodzi z tej dzielnicy gdzie budujesz :D Mieszkał niedaleko Karczunkowskiej :D

Toż właśnie dlatego buduje bunkier :D na ul. Jeziorki.

Lidszu Ty się tak nie śmiej, bo najlepsze dopiero przed Tobą :wink: Moja ekpipa twierdzi, że oni tak budowali domy wielorodzinne a nie mały domeczek...

Toż właśnie dlatego buduje bunkier :D na ul. Jeziorki.

Lidszu Ty się tak nie śmiej, bo najlepsze dopiero przed Tobą :wink: Moja ekpipa twierdzi, że oni tak budowali domy wielorodzinne a nie mały domeczek...

ja wiem co mnie czeka, bo wszyscy którzy oglądają projekt fundamentów to robią tak :o :o i się nadziwić nie mogą, że są tak skonstruowane :-?

• 1 month później...