Essa 28.01.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Tak się właśnie zastanawiam jak może się filtr kamienny zapchać cząstkami mineralnymi z gleby. Zazwyczaj kamieni ( żwiru ) pod rurą drenażową jest ok 20-30 cm więc sporo, do tego na tym zawsze jest geowłóknina właśnie by zapobiec wpadaniu ziemi-piasku w filtr kamienny. Geowloknina nie jest wieczna. Prosty przyklad - poprzerastaja ja korzenie, potem korzenie zgnija, bo to np. roslina jednoroczna, albo krzaczek w ogrodku wyciales i juz masz dziure. Filtr moze sie tez zapychac osadami mineralnymi - jak? proponuje popatrzec chocby na wnetrza naszych czajnikow czy dziurki prysznica. Gleba generalnie to czastki mineralne + organiczne + powietrze + woda. Pozdr. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonka 29.01.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dziękuję za wszystkie cenne rady oraz linki bezpośrednio do produktów!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 30.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Na "przewodniku użytkownika" mojej oczyszczalni pisze, że środki czyszczące aplikowane w standardowych ilościach nie szkodzą w sposób znaczący florze bakteryjnej osadnika, podobnie antybiotyki (co wydaje się logiczne, przecież ile tych antybiotyków się bierze...). U nas na ubikacjach wiszą kostki domestosa, używamy zmywarki c.a. 1 dziennie (tabletki calgonit), jedynie pralka ma jakies delikatne plyny, bo nasze dzieci sa alergiczne. Tak więc użytkowanie dość standardowe. Co miesiąc sypiemy bakterie bio7 max. Nie mamy żadnych smródków wokół domu. Wcześniej był problem, bo nie mieliśmy prawidłowej wentylacji instalacji zrobionej, ale teraz jest okay. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.01.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 użytkujemy półtora roku bezdrenażową ROTH. Nie stosujemy żadnych domestosów. Do mycia toalety Bref w płynie (taka podwójna butelka), proszki, inne płyny normalnie. Ostatnio byliśmy dwa tygodnie w trójkę na antybiotyku. Bakterie przeżyły, nic sie nie dzieje. Używamy bakterii firmowych ROTH wsypywanych co 3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v460 29.09.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Czołem,Ja mam zwykłą oczyszczalnię (dwa zbiorniki + rozsaczalnik zakonczony grzybkiem napowietrzajacym), nad domem wywiewkę. Bakterie (Bio7) aplikuję raz w miesiacu. Uzytkowanie POŚa rozpoczęliśmy w marcu 2009.Do mycia nie używamy domestosa, bardzo rzadko bierzemy antybiotyki, pierzemy w Loveli, zmywamy w zmywarce używając kostek Sommat albo Calgonit. No i niestety trochę czasami podśmiarduje na zewnątrz budynku. Nie jakoś strasznie, ale niestety wyczuwalnie. Zastanawiam się co może być nie tak? Do tej pory słyszałem, że śmierdzi, jeśli się nie zrobi wywiewki nad dachem. My mamy wywiewkę, ale może jest ona zbyt niska? Ma ktoś jakieś pomysły, co może być nie tak? Mi przychodzą do głowy jedynie kostki do zmywarki - zawierają fosforany. No ale większość pisze, że to bez znaczenia. PozdrawiamQba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.04.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Odgrzebuję temat, bo chciałbym się dowiedzieć jakich używacie środków aktualnie. Dalej tylko Frosch, czy może co innego? Fajnie jakby ten temat żył i były w nim zawsze aktualne informacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.05.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 podnoszę temat, co oprócz froscha używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.06.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Zdaje się że ten temat umarł. Albo ludzie nie przejmują się i używają co popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.06.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ja jak na razie wszystkie, wszelkiego rodzaju produkty na chlorze z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.06.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 a jak ze stosowaniem chemi do zmywarki, bo tu jednak idzie tego najwiecej, sa jakieś eko tabletki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.06.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 zmywarka tak samo jak proszki do pranio, co do eko-produktów zapewne są, nie widziałem takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.06.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ja póki co, też zwykłe. Rozważam tabletki Sonett, do kupienia np. w EKOZET z Częstochowy (e-sklep i allegro), tylko nie wiem czy warto. Jak mi się skończą te co mam, to wezmę na próbę.Próbował ktoś tych tabletek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bambuszka 11.06.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Wraz z mężem od kilku lat stosujemy bakterie BIO9 MIX oraz BIO9 Drenaż i jesteśmy zadowoleni, tzn. nie ma nieprzyjemnych zapachów a oczyszczalnia przydomowa pracuje tak jak powinna. Co do detergentów i tym podobnych - też słyszałam, że powinno się je ograniczać. Podobno najbardziej zabójcze dla kanalizacji są krety i tabletki do zmywarek. Ja np. w ramach prowadzenia ekologicznego i przyjaznego naturze domu sięgnęłam ostatnio po BIO9 EMR Fresh, którym od czasu do czasu odświeżam blaty i podłogi, zamiast czyszczenia chemią i płynami do podłóg - efekt identyczny, a zawsze mniej detergentów trafia do kanalizy. Poza tym ten preparat podobno zostawia po sobie pożyteczną florę bakteryjną (tak to się chyba profesjonalnie nazywa) na powierzchni, która hamuje rozwój grzybów i innego niewidzialnego paskudztwa. No nic - potestujemy, zobaczymy. Póki co zapach rześki i wszystko bez zarzutu. Aha - te środki ekologiczne kupuję przez sklep internetowy (niełatwo upolować, ale mogę dać namiary ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 11.06.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Reklama dźwignią handlu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownicaaa 08.08.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Nasz wykonawca powiedział, że oprócz kreta można używać wszystkie inne środki. Podobno w tych oczyszczalniach starszego typu nie było można a własnie że Kreta można używać jest bowiem specjalania linia Bio z bakteriami właśnie do szamb i POŚ-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 10.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 WitamTo coś nowego. Do niedawna Kret to była ostra chemia. Ja nie używam żadnych tego typu produktów, ale jak widać w tym temacie też muszą zaistnieć zmiany. Proszków używam zwykłych i dość często piorę. Na szczęście nic się złego nie dzieje. Raz w tygodniu sprawdzam ilość osadu. Przypominam, że na litrowy słoik po 30 minutach powinna osiąść jedna trzecia osadu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 16.08.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Przypominam, że na litrowy słoik po 30 minutach powinna osiąść jedna trzecia osadu. pozdrawiam A co jeśli na litrowy (i każdy inny) słoik osiada jedna piąta osadu? Osad ma kolor brunatny, ładnie sedymentuje, ale ilość utrzymuje się na poziomie 1/5 lub nawet mniej. Ścieki na wylocie klarowne o zabarwieniu lekko słomkowym, bez wyczuwalnego zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 16.08.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 A co jeśli na litrowy (i każdy inny) słoik osiada jedna piąta osadu? Osad ma kolor brunatny, ładnie sedymentuje, ale ilość utrzymuje się na poziomie 1/5 lub nawet mniej. Ścieki na wylocie klarowne o zabarwieniu lekko słomkowym, bez wyczuwalnego zapachu. i tak właśnie powinno być, to co oczyszczone będzie lekko mętne o zapachu przypominającym humus Oczyszczone ścieki nie mogą śmierdzieć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 19.08.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) A co jeśli na litrowy (i każdy inny) słoik osiada jedna piąta osadu? Osad ma kolor brunatny, ładnie sedymentuje, ale ilość utrzymuje się na poziomie 1/5 lub nawet mniej. Ścieki na wylocie klarowne o zabarwieniu lekko słomkowym, bez wyczuwalnego zapachu. Witam To może oznaczać, że masz za mało bakterii. Mogą być zagłodzone :yes:Ale jeżeli wszystko gra i nie śmierdzi tak jak napisał WOJSKI to nie ma się czym przejmować. Ja raz miałam odwrotną sytuację czyli za dużo osadu. Już miałam interweniować ale się unormowało. Trzeba to jednak sprawdzać. pozdrawiam Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez chopinetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.08.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam Mogą być zagłodzone Przed uruchomieniem oczyszczalni dobrze zorganizować imprezę , wszyscy na tym korzystają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts