Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków a środki czystości

Zielonka

Recommended Posts

Tak się właśnie zastanawiam jak może się filtr kamienny zapchać cząstkami mineralnymi z gleby. Zazwyczaj kamieni ( żwiru ) pod rurą drenażową jest ok 20-30 cm więc sporo, do tego na tym zawsze jest geowłóknina właśnie by zapobiec wpadaniu ziemi-piasku w filtr kamienny.

Geowloknina nie jest wieczna. Prosty przyklad - poprzerastaja ja korzenie, potem korzenie zgnija, bo to np. roslina jednoroczna, albo krzaczek w ogrodku wyciales i juz masz dziure.

Filtr moze sie tez zapychac osadami mineralnymi - jak? proponuje popatrzec chocby na wnetrza naszych czajnikow czy dziurki prysznica.

Gleba generalnie to czastki mineralne + organiczne + powietrze + woda.

Pozdr. :-))

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na "przewodniku użytkownika" mojej oczyszczalni pisze, że środki czyszczące aplikowane w standardowych ilościach nie szkodzą w sposób znaczący florze bakteryjnej osadnika, podobnie antybiotyki (co wydaje się logiczne, przecież ile tych antybiotyków się bierze...). U nas na ubikacjach wiszą kostki domestosa, używamy zmywarki c.a. 1 dziennie (tabletki calgonit), jedynie pralka ma jakies delikatne plyny, bo nasze dzieci sa alergiczne. Tak więc użytkowanie dość standardowe. Co miesiąc sypiemy bakterie bio7 max. Nie mamy żadnych smródków wokół domu. Wcześniej był problem, bo nie mieliśmy prawidłowej wentylacji instalacji zrobionej, ale teraz jest okay.

użytkujemy półtora roku bezdrenażową ROTH. Nie stosujemy żadnych domestosów. Do mycia toalety Bref w płynie (taka podwójna butelka), proszki, inne płyny normalnie. Ostatnio byliśmy dwa tygodnie w trójkę na antybiotyku. Bakterie przeżyły, nic sie nie dzieje. Używamy bakterii firmowych ROTH wsypywanych co 3 miesiące.

• 7 months później...

Czołem,

Ja mam zwykłą oczyszczalnię (dwa zbiorniki + rozsaczalnik zakonczony grzybkiem napowietrzajacym), nad domem wywiewkę. Bakterie (Bio7) aplikuję raz w miesiacu. Uzytkowanie POŚa rozpoczęliśmy w marcu 2009.

Do mycia nie używamy domestosa, bardzo rzadko bierzemy antybiotyki, pierzemy w Loveli, zmywamy w zmywarce używając kostek Sommat albo Calgonit.

No i niestety trochę czasami podśmiarduje na zewnątrz budynku. Nie jakoś strasznie, ale niestety wyczuwalnie. Zastanawiam się co może być nie tak? Do tej pory słyszałem, że śmierdzi, jeśli się nie zrobi wywiewki nad dachem. My mamy wywiewkę, ale może jest ona zbyt niska?

Ma ktoś jakieś pomysły, co może być nie tak? Mi przychodzą do głowy jedynie kostki do zmywarki - zawierają fosforany. No ale większość pisze, że to bez znaczenia.

Pozdrawiam

Qba

• 2 years później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Wraz z mężem od kilku lat stosujemy bakterie BIO9 MIX oraz BIO9 Drenaż i jesteśmy zadowoleni, tzn. nie ma nieprzyjemnych zapachów a oczyszczalnia przydomowa pracuje tak jak powinna.

Co do detergentów i tym podobnych - też słyszałam, że powinno się je ograniczać. Podobno najbardziej zabójcze dla kanalizacji są krety i tabletki do zmywarek. Ja np. w ramach prowadzenia ekologicznego i przyjaznego naturze domu sięgnęłam ostatnio po BIO9 EMR Fresh, którym od czasu do czasu odświeżam blaty i podłogi, zamiast czyszczenia chemią i płynami do podłóg - efekt identyczny, a zawsze mniej detergentów trafia do kanalizy. Poza tym ten preparat podobno zostawia po sobie pożyteczną florę bakteryjną (tak to się chyba profesjonalnie nazywa) na powierzchni, która hamuje rozwój grzybów i innego niewidzialnego paskudztwa. No nic - potestujemy, zobaczymy. Póki co zapach rześki i wszystko bez zarzutu. Aha - te środki ekologiczne kupuję przez sklep internetowy (niełatwo upolować, ale mogę dać namiary ;)).

• 1 month później...

Witam

To coś nowego. Do niedawna Kret to była ostra chemia. Ja nie używam żadnych tego typu produktów, ale jak widać w tym temacie też muszą zaistnieć zmiany. Proszków używam zwykłych i dość często piorę. Na szczęście nic się złego nie dzieje. Raz w tygodniu sprawdzam ilość osadu.

Przypominam, że na litrowy słoik po 30 minutach powinna osiąść jedna trzecia osadu.

pozdrawiam

Przypominam, że na litrowy słoik po 30 minutach powinna osiąść jedna trzecia osadu.

pozdrawiam

A co jeśli na litrowy (i każdy inny) słoik osiada jedna piąta osadu? Osad ma kolor brunatny, ładnie sedymentuje, ale ilość utrzymuje się na poziomie 1/5 lub nawet mniej. Ścieki na wylocie klarowne o zabarwieniu lekko słomkowym, bez wyczuwalnego zapachu.

A co jeśli na litrowy (i każdy inny) słoik osiada jedna piąta osadu? Osad ma kolor brunatny, ładnie sedymentuje, ale ilość utrzymuje się na poziomie 1/5 lub nawet mniej. Ścieki na wylocie klarowne o zabarwieniu lekko słomkowym, bez wyczuwalnego zapachu.

i tak właśnie powinno być, to co oczyszczone będzie lekko mętne o zapachu przypominającym humus :D

Oczyszczone ścieki nie mogą śmierdzieć!!!

Witam

To może oznaczać, że masz za mało bakterii. Mogą być zagłodzone :yes:Ale jeżeli wszystko gra i nie śmierdzi tak jak napisał WOJSKI to nie ma się czym przejmować. Ja raz miałam odwrotną sytuację czyli za dużo osadu. Już miałam interweniować ale się unormowało. Trzeba to jednak sprawdzać.

pozdrawiam

Edytowane przez chopinetka