Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porównanie kosztów budowy fundamentów

black_peter

Recommended Posts

czesc kodi!

nie mówie - przy budowie takiej, jaka opisywałes bierze sie pod uwage tylko dobre wytwórnie betonu, zbyt wiele jest do straceniajesli chodzi o prywatne betoniarnie, zaopatrujace rynek lokalny, tzn głównie małych inwestorów, wyszystko sie moze zdarzyc... nie mówie od razu ze wszyscy kantuja, ale to troche tak jak z kurczakami z rozna z Geant w Toruniu,tzw III zycie kurczaka (moze troche przesadzilem z porównaniem ale niech bedzie :grin: ) na razie

Witaj Skibicki - Ja Ciebie doskonale rozumiem o ograniczonym zaufaniu do wytwórców wszelkiej maści. Zwracam tylko uwagę /mówię o trójmiejskim rynku betonu/, iż jest tu masę firm, ale tylko te dobre są widoczne tak naprawdę na rynku. Żeby było śmieszniej przez to że dużo sprzedają nie są droższe, mało tego nieraz tańsze i dodatkowo mają darmowy transport. Mówiąc o betonie z wytwórni pomijam jakąś tam pseudo fabryczkę z małej dziury. Oni może i owszem robią kanty, ale ci co trzymają pieczę w Trójmieście są wiarygodni.

Tak na marginesie to nie jestem związany z żadną firmą - nie znam nawet nikogo osobiście. Mam kilku znajowmych budowlańców, którzy podzielają moje zdanie.

Jesteś z Torunia. Moja żona pochodzi z tego miasta. Znamy te sytuacje z kurczakami. Ja nigdy się nie rozchorowałem a było tego trochę w moim życiu. To tak jak z betonem sporo osób leje beton i wszystko póki co stoi. :grin:

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam .

Mam do Was może lamerskie pytanie, ale widzę, że dużo tu wypowiedzieliście się na temat betonu więc sądze że wiecie co nieco. Pytanko krótkie - czy do produkcji betonu na budowie mogę użyć tylko pospółki czy też mix-piachu ze żwirem. Mój znajomy inżynier miesza tak, że już mu nie wierzę. Jedni mówią że styka cement,pospółka i woda inni że mix 4 składników. Jeśli wiecie coś w tej kwestii - pomóżcie. Oczywiście pytam ze względów czysto ekonomicznych. Taniej jest zamówić jedną wywrotkę niż dwie. Planuję postawić na działce domek 25m2 na słupach i stopach, bo to mniej betixu niż ławy. Ale jak jest z tymi składnikami ??? THANX za każdą pomoc.

Chcąc zrobić super beton muszą być odpowiednie składniki.

W przypadku niezbyt skomplikowanej konstrukcji i niezbyt dużych obciążeniach jesteś w stanie sam wykręcić coś w betoniarce.

Zastosuj proporcje 1:4 lub ewentualnie 1:3 i daj cement + żwir taki jaki ci przywiozą ze żwirowiska. Składa się z dużych jak i drobnych kamieni i miału - jest to dobry materiał. Kiedyś tylko tak się budowało i chaty stoją.

Pozdrawiam

Szkoda czasu i zachodu, aby teraz mieszać żwir z piaskiem - choć tak się powinno robić. Ale spoko wytrzyma.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-06-28 21:58 ]