Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy nie za duża moc kotła ?

radekf

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak. Mam zrobiony projekt instalacji c.o/c.w.u, dla takiego domku http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/bolek/246.

Projektant wyliczyl następujące wielkości:

- kubatura 547 m3

- powierzchnia ogrzewana 202 m2

- wskaźnik cieplny budynku - powierzchniowy 45,4 W/m2

- straty ciepła 9,2 kW

Technologia:

- ściany zewnetrzne Porotherm P+W 25cm, ocieplenie styropian18cm (wsp. przewodzenia ciepła 0,032)

- poddasze ocieplone wełną mineralną 18cm + 15cm (wsk. przew. ciepła 0,035)

- rekuperacja bez GWC

- na parterze podłogówka, na górze grzejniki (w łazienkach na górze podłogówka)

- podłoga na gruncie ocieplona styro 20cm

- ogrzewanie gazowe, kocioł kondensacyjny z pełną automatyką

- kominek z grawitacyjnym DGP (rozprowadzanie do 3 pomieszczeń); palone będzie raczej okazyjnie

W domu będą mieszkać 4 osoby.

Projektant zaproponował kocioł o mocy 22 kW.

Czy to aby nie za dużo jak na takie parametry ?

Projektant opierał się na oryginalnym projekcie architektonicznym, gdzie parametry ocieplenia są znacznie słabsze, no i nie ma reku. Oczywiście przekazałem mu wszystkie informacje odnośnie planowanego ocieplenia, ale kto wie, może coś przeoczył :/ W każdym razie dałeś mi do myślenia. Różnica 15 W/m2 między tym co mam wyliczone, a tym co powinno być wg Ciebie, to dość sporo :/

Okien tarasowych faktycznie jest bardzo dużo, ale nie sądzę, żeby aż tak pogarszały parametry (sam taras też jest odizolowany od budynku). Balkon będę izolował płytami poliuretanowymi.