Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Twarda woda, duzo kamienia

Mithos

Recommended Posts

Witam

Zna ktos moze jakis sposb na "przefiltrowanie" wody do uzytku codziennego. Tak zeby nie bylo w niej kamienia.

Miejscowosc w ktorej mieszkam ma wlasne ujecie wody i jest tak duzo kamienia ze czajnik przezywa ze 3 miesiace a przez rok czasu uszczelek w kranie zmienialem 9... Mysle ze ma to jakis zwiazek...

Moze ktos zna jakies rozwiazanie, filtr albo cos takiego?

Pozdrawiam

Mithos

ja zakładam zmiękczacz wody z pojemnikiem na sól.

Koszt około 2.500 zł.

Niedawno był wątek - poszukaj.

Kolega ma rację, ale z ceną to go TROSZECZKĘ SKROILI :)

Stację zmiękczania wody o wydajności 5m3. Dostaniesz poniżej 2000zł.

Ja mam tak zmiękczaną wodę w całym domu 3-4St. twardości.

ja zakładam zmiękczacz wody z pojemnikiem na sól.

Koszt około 2.500 zł.

Niedawno był wątek - poszukaj.

Kolega ma rację, ale z ceną to go TROSZECZKĘ SKROILI :)

Stację zmiękczania wody o wydajności 5m3. Dostaniesz poniżej 2000zł.

Ja mam tak zmiękczaną wodę w całym domu 3-4St. twardości.

jeszcze nie kupiłem. :D

Daj jakieś namiary, jak masz taniej.

a jaki jest koszt utrzymania tego?

Koszt "utrzymania" zmiekczacza - to w praktyce koszt soli slużacej do regeneracji złoża.

Pobór prądu przez sterownik zmiękczacza, czy koszt wody zużywanej podczas cyklicznej regeneracji złoża (wykonywanej przez sterownik automatycznie) można pominąć. No, chyba że ktoś ma wyjątkowo drogą wodę - wtedy miesięcznie trzeba doliczyć "parę" złotych za wodę (podczas regeneracji zmiękczacz zużywa ok. 50-150 litrów wody).

Sól używana w zmiękczaczach to "zwykla" sol, tyle ze sprasowana w tabletki - worek 25 kg kosztuje ok 25 zl. Zuzycie soli zalezy od twardosci wody (u mnie worek wystarcza na ok. 2 miesiace). Raz na kilka lat (średnio od 3 do 7 lat, w zależności od twardości wody) trzeba też wymienić zloze jonowowymienne. Cena to ok.12 zł za 1 litr żywicy jonowowymiennej - w średniej wydajności zmiękczaczu złoże ma objętość od 20 do 30 litrów żywicy.

• 4 years później...
Złoże spokojnie wystarcza na okres 10 lub więcej lat ,jedynie trzeba pamiętać żeby była zawsze sól w zasobniku zmiękczacza wody i ważne jest wymieniać prefiltr przed urządzeniem ,najlepiej stosować wkłady sznurkowe (często wkład piankowy potrafi się podczas wkręcanie źle wkręcić i kawałek pianki wędruje do głowicy lub na instalację .Dobrej jakość zmiękczacz do wody jest to koszt ok 1990-2300 zł.W razie potrzeby możliwy dobór urządzenia , serwis sprzedaż , montaż

• 3 weeks później...
  • 2 months później...