radekf 24.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Sprawa wygląda tak. Mam zrobiony projekt instalacji c.o/c.w.u, dla takiego domku http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/bolek/246. Projektant wyliczyl następujące wielkości:- kubatura 547 m3- powierzchnia ogrzewana 202 m2- wskaźnik cieplny budynku - powierzchniowy 45,4 W/m2- straty ciepła 9,2 kW Technologia:- ściany zewnetrzne Porotherm P+W 25cm, ocieplenie styropian18cm (wsp. przewodzenia ciepła 0,032)- poddasze ocieplone wełną mineralną 18cm + 15cm (wsk. przew. ciepła 0,035)- rekuperacja bez GWC- na parterze podłogówka, na górze grzejniki (w łazienkach na górze podłogówka)- podłoga na gruncie ocieplona styro 20cm- ogrzewanie gazowe, kocioł kondensacyjny z pełną automatyką- kominek z grawitacyjnym DGP (rozprowadzanie do 3 pomieszczeń); palone będzie raczej okazyjnie W domu będą mieszkać 4 osoby.Projektant zaproponował kocioł o mocy 22 kW. Czy to aby nie za dużo jak na takie parametry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekf 24.01.2009 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Projektant opierał się na oryginalnym projekcie architektonicznym, gdzie parametry ocieplenia są znacznie słabsze, no i nie ma reku. Oczywiście przekazałem mu wszystkie informacje odnośnie planowanego ocieplenia, ale kto wie, może coś przeoczył :/ W każdym razie dałeś mi do myślenia. Różnica 15 W/m2 między tym co mam wyliczone, a tym co powinno być wg Ciebie, to dość sporo :/ Okien tarasowych faktycznie jest bardzo dużo, ale nie sądzę, żeby aż tak pogarszały parametry (sam taras też jest odizolowany od budynku). Balkon będę izolował płytami poliuretanowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 24.01.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 A ten kocioł to 2f czy jednofuncyjny z zasobnikiem? Jeżeli to drugie to za dużo.A gdzie ten kociołek będzie stać? Może pochwalisz się projektem went. mechanicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 24.01.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 A ten kocioł to 2f czy jednofuncyjny z zasobnikiem? Jeżeli to drugie to za dużo. Dlaczego za dużo? Jak moc minimalna będzie 3-4kW i sprawność w całym zakresie modulacji będzie jednakowa to kociołek może mieć i 22kW mocy maksymalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 25.01.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jeśli kocioł 1-funkcyjny, to moc na pewno za duża - wystarczy poczytać w innych tematach dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts