Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie w garażu?

Recommended Posts

Świetlówka 58W daje na prawdę dużo światła. U mnie wystarczyły dwie takie rury na suficie. Namawiam do wymiany stateczników i zapłonników na zespolony elektroniczny statecznik. Oszczędność prądu znaczna, zapłon rur natychmiastowy bez udarów prądowych, no i brak migotania. Normalne rury święcą 100Hz, z elektronicznego to kilohertze i światło jest jak z żarówki.

ja powiesiłem w garazu 3x6m 1 oprawe na 2x swietlowka 36W i jest moim zdaniem wystarczajace!

tak przy okazji, jak zmieścić samochód w takim garażu, wydaje się że wysiąść można tylko z jednej strony, wjeżdzasz do niego czy garaż przeznaczony na graciarnie

narazie to mam tam magazyn...ale bez problemu parkuje tam opel astra i spokojnie sie wysiada.

Świetlówka 58W daje na prawdę dużo światła. U mnie wystarczyły dwie takie rury na suficie. Namawiam do wymiany stateczników i zapłonników na zespolony elektroniczny statecznik. Oszczędność prądu znaczna, zapłon rur natychmiastowy bez udarów prądowych, no i brak migotania. Normalne rury święcą 100Hz, z elektronicznego to kilohertze i światło jest jak z żarówki.

a co to za świetlówka 58W?

Wito2008 napisał :

garaż 3x6

tak przy okazji, jak zmieścić samochód w takim garażu, wydaje się że wysiąść można tylko z jednej strony, wjeżdzasz do niego czy garaż przeznaczony na graciarnie

najlepiej wziąć młotka i stłuc go do wymiarów pudełka zapałek - jak nie wiesz jak

- ale wtedy nie potrzeba garażu :lol:

Wiekszość typowych seryjnych (metalowych i nie tylko) garazy ma wymiary

3 x 5 m i wszyscy ci ludzie dziesiatki tysięcy ( przy blokach np.) mieszczą

w nich swoje samochody.

Jak kupiłeś TIR- a to se buduj odpowiedni garaż (albo schudnij trochę :cry: )

Wito2008 napisał :

garaż 3x6

najlepiej wziąć młotka i stłuc go do wymiarów pudełka zapałek - jak nie wiesz jak

- ale wtedy nie potrzeba garażu :lol:

Wiekszość typowych seryjnych (metalowych i nie tylko) garazy ma wymiary

3 x 5 m i wszyscy ci ludzie dziesiatki tysięcy ( przy blokach np.) mieszczą

w nich swoje samochody.

Jak kupiłeś TIR- a to se buduj odpowiedni garaż (albo schudnij trochę :cry: )

Lepiej tego bym nie ujął!!

ja mam na razie trzy gołe żarówki :oops: :lol: - w związku z tym, iż garaż szeroki na 6m, długi na 5m - oświetlenie zleksza do zadka .... no oczywiście widać co trza, ale jakbym miała tam coś dłubać śrubokrętem na ten przykłada to chyba bym prędzej oślepła :roll: ... czyli trza zmienić :roll: ...piszcie , piszcie co macie - coś se dla siebie zgapię :wink: :lol:

a co do szerokości garażu - 3m to taki standardzik :roll: ... ja mam 6m, ale za to na dwa samochody, czyli notabene wychodzi na to samo :wink:

ja mam na razie trzy gołe żarówki :oops: :lol: - w związku z tym, iż garaż szeroki na 6m, długi na 5m - oświetlenie zleksza do zadka .... no oczywiście widać co trza, ale jakbym miała tam coś dłubać śrubokrętem na ten przykłada to chyba bym prędzej oślepła :roll: ... czyli trza zmienić :roll: ...piszcie , piszcie co macie - coś se dla siebie zgapię :wink: :lol:

a co do szerokości garażu - 3m to taki standardzik :roll: ... ja mam 6m, ale za to na dwa samochody, czyli notabene wychodzi na to samo :wink:

samochód ma 2m szerokości zostaje metr czyli średnio ,5m po każdej stronie , to ciężko drzwi otworzyć a gdzie rowery? Może je wieszać ?

Moje Punto ma 1,60 i tak około ma wiekszość (mój zapasowy Tico

ma coś 1,40 m)

2 m to nie wiem jaka osobówka ma ?

nie mówię o terenówkach, dostawczych, busach, TIR-ach itd

Nieładnie dziwić się że ktos ma mniejszy garaż dostosowany do jego potrzeb.

Żeby nie było watpliwości - mój garaz w domu ma 5,5 x 5 m i w zasadzie

planowany jest na 1 samochód (drugi 3x5 jest w działce )

Ale nikomu nie zalecam robienia pakamery z jego garażu.

A jak będę potrzebował to i trzeci wóz do tego pierwszego właduję,

oczywiście jak się zmiesci, a jak nie to bedzie tam stał se sam :lol:

samochód ma 2m szerokości zostaje metr czyli średnio ,5m po każdej stronie , to ciężko drzwi otworzyć a gdzie rowery? Może je wieszać ?

rowery nie stoją po bokach (przynajmniej od czasu kiedy ja parkuję :oops: :lol: ) ... stoją sobie na tyłach garażu razem z jakąś starą meblościanką w której trzymamy narzędzia i inne badziewia :roll: .... jakoś se trza radzić- w każdym razie na ciasnotę i brak miejsca w garażu nie narzekam - nie jest tak źle :roll: