Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nasze kryteria:

+blisko do cywilizacji

+blisko do natury

+cisza i spokój

+niedużo domów ale żadne odludzie nie wchodziło w grę (sąsiedzi muszą być;-))

+ładny widok

+dojazd do centrum miasta bezkorkowy (no, prawie)

jest:

+do Rynku 10 min jazdy + 10 min. spacerem

+piękny widok na las, do lasu krótki spacer,w lesie możemy nie tylko spacerować, ale też pojeździć na rowerze, na nartach (są ścieżki)

+jest trochę domów w sąsiedztwie, ale nie musimy nikomu do okien zaglądać ;-)

+100 m do drogi mało uczęszczanej (1 samochód na godzinę)

+jest komunikacja miejska - 300 m do przystanku

+/- do przedszkola/szkoły 2 km - trzeba dzieci wozić.

+/- do jakiegokolwiek "supermarketu" kawał drogi

- mamy małą działkę (ceny...)

Ponad 11 lat szukałem działki.

Z mniejszym lub większym zapałem.

Autko mam a jeździć lubię. Pracuję tam, gdzie jest praca (u klienta), bywa że i 500km od własnego łóżeczka.

Czasem miewam wolny czas i wtedy bym wyskoczył w jakie ładne miejsce, więc typowana była Jura...

Działka miała być taka aby:

Koszt budowy domu na niej był możliwie niski.

Koszt utrzymania domu - zerowy lub nawet ujemny!

Działka powinna być też taka, że jak łebek kopnie piłkę, to ma spaść na "moim" a nie u trzeciego z kolei sąsiada.

To oznaczało kawałek południowego stoku z płaskim fragmentem terenu pod dom. (solary - cały łan).

To oznaczało wiatr lub stopień wodny. Lub obie te możliwości.

Znalazłem....

Teraz zajmuję się kombinowaniem nad rewitalizacją 107-letniej, dwupiętrowej chałupy w samym środku dzielnicy niemałego miasta :roll:

Tak wyszło...

Wszystko mam tu blisko.

Adam M.

Frykow ....po prostu jesteś szczęściarz ... pewnie nie wszyscy takimi szczęściarzami są i mają okazję taką "szczęśliwą" działkę podczas swego żywota nabyć :wink: .... ja okazji takiej nie miałam .

Chciałem tylko wskazać, że można trafić w działkę, która ma szanse spełnić większość wymagań. Moja, jak widać ma zalety, ale ma także i wady (szkody górnicze, krajobraz od strony lasu psują słupy wysokiego napięcia, 600m od działki przebiega linia kolejowa, która w nocy trochę psuje sielski nastrój).

Dla mojego męża kryterium podstawowym było:

1. w miarę blisko do szkoły ( mamy 3 dzieci)

2. widok, widok i jeszcze raz widok (chyba się udało, choć kto wie co będzie za

20 lat na tych malowniczych wzgórzach, choć one rolne są)

3. autobus ( tak ,żeby dzieci jak podrosną mogły jeździć podmiejskim autobusem do szkoły do Krakowa)

4. sklep (w sytuacji awaryjnej, nabieramy doświadczenia w życiu na wsi i takie sytuacje są coraz rzadsze)

5. sąsiedztwo (bardzo istotna sprawa, bo potem nie ma już na to wpływu)

6. dojazd (przetestuj trasę do pracy ranną porą i w okolicach powrotnego szczytu)

7. cena (nasze miejsce tak lekko licząc w ciągu kilku lat zdrożało ponad 3-krotnie)

Wady:

1. szkoła blisko, ale nie ma stołówki i świetlica tylko do 15.00, brak zajęć dodatkowych i gimnastyki korekcyjnej

2. w tym punkcie muszę przyznać rację, widok jest super i warto się spieszyć do domku, żeby u siebie na kanapce napić się mocnej herbaty i popatrzeć na przyrodę ( w parę minut człowiek się relaksuje)

3. autobus się sprawdził, jak zostaliśmy z jednym samochodem

4. parę razy brakło chleba, ale duży zamrażalnik załatwia sprawę

5. poczytaj wątki na forum o sąsiadach

6. to z czasem może się zmienić, bo domów wciąż przybywa a droga jedna

7. a jak wygląda teraz sytuacja w samym Krakowie po odrolnieniu wszystkich gruntów w obrębie miasta?

W moim przekonaniu idealnej działki nie ma, chyba że masz nieograniczony budżet i skupujesz działki w całej okolicy zagospodarowując je podług własnego pomysłu :wink:

U nas miało być 10 arów na północ od miasta, widokowa, kwadratowa, dobrze zorientowana względem stron świata, z utwardzonym dojazdem, ale nie w gęstej zabudowie itd. Rok później i po kilku zwyżkach cen mamy coś zupełnie innego i wykańczamy dom. Działka ma mnóstwo wad, które wg naszych życzeń powinny ją zdyskwalifikować (długa i wąska, ze spadkiem, dojazd był do zrobienia i to od południa). Dlaczego więc? Bo przede wszystkim te 10arów to było dużo za mało. Bo do Babci teraz tak blisko, że odpada problem świetlicy. Najdalej do kościoła - 25 minut piechotą, reszta bliżej. Przy tym sarenki i inne żyjące dziko zwierzęta. Spadek gwarantuje lepsze widoki a kształt działki pozwolił na zaprojektowanie fantastycznego ogrodu w sam raz dla nas.

Aby działka zadowoliła trzeba wiedzieć dokładnie czego się chce. I pamiętać, że jak się zmieni zdanie np: na temat dzikiej przyrody i sielskości (bo zające i sarenki zeżarły wszelkie pieczołowicie posadzone drzewa a wsiowe ludzie to gnój wywożą śmierdzący na pola) to nie działka przestała być idealna tylko nasze potrzeby są inne i czas na przeprowadzkę lub pogodzenie się z sytuacją.

co do większości może masz i rację ale co do wsiowych ludzi to już przesadziłaś bo w tej chwili obrażarz pewnie swoich rodziców a najdalej dziadków

Bez przesady kurak. Przeciez mowi o sasiadach, ktorzy moga byc rolnikami i robic to co do nich nalezy. Nie kazdy zarzuca gospodarke, nie kazdy przenosi sie z miasta na wies. Sa tez tubylcy. I pachnace g** pole nie kazdemu musi sie z pieknem kojarzyc.

A nawiezc je jakos musza.

Wsiowy i miastowy to dwa calkiem neutralne okreslenia, jak sie nie dorabia ideologii.

• 3 weeks później...

dla mnie działka musi być duuuuża. chciałbym miec dom siedlisko na działce conajmniej 10 ale nie arowej tylko hektarowej.... serio..

takie marzenie i koniec.

działke taka tez już mam nad samym jeziorem z pieknym widokiem itp. niestety jezioro jest rezerwatem przyrody i nie mam szans żeby w tym swoim marzeniu postawic dom...

marzenia marzeniami i mam dom na działce 920 metrów a na swoje łąki jeżdze popatrze c na widoki i dalej pomarzyć :)