katarzynapitlok 24.01.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Poszukuje firmy budowlanej do budowy a właściwie dobudowy domku o powierzchni około 100m/k w stanie surowym zamknietym,jedna firma z moich okolic przysłała mi oferte 1000zł netto za m/k z materiałem lub 260zł netto bez materiału jak myślicie drogo czy nie,jeśli nie to którą opcje wybrac z czy bez materiału?prosze doradżcie cos ja sie na tym kompletnie nieznam.wielkie dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Poszukuje firmy budowlanej do budowy a właściwie dobudowy domku o powierzchni około 100m/k w stanie surowym zamknietym,jedna firma z moich okolic przysłała mi oferte 1000zł netto za m/k z materiałem lub 260zł netto bez materiału jak myślicie drogo czy nie,jeśli nie to którą opcje wybrac z czy bez materiału?prosze doradżcie cos ja sie na tym kompletnie nieznam.wielkie dzięki za wszelką pomoc Moja czarodziejska kula mówi Brak opisu dokładnego co budujesz, brak opisu z czego, brak opisu gdzie itd itp A na brak wiedzy to solidnego kierownika zatrudnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.01.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Wybierz bez materiału- pogadaj z właścicielem lokalnej hurtowni, że będziesz dom budowac, tylko u nich się zaopatrywać i targuj sie o rabaty. Lokalna hurtownia ma kilka zasadniczych plusów : - jest blisko- więc zawsze może majster podjechać po coś jak zabraknie i wziąc na w-z a Ty potem zapłacisz - jak już Cie poznają , zobaczą , że płacisz na bieżąco i jesteś bezproblemowym klientem - możesz zamawiać na telefon , czyli nie musisz podnowsić tyłka z krzesła i extra jechać - jak będziesz duzo u nich brała to bedziesz miała dobre rabaty ( jak nie umiesz negocjowac to weź na poczatek kogoś kto potrafi ) - nie musisz martwic się, że Cię wykonawca oszuka na materiałach Następnea sprawa - domek 100m ... cena 260z/m netto , czyli z podatkiem 7% (chyba tyle jest ), to brutto wyjdzie 2782zł. Nie jest to dużo. Zanim podpiszesz umowę ( nic na przysłowiowy "krzywy ryj"... umowa ma być) - poproś o rekomendację ... weź adresy do conajmniej 2 budów które wykonywali , pojedź , pooglądaj, pogadaj w inwestorami . Jesli weźmiesz paproków , zaczną budowę i okaże się , ze są z nimi same kłopoty to znaczy że w tym momencie największe kłopoty masz Ty .... na szybko nie znajdziesz dobrej ekipy żeby ich wymienić. Życzę trafnych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Stępniak 24.01.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Przede wszystkim zrób wycenę w kilku innych firmach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts