Darek Rz 24.01.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Witam Mam taki plan -chcę zrobic sobie opaskę na wiosne. Najbardziej by mi pasowała taka : - Obrzeże z jednej lub dwoch rzędow kostki granitowej wijącej się wokoł domu nieregularnie tzn niekoniecznie w stałej odległości od sciany domu . Wewnątrz chciałbym wsypać drobny żwirek i tyle . Rynny wchodzily by pod kamienie i głębiej łączyły sie w jedną odprowadzającą wodę gdzies...Teraz moje dylematy : - czy opaska ma za zadanie niedopuścić zacinającej wody opadowej do cokolu i okolic który jest pokryty 5cm styro i będzie okładzina kamienna czy wprost przeciwnie ma powodowac aby woda swobodnie spływała w głąb . Jeśli będe miał kamyczki a pod nimi chcę wsypać drobniutki gruz (na jakieś 40 cm)ktorego mam całą gorę to woda będzie swobodnie splywała w głąb ale będzie blisko styropianu - to źle czy dobrze? dla domu ?Jak zrobie kostkę zamiast kamyczkow to raczej woda będzie splywała po nachylonej pod kątem kostce dalej od domu (jakieś poł metra) ,ale to co przedostanie się głębiej będzie "kisło" w nasiąkniętej warstwie podbudowy i na pewno będzie wolniej wysychało niż przepuszczalna warstwa kamyczków . Teraz prosze o pomoc co będzie lepsze i bliższe prawdziwej roli opaski ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 24.01.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Witam No nie tyle osób się tutaj wymądrza ,a nikt nie wie do czego słuzy opaska ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.01.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że taka opaska służy do tego, aby podczas opadów nie pryskało po cokole. My mamy wokół domu wylany opaskę betonową, natomiast nasz grobowiec na cmentarzu z dwóch stron otoczony jest piaskiem i zawsze muszę czyścić boczne ścianki do wysokości ok. 20-30 cm z zaschniętego błota. p.s. Robisz jeszcze przelotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.01.2009 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 wokół całego domku mamy 86cm opaskę ze starobruku na podsypce cementowo-piaskowej, została wykonana po wykończeniu cokołu płytkami klinkierowymi, ma lekki spadek wiec lecące krople pewnie w mniejszym stopniu brudzą cokół, zresztą nie bardzo jest czym brudzić, bo błota na opasce nie ma, oczywiście jest w jakimś stopniu przepuszczalna, ale ma zadanie oganiczyć przesiąkanie wody w pobliżu ścian, poza tym można zrobić wygodny obchód domostwa również z taczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 25.01.2009 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Dzięki za odpowiedzi . W sumie nie zalezy mi na tym czy będzie chlapało czy nie (myslę ze drobne kamyczki bardzo dobrze zneutralizują kapiącą wodę). Najbardziej mnie interesuje to czy taka opaska nie zaszkodzi scianom budynku i nie spowoduje ich większego zawilgocenia . pozdrawiam ps. Przelotowki ? Oczywiście ze tak bo to narkotyk . Jak znajde czas to dzisiaj napisze ci co nieco na priva o ruchu lotniczym na wysokości przelotowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.01.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 (...) ma lekki spadek wiec lecące krople pewnie w mniejszym stopniu brudzą cokół, zresztą nie bardzo jest czym brudzić, bo błota na opasce nie ma, oczywiście jest w jakimś stopniu przepuszczalna, ale ma zadanie oganiczyć przesiąkanie wody w pobliżu ścian, poza tym można zrobić wygodny obchód domostwa również z taczką Dokładnie - 1- odprowadzenie wody z elewacji po opadach poza obręb ścian fundamentowych 2 - zabezpieczenie elewacji przed brudzeniem spowodowanym odpryskami i brudem z błota i ziemi 3 - no i droga obchodowa dookoła budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 25.01.2009 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Czyli opaska z kamyczków to zly pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.01.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 25.01.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Czyli opaska z kamyczków to zly pomysł Wszystko zależy od gustu i od finansów ... - u mnie najpierw była/jest opaska z kamieni / podbudowa pod kostkę / . Pod koniec zeszłego roku już częściowo ułożyłem kostkę - w tym roku zamierzam skończyć opaskę z kostki brukowej całkowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 26.01.2009 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Bardzo dobry. Witam Mirku mozesz rozwinąć myśl ? .....Bo w końcu nie wiem czy zartujesz czy mowisz prawdę pozdrawiam ps. Pablitoo jak miałes opaske z kamieni to zauwazyłes coś niepokojącego lub upierdliwego w tej "kamyczkowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.01.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam Czyli opaska z kamyczków to zly pomysł Wszystko zależy od gustu i od finansów Czy aby na pewno? Gdzieś czytałem, że jeśli grunt to glina to opaska powinna być z kamyków tak aby woda która dostanie się w okolice fundamentów miała możliwość odparowania bo nie odpłynie w bok czy dół przez szczelną glinę. Jak jest napradę? Czy ktoś z praktykow może doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 26.01.2009 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam Własnie moj grunt to glina pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.01.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ps. Pablitoo jak miałes opaske z kamieni to zauwazyłes coś niepokojącego lub upierdliwego w tej "kamyczkowej" Nadal mam dookoła połowy domu - nic niepokojącego nie zauważyłem - choć uważam że lepsza jest z kostki ponieważ odprowadzi wodę opadową która spłynie z elewacji na większą odległośc od murów fundamentowych , no i bardzo wygodnie sie po takiej opasce chodzi Kwestie wyglądu pomijam - jednemu sie bardziej podoba taka , innemu inna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 26.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hej. Wg mnie opaska wokol domu to wazny temat. Moge napisac kilka doswiadczen mojego ojca zwiazanych z w/w tematem. Otoz kilka lat temu wymurowal wokol naszego starego domu (1980) opaske betonowa. Nie byl to dobry pomysl bo spadajaca woda obryzguje mury. Widac spore zacieki. Na dzialce zrobilismy opaske z kostki granitowej ale nie wiazanej cementem i tu efekt bardzo dobry. Woda ucieka do gruntu z daleka od scian. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.01.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Nie żartowałem. Poważny człowiek jestem. Napada to i wyschnie. Pod betonem tam zawsze mokro będzie. Ważne, żeby na chałupę nie chlapało.No chyba, że to musi być zarazem ciąg komunikacyjny. Ale wtedy to i szersze by trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 26.01.2009 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Acha no to wszystko OK. Jesli chodzi o ciąg komunikacyjny to akurat opaska nie będzie mi do tego słuzyla . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 26.01.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Też mam zagwostkę w tym temacie. Myślę o wersji połączonej kostka/żwirek, tzn do pół metra od ściany żwirek (do przyjmowania i odparowywania wody) a potem cienkie obrzeże i pas kostki 1 metrowy (do obchodu). I właśnie o to chlapanie chodzi. Myślę że kamienie bardziej amortyzują wodę i nie chlapie tak na ścianę jak z płaskiej powierzchni betonu czy kostki. Ale nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.01.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Z tego co nie raz wyczytałem - to opaska ma za zadanie odsunąć od domu (fundamentów) wodę opadową, której czasem bywa dość sporo. Woda wsiąka tam, gdzie spadnie i zostaje. Opaska dlatego jest pochyła, aby woda jak spadnie, to spłynęła możliwie daleko i nie wsiąkała w bezpośredniej bliskości domu. Te żwirki cieniutką warstwą na opasce to po to, żeby nie chlapało błotkiem po ścianach. Kiedyś nie było rynien... Strzechy były a rolę rynny pełniła opaska... Macie tak źle zbudowane domy, że rynny nie robią swojej roboty? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.01.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Tu coś napisali..http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/elewacje_-sciany_-podlogi/betonowa-opaska,6345_2641.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 26.01.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ...Macie tak źle zbudowane domy, że rynny nie robią swojej roboty? Adam M. W sumie okapy i rynny robia swoje, ale przy roztopach (jak dziś) jest jedno wielkie grzęzawisko nawet pod nimi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts