Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie konstrukcyjne - pilne!!

arzesz

Recommended Posts

Ja może troszkę z boku, ale załamały mnie niektóre posty, szczególnie Pań - niestety, bez obrazy, straszna bufonada. Ale po kolei - chłop ma problem, więc pyta, a tu otrzymuje dywagacje na temat przewagi świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Jedyny, który stara się pomóc jako tako w tej sytuacji zostaje wyśmiany i sklasyfikowany jako żółtodziób z półtorarocznym stażem ("Ach my profesjonalysty"). W końcu poświęca więcej czasu i wyprowadza wzór, który w końcu rozwiązuje problem - kierownik budowy ładuje dupę w troki i robi niezbędne obliczenia, a projektant przyznaje rację o zmniejszeniu belki. A co z naszymi "profesjonalystami"? Zdaje się, że niewiele pomogli... Sorry za moje uszczypliwości, ale sam dostaję szału jak usiłuję dociec spraw na których się nie znam na mojej budowie a które MUSZĘ poznać bo to MÓJ dom i nikt mi w tym nie pomoże, a ludzie pokroju... (tu listościwie przemilczę kto) udowadniają jakie to szkoły kończyli i w ogóle jacy to są świetni. Tylko problem pozostaje takim, jakim był na początku. Brawo inż Paweł - zaraz się posypią gromy "ale trzeba znać coś tam coś tam o podparciu!" i "nie można podać rozwiązania nie znając granicy zaparcia!" ale kogo to obchodzi skoro inżynier Paweł podszedł do tego praktycznie, a nie beznadziejnie (jak niektórzy) teoretycznie i rozwiązał problem?... Nie piętrzył problemów - on je po prostu pokonał...

p.s. a ten tekst majki: "Drogi inzynierze Pawle, trafiłes kulą w płot. Alanta nie mylic z Atlantydą jest po odpowiednich studiach i wieloletniej praktycę, ktorej Pan, Panie szanowny jeszcze nie nabyłeś. " Żeeeeeeeeeeeeeeeeenaaaaaaaaaaaadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Giga żeeenaaaaaaadaaaaa!!!!

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zmieniłem swojego zdania wyrażonego w poprzednich postach i nadal uważam, że najbardziej kompetentną osobą do wprowadzenia tych zmian w projekcie był projektant konstrukcji a w drugiej kolejności kierownik budowy. Każda rada "z boku" mogła być rzetelna tylko po zapoznaniu się z projektem, a najlepiej także z budową.

Zbrojenie stalą gładką elementów przy schodach stosuje się ze względu na lepsze właściwosci tej stali na obciążenia dynamiczne. Dodatkowo dla schodów i elementów z nimi związanych zwiększone są wymagania użytkowe - żle zaprojektowane elementy mogą wpadać w drgania pod wpływem obciażeń dynamicznych (pomimo tego, ze mają wystarczającą wytrzymałość).

Znam także wykonawców, którzy wszystko zbroją na wyrost - bo wtedy "napewno" wytrzyma. Sytuacja wygląda inaczej, jeżeli umowa jest "pod klucz" i wartość materiału pomniejsza zysk wykonawcy. Za cudze pieniądze łatwo daje się zbędne z punku widzenia wiedzy technicznej wzmocnienia.

Projektowanie to nic innego jak optymalizacja konstrukcji pod wzgledem ekonomicznym - jak osiągnąć określony efekt użytkowy za najmniejsze pieniądze.

Lukins - powiedz mi, proszę, jaką odpowiedź dostanę na pytanie rzucone na Forum: "Są wśród Was medycy, boli mnie pod lewą pachą, co mam zrobić, jak to mam wyleczyć?"; albo inne, do speców od komputerów: "Co się dzieje, co jakiś czas sprzęt sam się resetuje, i powracają ustawienia domyślne, a nie moje, autorskie?".

Jakie dostanę odpowiedzi od Forumowiczek i Forumowiczów?

Chyba jednak takie, bym wziął (siebie lub sprzęt), i poszedł do fachowca.

Nie uznaję anonimowych porad w sprawach konstrukcyjnych, jednak ocierających się (łagodnie powiedziane) o problem bezpieczeństwa eksploatacji. Można to ująć tak: "Co prawda wszystkie dzieci są nasze, ale jednak ojciec powinien być znany".

Pozdrawiam

Lukins - powiedz mi, proszę, jaką odpowiedź dostanę na pytanie rzucone na Forum: "Są wśród Was medycy, boli mnie pod lewą pachą, co mam zrobić, jak to mam wyleczyć?"; albo inne, do speców od komputerów: "Co się dzieje, co jakiś czas sprzęt sam się resetuje, i powracają ustawienia domyślne, a nie moje, autorskie?".

Jakie dostanę odpowiedzi od Forumowiczek i Forumowiczów?

Chyba jednak takie, bym wziął (siebie lub sprzęt), i poszedł do fachowca.

Nie uznaję anonimowych porad w sprawach konstrukcyjnych, jednak ocierających się (łagodnie powiedziane) o problem bezpieczeństwa eksploatacji. Można to ująć tak: "Co prawda wszystkie dzieci są nasze, ale jednak ojciec powinien być znany".

Pozdrawiam

Wiesz, ja nie twierdzę, że dostałbyś, czy należy podawać autorytatywne rozwiązania na podstawie internetowych informacji, ale:

- część informacji została podana (nie na zasadzie "jakaś belka", "coś ze stali" itp.) - konkret

- nie chodziło też chyba o jakieś super konkretne wyliczenia

Fakt, inżynier Paweł przegiął dając "gwarancję", ale to w jego wypowiedzi akurat należało odrzucić, a skupić się na tym, co ma w temacie do powiedzenia. No, ale mądrzejsi (czytaj: bardziej doświadczeni) chcieli mu dokopać, i się udało. Niestety.

Gdybym ja miał problem z kompem, i zadałbym pytanie, to chyba oczekiwałbym każdej podpowiedzi, bo może coś przeoczyłem. Wiem, belka stropowa to nie problem z komputerem, ale spójrz na forum - tu dominują takie pytania! "Mam krzywą więźbę, co robić?", "Mój dom się wali - uciekać czy nie :lol: ?" Dobrze, ostatecznie to Ty podejmiesz decyzję, ale masz już wtedy większy zasób wiedzy z którego możesz wyciągnąć wnioski.

Pozdrawiam,

Do gościa, kimkolwiek jest:

tak już mam, że wychodzą mi i krótkie, i długie wyrazy. A jeśli nie zauważyłeś bufonady która wynikała ze skrytykowanego przeze mnie postu, to trudno. Ja cierpię jak widzę takie teksty, i wstydziłem się, że mimo wszystko wystąpiły w moim poście - musiałem to po prostu zacytować.