escape 24.01.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Witam pytanie jak w temacie mamy obłożone schody w parkiecie merbau przeczytałam kilka wątków z forum głównie o podłogach ..ale moje pytanie dotyczy konkretnie schodów czy warto olejować czy lepiej połozyc lakier....z tego co wyczytałam to olej prościej "poprawic"ale jest bardziej wymagający pod wzglądem użytkowania i pielęgnacji....proszę o wypowiedź ludzi którzy mają u siebie podobne schody lub fachowców którzy zajmują się tą branżą...oraz pytanie dodatkowe w jaką chemie zainwestowac wydaje mi się ze na schody powinna być jakaś mocna..proszę o poradySchidy wygądaja tak.....http://images44.fotosik.pl/46/879b677a8c240302med.jpg http://images36.fotosik.pl/46/8d0976f2cb47a6a5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 24.01.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Nikt niedoradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.01.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 parkiet mam olejowany ale schody polakierowałam. Głównie z powodów praktycznych - na olejowanym piasek sie trzyma, z lakierowanego spada Mniej widac brud. Ale u mnie jest roszkę inaczej, bo mam stopnie ażurowe. Acha, jeszcze jedno, olej często myty się wyciera. A schody myje zdecydowanie częściej, niż parkiet. Jaki lakier - mam z marketu jakiś mocny do pomieszczeń z dużym natężeniem ruchu. Sprawdza się od prawie roku. A i tak mam na razie 2 warstwy. Powinny być trzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.01.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Nikt niedoradzi? mozesz użyc olejo-wosk dwuskładnikowy firmy Pallman i wetrzec 2-3 warstwy. Mozesz uży lakieru poliuretanowego wodorozcieńczalnego dwuskładnikowego półmat do pomieszczeń o ekstramalnym ruchu pieszym i położyc 3-4 warstwy. Mozesz jeżeli zależy ci na wyglądzie i samoczyszczeniu (kwiat lotosu) nano lakier dwuskładnikowy firmy Murexin 2-3 warstwy. Mozesz również położyc Bona Naturale dwwuskładnikowy 2 warstwy. Uważaj na piach. Po schodach chodzi się inaczej i każde ziarenko piachu zostaje z dużą siła wciśnięte w lakier lub olej i go zarysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 25.01.2009 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dzieki za wypowiedzi przyznam się ze nadal mam dylemat za olejem lub olejowoskiem przemawia łatwość odnowienia..lakier trzeba cyklinowac a na schodach niezrobi się tego dokładnie ze o sajgonie niewspomną..narazie przychylamy się w kierunku oleju....na dniach musimy zdecydowac i dokonać wyboru sama jestem ciekawa co wkońcu wybierzemy...gdyby miał ktos jeszcze jakies wkazówki lub uwagi będę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 25.01.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 U mnie i na parkiecie i na schodach jest olejowosk pallmann. Jestem zadowolona z tego wyboru. Mam 2 psy które często nie wyrabiają na zakręcie jak zbiegają na dół i nie muszę sie przejmować rysami które powstają, bo w kazdej chwili mogę sobie to poprawić. Jak kiedyś dorobię się dzieci też na pewno będę sobie chwalić to rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 26.01.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A jak się sprawdza parkiet na schodach?Czy musi być jskieś specjalne drewno?Czy wymaga cyklinowania?Ponieważ schody mam źle wylane ,i wymagałyby częściowego skuwania,aby polożyć na nie tradycyjne stopnie(3-4cm) ,podsunełaś mi pomysł z parkietem-jest cieńszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 26.01.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mi też się marzy obłożenie schodów parkietem, ale przemysłowym (taki dochodzi mi do pierwszego stopnia schodów. Parkieciarz marudzi, że nie da się kantów schodów ładnie wykończyć. Escape, możesz zrobić zbliżenie kantu stopnia? Jak to się łączy z podstopnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 26.01.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ja też mam przemysłówke na schodach (ale tylko na stopniach) Najpierw była ona przyklejana na płyty (chyba osb) a dopiero potem te płyty kładzone były na stopnie. Myśle że tą samą techniką możnaby obłożyć stopnie i podstopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 26.01.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 U nas montowane były na płycie osb poniewaz nieza idealnie wylane były schody(pewnie jak u większości)Jeśli chodzi o wykonanie kątów to jak widac sie da ....potrzeba tylko troche chęci i dobrej piły ....u nas wszystko jest zacinane pod kątem i dobrze spasowane,dziś wieczorem zrobie zdjecie i postaram się je wkleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansyg 26.01.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 U mnie i na parkiecie i na schodach jest olejowosk pallmann. Jestem zadowolona z tego wyboru. Mam 2 psy które często nie wyrabiają na zakręcie jak zbiegają na dół i nie muszę sie przejmować rysami które powstają, bo w kazdej chwili mogę sobie to poprawić. Jak kiedyś dorobię się dzieci też na pewno będę sobie chwalić to rozwiązanie zetka napisz, proszę jak się sprawdza ten olejowosk, pielęgnujesz go jakimiś specjalnymi środkami, i czy przy długim użytkowaniu i myciu podłogi nie zmywa się warstwa olejowosku (bo podobno przy oleju się zmywa), i jeszcze ostatnie pytanie czy często trzeba nakładać nową warstwę olejowosku na całości czy tylko w miarę potrzeby przeprowadzasz miejscową renowację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 26.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 zetka napisz, proszę jak się sprawdza ten olejowosk, pielęgnujesz go jakimiś specjalnymi środkami, i czy przy długim użytkowaniu i myciu podłogi nie zmywa się warstwa olejowosku (bo podobno przy oleju się zmywa), i jeszcze ostatnie pytanie czy często trzeba nakładać nową warstwę olejowosku na całości czy tylko w miarę potrzeby przeprowadzasz miejscową renowację? Zdecydowałam się na olejowosk gdyż z tego co czytałam i co mówili moi parkieciarze lepiej chroni przed wodą niż sam olej. I faktycznie plamy nie wnikają od razu Olejowanie parkietu ma to do siebie że olej z czasem wnika wgłąb drewna przez co powierzchownie robi się matowe (takie suche z wyglądu ) i trzeba olejowanie powtarzać po całości. Przez pierwsze 3 lata należałoby to robić 2 razy w roku a później to już wg potrzeby. Z pewnością częste mycie podłogi przyspiesza konieczność powtórnego olejowania (mam porównanie z rodzicami którzy nie mają zwierząt, rzadziej muszą myć podłogę i u nich dłuuugo dłużej parkiet się pięknie błyszczał choć olejowaliśmy mniej więcej w tym samym czasie ) Pallmann ma sporo dodatkowych środków pielęgnacyjnych. Szczególnie fajny jest magic care który zostawia na podłodze cienki film dodatkowo chroniący przed zabrudzeniami. Mam też do "codziennego" mycia specjalny środek tej firmy ale szczerze przyznam że z lenistwa częściej myje samą wodą Mimo że chemia ta nie należy do najtańszych jestem naprawde zadowolona i nie żałuje wydanych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansyg 26.01.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 zetka napisz, proszę jak się sprawdza ten olejowosk, pielęgnujesz go jakimiś specjalnymi środkami, i czy przy długim użytkowaniu i myciu podłogi nie zmywa się warstwa olejowosku (bo podobno przy oleju się zmywa), i jeszcze ostatnie pytanie czy często trzeba nakładać nową warstwę olejowosku na całości czy tylko w miarę potrzeby przeprowadzasz miejscową renowację? Zdecydowałam się na olejowosk gdyż z tego co czytałam i co mówili moi parkieciarze lepiej chroni przed wodą niż sam olej. I faktycznie plamy nie wnikają od razu Olejowanie parkietu ma to do siebie że olej z czasem wnika wgłąb drewna przez co powierzchownie robi się matowe (takie suche z wyglądu ) i trzeba olejowanie powtarzać po całości. Przez pierwsze 3 lata należałoby to robić 2 razy w roku a później to już wg potrzeby. Z pewnością częste mycie podłogi przyspiesza konieczność powtórnego olejowania (mam porównanie z rodzicami którzy nie mają zwierząt, rzadziej muszą myć podłogę i u nich dłuuugo dłużej parkiet się pięknie błyszczał choć olejowaliśmy mniej więcej w tym samym czasie ) Pallmann ma sporo dodatkowych środków pielęgnacyjnych. Szczególnie fajny jest magic care który zostawia na podłodze cienki film dodatkowo chroniący przed zabrudzeniami. Mam też do "codziennego" mycia specjalny środek tej firmy ale szczerze przyznam że z lenistwa częściej myje samą wodą Mimo że chemia ta nie należy do najtańszych jestem naprawde zadowolona i nie żałuje wydanych pieniędzy zetka dzięki za szybką odpowiedź, ale nie dam Ci jeszcze spokoju, jeszcze jedno pytanie czy olejowosk należy powtarzać po całości w takiej częstotliwości jak olej, bo nie zrozumiałam Twoja wypowiedź (w tej części “ Przez pierwsze 3 lata należałoby to robić 2 razy w roku a później to już wg potrzeby”) dotyczyła podłóg olejowanych czy podłóg pokrytych olejowoskiem i czy ten olejowosk też sie tak pięknie błyszczy jak olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 26.01.2009 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 mozesz użyc olejo-wosk dwuskładnikowy firmy Pallman i wetrzec 2-3 warstwy. Witam wiedze ze znasz się na rzeczy więc nieodpuszcze ci tak łatwo;)powiedz mi czy ten olejowosk dam rade sama(czytaj mąż)połozyć ręcznie czy trzeba do tego specjalistycznego sprzetu ?......i czy orientujesz sie jaka jest jego wydajność z 1L np?Jesli zdecyduje się na niego to chciałabym się wiedzieć ile go potrzebuje poniewaz musiałbym go zamawiać przez internet bo w mojej mieścinie szans zadnych niema,nawet niewiedzą co to .......czy pod niego potzrebuje jakis podkład czy bezpośrednio na surowy parkiet?z góry przepraszam za tyle pytan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 26.01.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 zetka dzięki za szybką odpowiedź, ale nie dam Ci jeszcze spokoju, jeszcze jedno pytanie czy olejowosk należy powtarzać po całości w takiej częstotliwości jak olej, bo nie zrozumiałam Twoja wypowiedź (w tej części “ Przez pierwsze 3 lata należałoby to robić 2 razy w roku a później to już wg potrzeby”) dotyczyła podłóg olejowanych czy podłóg pokrytych olejowoskiem i czy ten olejowosk też sie tak pięknie błyszczy jak olej Podana częstotliwość jest teoretyczna. Właściwie to po wyglądzie drewna będzie widać kiedy potrzebuje nowej dawki oleju Myślę że nie ma zbytniej różnicy olej/olejowosk i częstotliwość ponownego olejowania będzie podobna. Nie ma się jednak co zrażać, to naprawdę nie jest kłopotliwe (oprócz wyniesienia mebli ) My sami sobie to wykonujemy zwykłymi szmatami, a jakby tak wpadł fachowiec z maszyna to raz dwa i po robocie Tak, olejowosk podobie jak olej nadaje taki lekki satynowy połysk. escape nie wiem czy pytania były do mnie czy do jarekkur ale podam Ci adres do karty produktu, tam jest podane zużycie na m2: http://www.uzin-utz.com/uzin/Produkte/Dokumente/5505.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 26.01.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ja obstawiam lakier - mam u siebie podłogę z merbau lakierowana: łatwiej utrzymać czystośćhttp://images50.fotosik.pl/53/734b788cc92de1e7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 26.01.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Właśnie wczoraj Pan Koala doolejowywał nasz parkiet po ośmiomiesięcznym użytkowaniu. Nie trzeba było teoretycznie tego robić ze względu na wygląd parkietu, ale następna okazja (wyjazd wszystkich domowników) nastąpi chyba dopiero w lipcu, więc postanowiliśmy dopieścić go teraz. Z wynoszeniem mebli zajęło mu to 3 godz( mamy tego tylko 30m2). Znając Pana Koalę, zrobiłabym to w 1,5 godziny. Schody też będę olejować. Ale w sumie nie polecałabym olejowania osobom, które chcą, żeby ich parkiet po 5 latach użytkowania wyglądał jak zaraz po położeniu-piękny i bez rysy. Mój ma już zarysowania- ale ja do niedawna miałam 60kg psa staruszka, który strasznie wlókł łapami po tym parkiecie... No i nadal mam dwuletniego synka, który dla parkietów też nie ma litości. zetka, ja mam inne pytanie. Jakiej długości miałaś lamelki tego parkietu przemysłowego, który kładłaś na schodach? Parkieciaż twierdzi, że trzeba zamawiać u producenta ekstra długie lamelki 30cm- tak żeby szły po całości stopna. Moje w parkiecie mają standardową długość bodajrze 18 cm. Masz te stopnie ułożone pasami, czy jakiś mix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 26.01.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ale w sumie nie polecałabym olejowania osobom, które chcą, żeby ich parkiet po 5 latach użytkowania wyglądał jak zaraz po położeniu-piękny i bez rysy. Sugerujesz że parkiet lakierowany po 5 latach wyglądałby jak nowy i byłby bez rys? W sumie to dużo zależy od trybu życia mieszkańców. Może jak ktoś nie ma zwierząt, małych dzieci, chodzi w łapciach, gości przyjmuje bez butów, to kto wie.. zetka, ja mam inne pytanie. Jakiej długości miałaś lamelki tego parkietu przemysłowego, który kładłaś na schodach? Parkieciaż twierdzi, że trzeba zamawiać u producenta ekstra długie lamelki 30cm- tak żeby szły po całości stopna. Moje w parkiecie mają standardową długość bodajrze 18 cm. Masz te stopnie ułożone pasami, czy jakiś mix? Lamelki też mam 18cm. Układane "na dziko" równolegle do podstopni. Ale z tego co kojarzę wykonawca coś wspominał że gdybym chciała prostopadle byłby problem.. Nie zagłębiałam się w temat bo akurat chciałam mieć w tą samą stronę lamelki co na podłodze w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 26.01.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 zetka, pliiis wklej zdjęcie takiego stopnia! Pokażę temu mojemu parkieciarzowi i niech klei, a nie gada, że się nie da! Parkieciarz ci to robił? Jakiej grubości była płyta osb? Jak wykończyłaś boki schodów? Spocznik też wyłożony jest na płycie? Sorry, że tak duszę, ale wreszcie dorwałam kogoś, kto ma schody obłożone przemysłówką, a nie tylko mówi, że by mu się podobało Ja mam jesionowy parkiet przemysłowy. Jest super- jasny melanż. Z tym melanżem jest problem, o którym nie pomyślałam wybierając parkiet. Ciężko do takiego mixa dobrać listwy cokołowe (wszystkie drewniane są raczej jednobarwne, a pcv nie dam przecież do takiego fajnego drewienka) i stopnie schodów. Parkiet dochodzi mi tym melanżem do schodów i każdy jednolity w kolorze stopień też będzie wyglądał głupio. Z podstopni mogę zrezygnować ostatecznie... Mam sąsiadów, których dom po 3 latach od zamieszkania wygląda jakby się dopiero wprowadzili. No ale oni nie mają stada zwierząt (bo brudzą, śmierdzą i niszczą), a dziecko jest wyszkolone, ze resoraki nie mają wstępu do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 26.01.2009 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Escape, możesz zrobić zbliżenie kantu stopnia? Jak to się łączy z podstopnicą? Cyknełam kilka fotek na szybkiego ...bo mi pies zdesantował z domu i lecę go szukać schody sa ukurzone wiec efektownie niewyglądają ..... nadal trwa szlifowanie stąd tez jakby nierówne "przebarwienia'na zdjeciach..... mam nadzieje ze o to ci chodziło aby zobaczyc w wiekszym formacie kliknij na zdjecie.... http://images24.fotosik.pl/318/46bb5ecb2b0d480am.jpghttp://images29.fotosik.pl/317/096c3b762ac8ae29m.jpghttp://images29.fotosik.pl/317/063bc4a61504e5f6m.jpghttp://images25.fotosik.pl/317/f4fe0b89b65b2007m.jpghttp://images44.fotosik.pl/53/1fefc87ca236c43dm.jpghttp://images34.fotosik.pl/445/304db01f1f101204m.jpg http://images26.fotosik.pl/318/c9fa5069aee7490cm.jpghttp://images50.fotosik.pl/53/9dc7ede78fd52e7am.jpghttp://images48.fotosik.pl/53/b1b1c8b8209ee1c6m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts