Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy zasypywać gliną wykop na zewnątrz od ściany fundamentu?

wg

Recommended Posts

Miałem identyczną sytuację (mam glinę) i zasypałem na zewnątrz gliną.

Wg mnie piasek (czy ziemia piaskowa) nie jest dobra na zewnątrz bo przepuszcza łatwo wodę. Ta dostanie się wtedy w dolne partie fundamentu i tam będzie dość mokro. Fakt że może to odparować ale jak szybko? Widziałem co niewielka ilość wody robi z twardą gliną - zamienia ją momentalnie w "błoto".

Zdecydowałem się na glinę ponieważ po zasypaniu tworzy ona małą przesiąkliwą barierę dla wody z zewnątrz (u mnie chodzi nie tylko o wodę opadową ale też wodę z pól po roztopach). Fakt że glina podciąga wodę i z 6metrów ale wolę wilgoć na fundamenty niż ich zalanie wodą.

U sąsiada któremu dom buduje firma zalecono jednak piaskową ziemię (nie robi on drenażu). Nie potrafił jednak mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego.

Praw fizyki nie zmienisz. Woda zawsze będzie dążyć z górnych warstw gruntu do dolnych. Przez glinę też się przesączy, tylko zajmie jej to duuuużo więcej czasu. Przez piasek przesączy się w kilka minut, a przez glinę np. tydzień. Cały ten czas nawilża twoje fundamenty. Twoja teoria byłaby może słuszna, gdyby glina była całkiem nieprzepuszczalna, ale tak nie jest. Gdybyś obłożył fundamenty lepikiem, byłoby świetnie. :wink: Jeśli teren podmokły, trzeba jeszcze do tego piasku dołożyć drenaż.

Mój domek stoi na glinie. Dokoła fundamentów została założona opaska drenarska zasypana żwirem i następnie piaskiem, glina z piaskiem z wykopu pod ławę została wrzucona do wnętrza fondamentów na nią piasek ubijany warstwami. Moim zdaniem nie jest to najlepiej, było by lepiej aby glinę zebrać i wyrzucić z placu budowy. Glina z wodą, to jest przekleństwo, kto miał to na budowie to wie o czym mówię.

Jeśli ściany wykopu nie są pionowe, lub wykop jest nadmiernie szeroki, to piasku zużyjemy dużo.

Aby to ograniczyć można ustawić pionowo w wykopie, w odległości n.p. 10cm od fundamentu, płytę ze sklejki lub blachę i po stronie fundamentu sypać piasek, po stronie zewnętrznej - glinę i stopniowo wyciągać płytę do góry.

Proszę się nie obrazić, ale uważam że dajecie rady, a macie za mało informacji (nie mówię o wiedzy) aby je udzielić. Od tego czym zasypywać zależy wiele czynników. Jeżeli woda ma się szansę dostać do ław fundamentowych obojętnie czy przez przesiąkanie między przewarstwieniami gruntu, czy spływając w kierunku domu, czy też po podniesieniu wody gruntowej glina będzie "przekleństwem". Woda dostanie się między ławę a ścianę fundamentową a potem do piwnicy. Gdy przysypana będzie gliną to osuszenie ściany z wodą utrzymywaną warswą gliny od zewnątrz będzie bardzo trudne. Jeżeli zastosuje się piasek to jest znowu problem z napływem wody deszczowej i przesiąkaniem przez piasek przy ścianie. Tworzy się "wanna" z budynkiem w środku. Zatem co zrobić? Jeżeli jest teren gliniasty to koniecznie! należy wykonać opaskę drenarską poniżej ław fundamentowych bez względu na poziom wody gruntowej. Potem można przy ścianach dać piasek, ale koniecznie spadek terenu musi być od domu. I to duży spadek. Dobrze też dać najprostsze odwodnienie liniowe np. do 1m od budynku. Koniecznie trzeba również zebrać wodę z dachu do kanalizacji deszczowej.

Podsumowując:

- wiemy że jest glina, ale czy pod całym budynkiem i czy glina jest przewarstwiona np. piaskiem?

- na jakiej głębokości są wody gruntowe?

- czy teren jest płaski?

- z jakiego obszaru wody opadowe mają szansę dostać się pod ścianę budynku?

Jeżeli nie znamy odpowiedzi na te pytania to trudno dawać rady.

Teren jest piaszczysty, glina pochodzi z dna wykopu, jest jej niewiele - dno wykopu to głównie piasek poprzecinany pasami gliny.

Pytanie powstało bo nie byłem pewien czy ją wywieźć czy wykorzystać do zasypania wykopu na zewnątrz (wiem, że do środka domu gliny nie powinienem sypać).

Wody gruntowe w maju były na 1,2 m teraz są niżej ale nie wiem dokładnie na jakiej głębokości (przypuszczalnie ok 2 m). Teren jest ze spadkiem (dom jest na górce). Budynek jest niepodpiwniczony. Ciężko mi powiedzieć z jakiego obszaru mają się dostać wody opadowe. Chyba z bardzo niewielkiego - z jednej strony domu jest las świerkowy, z drugiej trawnik ze spadkiem od domu.

Jeżeli jest tak jak piszesz to na dół wykopu daj piasek a resztę wymieszaj w trakcie zasypywania starając się aby glina nie była bezpośrednio przy ścianie fundamentowej. Musisz się jednak zastanowić czy dom nie będzie podmywany przez wody gruntowe może konieczny będzie drenaż. Przewarstwienia i wysoki poziom mogą na to wskazywać. Lepiej zapytaj geologa nie musi robić nawiertu bo ma odkryty wykop.

Pozdrawiam

Bogdan

• 14 years później...

Ależ kotleta odgrzeję :).

Czy ktos mi powie jak to z ztym zasysypwaniem gliną? Cała działka jest gliniasta wzdłuż, wszerz i wgłąb, glina glina i wszędzie glina. We względu na koszty (ziemi potrzeba dużo) i efekt wanny skłaniam się ku zasypaniu gliną, która mam z wykopów i korytowania drogi.

Architekt mówił, że na takim terenie, bez wód gruntowych i ze spadkiem nie robić drenaży, a jedynie wode z rynien odprowadzić od budynku.

Architekt mówił, że na takim terenie, bez wód gruntowych i ze spadkiem nie robić drenaży, a jedynie wode z rynien odprowadzić od budynku.

I chyba dobrze mówi, na glinie nie da się wiele zrobić z wodą poza szybkim odprowadzeniem jak najdalej od domu. Tak więc spadek działki i odprowadzenie wody opadowej do studni albo zbiornika tak by nie spływała w okolicę fundamentu.