black_peter 02.04.2002 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2002 Witam wszystkich!Zamierzam budować własny dom. W tym roku chcę zrobić fundamenty.O ile drożej wychodzi wylanie fundamentów z "gruszki"? Jak to policzyć? Gdzie szukać takich informacji? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.04.2002 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Fundamenty to znaczy same ławy, czy również ściany fundamentowe czy również podłoga na gruncie. Za m3 betonu z betoniarki zapłacisz ok. 100zł. - taki sam beton z gruchy to koszt ok. 170-180zł - okolice Trójmiasta. Do tego dolicz jeśli musisz pompę - ok. 200zł za 1h. Musisz wiedzieć, że beton z betoniarki nigdy nie będzie tak dobry jak z wytwórni. Tak więc ławy i stropy leję z gruchy świadomie przepłacając. Oszczędzam także czas i spory wysiłek. Z policzeniem nie będziesz miał problemu. Oblicz objętość ław i będziesz znał różnicę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2002 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 On 2002-04-03 07:22, kodi_gdynia wrote: Musisz wiedzieć, że beton z betoniarki nigdy nie będzie tak dobry jak z wytwórni. Pozdrawiam Nie znam się na tym tak dobrze jak Ty (stanowisz dla mnie autorytet - podziwiam |Cię) - wytłumacz proszę, dlaczego ten beton z betoniarki nie będzie taki dobry jak z betoniarni - czy to wina betoniarki ? czy może ważniejsza jest umiejętność jej napełniania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mery64 03.04.2002 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Mery64 dnia 2002-04-23 05:07 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.04.2002 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Czuję pewną ironię w głosie, ale odpowiem. Beton mieszany na budowie nigdy nie będzie lepszy niż beton z wytwórni albowiem:- bardzo ciężko jest dobrać odpowiednie i dokładne proporcje piachu, żwiru i cementu, - prawie nigdy na budowie nie dysponujemy odpowiednim kruszywem /chodzi mi o uziarnienie/- na budowie zazwyczaj nie dodajemy ulepszaczy, plastyfikatorów itp., - dodajemy wodę "na oko", nie znamy wilgotności kruszywa, więc ilość wody zawsze będzie odbiegać od normy. Nie jestem budowlańcem, ale pewnie ktoś bardziej kompetentny niż ja dodałby coś do tej wyliczanki. Stropy, ławy, nadproża itp, są zbyt ważne, aby pozwolić sobie na pewne błędy. Mnie to nie denerwuje więc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
black_peter 03.04.2002 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Witam,bardzo dziękuję za informacje. Czy w kalkulacji betonu z betoniarki wziąłeś pod uwagę koszt wody, prądu, robocizny?Czy muszę te koszty doliczyć?I mam jeszcze (dla mnie ważne) istotne pytanie: zamierzam ławy i fundamenty zaszalować. Potem zabezpieczyć (mimo, że dom nie będzie podpiwniczony). Nie przesadzam?Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.04.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 W kalkulacji nie liczyłem prądu, wody i robocizny. Woda jest stosunkowo tania. Średnio na 1m3 betonu potrzebujesz ok. 150-160 litrów wody, więc jest to kilkadziesiąt groszy, a i prąd nie wychodzi drogo. W swojej mam silnik 0,55kW więc ostatnio wykręciłem ok. 2m3 i zużyłem chyba 1,5kW/h - to gorsze. Robocizna to co innego, ja robię sam więc nie liczę, ale jeśli ktoś to robi to trzeba doliczyć parę złotych. CO do zabezpieczania to nie rozumiem pytania. Ławy szalujesz, zbroisz i zalewasz. Co i w jaki sposób chcesz zabezpieczać? Chodzi ci o izolacje pionowe i poziome. Sprecyzuj.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_67 03.04.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Tak, miałem na myśli izolacje pionowe - chcę zabezpieczyć ściany fundamentów. Izolacje poziome - wiadomo. Sam wylewasz fundamenty?Mimo, że z gruchy jest lepszy? (koszty?) Jeśli zdecyduję się na beton z gruchy to należy wylać ławy, odczekać kilka dni i wylać resztę? Czy można wszystko wylewać za jednym razem? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
black_peter 03.04.2002 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Troche namieszałem. Korzystam z komputera kolegi. Już zalogowałem się na siebie. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wob 03.04.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Poszukaj w kalkulatorach MURATORA. Podając objetość betoniarki dostajesz wyliczenie ile porzebujesz poszczególnych składników aby przygotować w betoniarce o danej objętości beton B15, a mając te dane możesz sobie policzyć ile Cię będą kosztowały materiały na 1m3 betonu - doliczając transport, robociznę, prąd itp możesz w przybliżeniu poznać różnicę w koszcie betonu z gruchy i z betoniarki! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
black_peter 03.04.2002 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Już znalazłem. Zrobię tak jak proponujecie. Policzę ceny wg obowiązujących na moim terenie i wszystko będzie jasne. Właśnie przeglądam http://www.abcdom.pl - wiele się dowiedziałem.Piotrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 03.04.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 A kto to będzie robić? Bo jak wynajęci ludzie, to przeciez przy gruszce maja mniej pracy! Trzeba negocjować cenę! Kodi ma rację: na ławach nie należy oszczędzać. To promile kosztów domu (różnice w cenach ław) a cholernie istotny fragment konstrukcji.Ja lałem z gruchy ławy, potem murowałem ściany fundamentowe z nie najtańszych, dobrze zawibrowanych bloczków. Zaoszczędziłem na izolacji (dobre bloczki nie chłoną tyle Abizolu co marne). Wyszło w granicach budżetu, szybko i bez kłopotów z izolacjami.Mam pewność właściwej jakości fundamentów i o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
black_peter 03.04.2002 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Ja lałem z gruchy ławy, potem murowałem ściany fundamentowe z nie najtańszych, dobrze zawibrowanych bloczków. Zaoszczędziłem na izolacji (dobre bloczki nie chłoną tyle Abizolu co marne). Wyszło w granicach budżetu, szybko i bez kłopotów z izolacjami.Mam pewność właściwej jakości fundamentów i o to mi chodziło. Możesz napisać jakich bloczków używałeś? Czy twój dom jest niepodpiwniczony?Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.04.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Co do tego kalkulatora w Muratorze to mam pewne wątpliwości. Przeglądałem trochę innego typu lektury np. "Roboty zbrojarskie i betoniarskie" i tam są trochę inne proporcje. Więc ostrożnie z tym kalkulatorem. Należy zwrócić uwagę, iż cement generalnie podaje się w kg a piach i żwir w litrach. Są przelicznki które zamieniają kg na litry. O ile mnie pamięć nie myli to 1kg daje 1,2 litra. To się odnosi do cementu. Muszę sprawdzić czy nie jest na odwrót. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 03.04.2002 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2002 Black_Peter - ławy lejesz i musisz odczekać parę dni jeśli chcesz murować z bloczków ściany fundamentowe. Obawiam się, że nie sposób wylać ław i ścian jednocześnie. Jak w tym przypadku zrobić izolacje poziomą?. Zrób ławy najlepiej w gruncie /wychodzi tanio/ jeśli ci grunt na to pozwoli i koniecznie lej z gruchy. Poczekaj i wymuruj na tym ścianę fundamentową. Izolacja pozioma - 2 razy papa na lepiku lub folia np. Dorkena, a na izolację pionową np. Dysperbit x2, styropian np.5cm oraz klej, siatka, klej i dysperbit do poziomu gruntu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 U mojego znajomego murarze lali beton z betoniarek i na drugi dzień zaczęli murować z bloczków. Radziłem mu aby sie nieco wstrzymal ale murarze go przekonali tłumacząc ze beton jest mocny (cement I + żwir + pospółka). Wymurowali fundamenty i odczekali tydzień zanim zaczęli murować ściany. Co wy na to. Pytam bo nie chcem popełnieć błędu u siebie. Czy wymurowanie ścian na takiej ławie bardzo ją osłabiło i czy jest to duży bład w sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpy 12.05.2002 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 WitamU mojego znajomego murarze lali beton z betoniarek i na drugi dzień zaczęli murować z bloczków. Radziłem mu aby się nieco wstrzymał ale murarze go przekonali tłumacząc ze beton jest mocny (cement I + żwir + pospółka). Wymurowali fundamenty i odczekali tydzień zanim zaczęli murować ściany. Co wy na to. / dla mnie w porządku / Pytam bo nie chcę popełnić błędu u siebie. Czy wymurowanie ścian na takiej ławie bardzo ją osłabiło / nie /i czy jest to duży błąd w sztuce / odpowiedź zależy od osoby odpowiadającej – z praktyki to nie błąd / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz 12.05.2002 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 jak nie masz piwnic to ławy i ściany fundamentowe możesz lać jednocześnie. Zaoszczędzisz na szalowaniu jeżeli wykop w ziemi poszerzysz na ławy deski też sporo kosztują. a co do izolacji poziomej to zrobisz ją na po wylaniu i tak podloga będzie wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibicki 12.05.2002 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2002 ja bym tam tez tak bezgranicznie nie ufal betoniarni z przygotowanym betonem z gruchy. niby jest wszystko przygotowane ale po przywiezieniu nie wiesz ile tak naprawde "oszczedzili" sobie przy jego przygotowywaniu w czasie prodkcji: cement itd. Jak sobie krecisz sam, lub masz zaufana ekipe to w sumie wychodzi lepiej, choc na "oko" mierzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 13.05.2002 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 No wiesz Skibicki, idąc tym typem rozumowania, nie kupuj cementu bo stwierdzisz, że jest oszukany, albo pustaki źle wyrobione. Mój kolega kierownik oprócz mojej budowy zarządza przy budowie /kilkadziesiąt tysięcy m2 powierzchni/ biurowca dla Prokomu. Ostatnio byłem u niego. Nie mają tam betoniarki /no może jedna na drobniutkie rzeczy/. Wszystko leją z gruchy. Nie muszę mówić, iż całość /np. 220m3 betonu na strop klasy b-40/ idzie z węzłów betoniarskich. Dobre firmy nie mogą pozwolić sobie na fuszerę. To jest zbyt ważne. Gdyby coś się zawaliło a ekspertyza /robia takie na Politechnice - wycinają kawałek betonu i robia pełna analizę/ wykazałaby błąd w betonie to koniec - odszkodowania, sądy, itp. Trzeba zaufać i ufam bardziej firmą które robia beton, bo zakładając, że jeśli oszczędzą to i tak będize lepszy niz nasz. Pozdrawiam. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-05-13 07:38 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts