skibicki 13.05.2002 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2002 czesc kodi! nie mówie - przy budowie takiej, jaka opisywałes bierze sie pod uwage tylko dobre wytwórnie betonu, zbyt wiele jest do straceniajesli chodzi o prywatne betoniarnie, zaopatrujace rynek lokalny, tzn głównie małych inwestorów, wyszystko sie moze zdarzyc... nie mówie od razu ze wszyscy kantuja, ale to troche tak jak z kurczakami z rozna z Geant w Toruniu,tzw III zycie kurczaka (moze troche przesadzilem z porównaniem ale niech bedzie ) na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 14.05.2002 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Witaj Skibicki - Ja Ciebie doskonale rozumiem o ograniczonym zaufaniu do wytwórców wszelkiej maści. Zwracam tylko uwagę /mówię o trójmiejskim rynku betonu/, iż jest tu masę firm, ale tylko te dobre są widoczne tak naprawdę na rynku. Żeby było śmieszniej przez to że dużo sprzedają nie są droższe, mało tego nieraz tańsze i dodatkowo mają darmowy transport. Mówiąc o betonie z wytwórni pomijam jakąś tam pseudo fabryczkę z małej dziury. Oni może i owszem robią kanty, ale ci co trzymają pieczę w Trójmieście są wiarygodni. Tak na marginesie to nie jestem związany z żadną firmą - nie znam nawet nikogo osobiście. Mam kilku znajowmych budowlańców, którzy podzielają moje zdanie. Jesteś z Torunia. Moja żona pochodzi z tego miasta. Znamy te sytuacje z kurczakami. Ja nigdy się nie rozchorowałem a było tego trochę w moim życiu. To tak jak z betonem sporo osób leje beton i wszystko póki co stoi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twingo 28.06.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Witam .Mam do Was może lamerskie pytanie, ale widzę, że dużo tu wypowiedzieliście się na temat betonu więc sądze że wiecie co nieco. Pytanko krótkie - czy do produkcji betonu na budowie mogę użyć tylko pospółki czy też mix-piachu ze żwirem. Mój znajomy inżynier miesza tak, że już mu nie wierzę. Jedni mówią że styka cement,pospółka i woda inni że mix 4 składników. Jeśli wiecie coś w tej kwestii - pomóżcie. Oczywiście pytam ze względów czysto ekonomicznych. Taniej jest zamówić jedną wywrotkę niż dwie. Planuję postawić na działce domek 25m2 na słupach i stopach, bo to mniej betixu niż ławy. Ale jak jest z tymi składnikami ??? THANX za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.06.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2002 Chcąc zrobić super beton muszą być odpowiednie składniki. W przypadku niezbyt skomplikowanej konstrukcji i niezbyt dużych obciążeniach jesteś w stanie sam wykręcić coś w betoniarce. Zastosuj proporcje 1:4 lub ewentualnie 1:3 i daj cement + żwir taki jaki ci przywiozą ze żwirowiska. Składa się z dużych jak i drobnych kamieni i miału - jest to dobry materiał. Kiedyś tylko tak się budowało i chaty stoją. Pozdrawiam Szkoda czasu i zachodu, aby teraz mieszać żwir z piaskiem - choć tak się powinno robić. Ale spoko wytrzyma. _________________ [ Ta Wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2002-06-28 21:58 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts