Wito2008 24.01.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 garaż około 6x3m , mam do powieszenia po dwie lampy na bocznych ścianach, co wieszacie ( świetlówki, energooszczędne, itp) jaka moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 24.01.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Świetlówka energooszczędna opłaca się do pomieszczeń w których długo się przebywa.Zwykłe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.01.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 http://forum.muratordom.pl/ile-swietlowek-do-garazu,t146041.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 24.01.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 ja ma świetlówki i jest jaso i oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 24.01.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 ja powiesiłem w garazu 3x6m 1 oprawe na 2x swietlowka 36W i jest moim zdaniem wystarczajace! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 24.01.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Świetlówka 58W daje na prawdę dużo światła. U mnie wystarczyły dwie takie rury na suficie. Namawiam do wymiany stateczników i zapłonników na zespolony elektroniczny statecznik. Oszczędność prądu znaczna, zapłon rur natychmiastowy bez udarów prądowych, no i brak migotania. Normalne rury święcą 100Hz, z elektronicznego to kilohertze i światło jest jak z żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 25.01.2009 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja powiesiłem w garazu 3x6m 1 oprawe na 2x swietlowka 36W i jest moim zdaniem wystarczajace! tak przy okazji, jak zmieścić samochód w takim garażu, wydaje się że wysiąść można tylko z jednej strony, wjeżdzasz do niego czy garaż przeznaczony na graciarnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.01.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja powiesiłem w garazu 3x6m 1 oprawe na 2x swietlowka 36W i jest moim zdaniem wystarczajace! tak przy okazji, jak zmieścić samochód w takim garażu, wydaje się że wysiąść można tylko z jednej strony, wjeżdzasz do niego czy garaż przeznaczony na graciarnie narazie to mam tam magazyn...ale bez problemu parkuje tam opel astra i spokojnie sie wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.01.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Świetlówka 58W daje na prawdę dużo światła. U mnie wystarczyły dwie takie rury na suficie. Namawiam do wymiany stateczników i zapłonników na zespolony elektroniczny statecznik. Oszczędność prądu znaczna, zapłon rur natychmiastowy bez udarów prądowych, no i brak migotania. Normalne rury święcą 100Hz, z elektronicznego to kilohertze i światło jest jak z żarówki. a co to za świetlówka 58W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
synkopa 25.01.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Bodaj najdłuższa seryjna rura - świetlówka, 150cm. Chociaż zapłonniki są do 80W, więc chyba są i dłuższe rury. Dają na prawdę dużo światła. Dwie takie rury spokojnie oświetliły cały garaż. Ale najwiecej korzyści daje wspomniany elektroniczny statecznik dostępny w handlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 25.01.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ale najwiecej korzyści daje wspomniany elektroniczny statecznik dostępny w handlu. Fakt . Potwierdzam. I nic mi wreszcie nie brzęczy i nie buczy Powiesiłem dwie oprawy 2*36W i troche mało (garaż 615/630 czy jakoś tak) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 25.01.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Wito2008 napisał : garaż 3x6 tak przy okazji, jak zmieścić samochód w takim garażu, wydaje się że wysiąść można tylko z jednej strony, wjeżdzasz do niego czy garaż przeznaczony na graciarnie najlepiej wziąć młotka i stłuc go do wymiarów pudełka zapałek - jak nie wiesz jak - ale wtedy nie potrzeba garażu Wiekszość typowych seryjnych (metalowych i nie tylko) garazy ma wymiary 3 x 5 m i wszyscy ci ludzie dziesiatki tysięcy ( przy blokach np.) mieszczą w nich swoje samochody. Jak kupiłeś TIR- a to se buduj odpowiedni garaż (albo schudnij trochę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madere 25.01.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ja mam świetlówki dużo nie ciągną a jest jasno jak trzeba zajrzeć pod maskę czy posprzątać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 25.01.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Mam Garaż 27m2 3 lampy świetlówki po 2x36W podłączone na włącznik dwuklawiszowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.01.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Wito2008 napisał : garaż 3x6 tak przy okazji, jak zmieścić samochód w takim garażu, wydaje się że wysiąść można tylko z jednej strony, wjeżdzasz do niego czy garaż przeznaczony na graciarnie najlepiej wziąć młotka i stłuc go do wymiarów pudełka zapałek - jak nie wiesz jak - ale wtedy nie potrzeba garażu Wiekszość typowych seryjnych (metalowych i nie tylko) garazy ma wymiary 3 x 5 m i wszyscy ci ludzie dziesiatki tysięcy ( przy blokach np.) mieszczą w nich swoje samochody. Jak kupiłeś TIR- a to se buduj odpowiedni garaż (albo schudnij trochę ) Lepiej tego bym nie ujął!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja mam na razie trzy gołe żarówki - w związku z tym, iż garaż szeroki na 6m, długi na 5m - oświetlenie zleksza do zadka .... no oczywiście widać co trza, ale jakbym miała tam coś dłubać śrubokrętem na ten przykłada to chyba bym prędzej oślepła ... czyli trza zmienić ...piszcie , piszcie co macie - coś se dla siebie zgapię a co do szerokości garażu - 3m to taki standardzik ... ja mam 6m, ale za to na dwa samochody, czyli notabene wychodzi na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 25.01.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Żarówki ?? Wywal to !! Zacznij świecić , a przestań nimi grzać Jak nie ogrzewasz garażu to energo-oszczędne świetlówki-żarówki przy temp poniżej zera pierwszych parę minut ledwie , ledwie ... Muszą mieć min +5st żeby po kilkunastu minutach być energo-oszczędnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 25.01.2009 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja mam na razie trzy gołe żarówki - w związku z tym, iż garaż szeroki na 6m, długi na 5m - oświetlenie zleksza do zadka .... no oczywiście widać co trza, ale jakbym miała tam coś dłubać śrubokrętem na ten przykłada to chyba bym prędzej oślepła ... czyli trza zmienić ...piszcie , piszcie co macie - coś se dla siebie zgapię a co do szerokości garażu - 3m to taki standardzik ... ja mam 6m, ale za to na dwa samochody, czyli notabene wychodzi na to samo samochód ma 2m szerokości zostaje metr czyli średnio ,5m po każdej stronie , to ciężko drzwi otworzyć a gdzie rowery? Może je wieszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 25.01.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Moje Punto ma 1,60 i tak około ma wiekszość (mój zapasowy Tico ma coś 1,40 m) 2 m to nie wiem jaka osobówka ma ? nie mówię o terenówkach, dostawczych, busach, TIR-ach itd Nieładnie dziwić się że ktos ma mniejszy garaż dostosowany do jego potrzeb. Żeby nie było watpliwości - mój garaz w domu ma 5,5 x 5 m i w zasadzie planowany jest na 1 samochód (drugi 3x5 jest w działce ) Ale nikomu nie zalecam robienia pakamery z jego garażu. A jak będę potrzebował to i trzeci wóz do tego pierwszego właduję, oczywiście jak się zmiesci, a jak nie to bedzie tam stał se sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja mam na razie trzy gołe żarówki - w związku z tym, iż garaż szeroki na 6m, długi na 5m - oświetlenie zleksza do zadka .... no oczywiście widać co trza, ale jakbym miała tam coś dłubać śrubokrętem na ten przykłada to chyba bym prędzej oślepła ... czyli trza zmienić ...piszcie , piszcie co macie - coś se dla siebie zgapię a co do szerokości garażu - 3m to taki standardzik ... ja mam 6m, ale za to na dwa samochody, czyli notabene wychodzi na to samo samochód ma 2m szerokości zostaje metr czyli średnio ,5m po każdej stronie , to ciężko drzwi otworzyć a gdzie rowery? Może je wieszać ? rowery nie stoją po bokach (przynajmniej od czasu kiedy ja parkuję ) ... stoją sobie na tyłach garażu razem z jakąś starą meblościanką w której trzymamy narzędzia i inne badziewia .... jakoś se trza radzić- w każdym razie na ciasnotę i brak miejsca w garażu nie narzekam - nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts