DagaAdam 24.01.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Hej! Mam taki bardzo palacy problem odnosnie nietypowego montazu rolet na wykuszu, w skrzynce ukrytej w przestrzeni nad podbitka. Moze najpierw zdjecie, jak to teraz wyglada: http://szyna.civ.pl/wykusz.jpg Mowimy o tym wykuszu centralnie z przodu. Bedzie to typowy wykusz, tzn. trzy polaczone do siebie prostopadle okna (lacznikami 90st) - dwa male boczne szerokosci ok 40cm i przednie szerokosci ok 2,7m. Jak widac mam nad tym wykuszem wypuszczony z wienca "daszek", do ktorego bedzie od gory mocowane okno - okno bedzie zlicowane z zewnetrznymi krawedziami tego "daszku". Ja mysle, zeby zrobic to w taki sposob. Dwie boczne skrzynki przyczepic do bocznych scianek "daszku" (mozna zrobic mala konstrukcje drewniana i przykrecic je do krokwii). Tu nie powinno byc zadnego problemu, z gory wygladalo by to o tak: http://szyna.civ.pl/wykusz/widokzgory.JPG Problem jednak pojawia sie z roleta na przednie okno (szer. 2,7m), poniewaz jest tam tylko ok 14cm. przeswitu, wyglada to w rzucie z boku o tak: http://szyna.civ.pl/wykusz/widokzboku.JPG Kombinuje wiec, zeby zrobic to np. w taki sposob: http://szyna.civ.pl/wykusz/widokzbokuskrzynka.JPG Oczywiscie to jest narysowane mocno pogladowo - skrzynke moznaby przyczepic albo do np. scianki kolankowej, albo do jakiejs malej konstrukcji do krokwii. Mam w zwiazku z powyzszym kilka pytanek: 1. Czy sa / mozna stosowac takie zaokraglone i zmieniajace kat prowadnice do rolet ? Gdyby skrzynke powiesic maksymalnie wysoko, to ten kat wynioslby jakies 45-50st. Czy moze bezwzglednie i w kazdym wypadku sama roleta musi isc rownolegle do okna ? 2. Jaka moze miec wysokosc i grubosc (tudziez szerokosc) roleta na okno wysokosci okolo 2m ? Zastanawiam sie, czy moze nie udaloby sie tej skrzynki "przykleic" rowniez z boku (tzn. z przodu) tego daszka ale nie wiem kurcze jaka wielkosc skrzynki liczyc.. Zakladam jakies zwykle proste plastikowe rolety - zadne antywlamaniowe, czy ocieplane. Najciensze jak sie da, byle po zwinieciu rolka byla jak najciensza, a skrzynka najmniejsza jak sie da 3. Sterowanie na pewno elektryczne, to chyba nie wplywa na wielkosc skrzynki i sama rolete ? Same skrzynki najchetniej kupilbym juz teraz i zamontowal, a dopiero pozniej same rolety i naped. Poki nie ma jeszcze folii na dachu jest tam latwy dostep, pozniej bedzie juz maly problem Dzieki za gory za odpowiedzi, czas mnie nagli a nie wiem nawet do kogo isc z tymi pytaniami - sprzedawcy okien nie zajmuja sie roletami, a nie znam zadnego typowego roleciarza w okolicy, ehm pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_72 25.01.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 montuję rolety kilka lat i niestety nie znam sysytemu ,który by mógl tak pracować moim zdaniem nie ma szans.kiedys miałem podobna sytuacje iskrzynke rolety ukryliśmy poprostu pod podbitka nad oknem ,aby nie zajmowala tyle miejsca mozna zdjąć obudowę płaszcza rolety.Musisz także pamiętac ,że czasem coś ma się prawo zepsuć ,a wtedy łatwiej zdjąć kawałek podbitki, pozatym pamiętaj równeż o wyprowadzeniu sterowania owej rolety to co ty zapoponowałes raczej będzie uciązliwe.Jeżeli okno ma ok 1500mm wysokość skrzynki nie powinna przekroczyć 200mm.Najlepij zaproś na budowę jakiegoś monażystę od rolet to na miejscu ci najlepiej doradzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2009 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 montuję rolety kilka lat i niestety nie znam sysytemu ,który by mógl tak pracować moim zdaniem nie ma szans.kiedys miałem podobna sytuacje iskrzynke rolety ukryliśmy poprostu pod podbitka nad oknem ,aby nie zajmowala tyle miejsca mozna zdjąć obudowę płaszcza rolety.Musisz także pamiętac ,że czasem coś ma się prawo zepsuć ,a wtedy łatwiej zdjąć kawałek podbitki, pozatym pamiętaj równeż o wyprowadzeniu sterowania owej rolety to co ty zapoponowałes raczej będzie uciązliwe.Jeżeli okno ma ok 1500mm wysokość skrzynki nie powinna przekroczyć 200mm.Najlepij zaproś na budowę jakiegoś monażystę od rolet to na miejscu ci najlepiej doradzi.Pozdrawiam Kluczowa wydaje mi sie wiec w tym wypadku wielkosc skrzynki, czy zmiesci sie od czola tego daszku. Jest szansa, ze tak, bo krokwie mozna troche podciac Mam w zwiazku z tym jeszcze jedno pytanie - czy taki montaz (widok z gory) jest mozliwy: http://szyna.civ.pl/wykusz/widokzgory2.JPG Chodzi o to, czy skrzynka ma szerokosc dokladnie taka, jak okno, czy troche wieksza? I czy bedzie sie to tak dalo zamocowac (czy skrzynki nie beda na siebie zachodzily). Jak to sie mocuje do sciany - mozesz tak bardziej konkretnie napisac - np. iloma kolkami i w jakich miejscach ? "Daszek" ma wysokosc 14cm - to chyba moze byc za malo, dlatego moze wymuruje na nim dodatkowy "murek" z cegly, zwiekszajac wysokosc ew. mocowania do jakichs 22cm. Dzieki za odpowiedz i rady i prosze o wiecej pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.01.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 skrzynka ma taka sama szerokość jak oknowysokość skrzynki np. w Anwisie - najpopularniejszy profil 37mm, przy wieszakach z blokada skrzynka ma 165mm do okien max 1850mm, ale już z stalowymi wieszakami do 1760 okna skrzynka jest 150mm. Wysokość okna liczy się wraz z planowana wysokością skrzynkiskrzynkę bym zostawił - mniej się będzie brudził pancerzmożna lekko podciąć krokwie daszku - ale jak już wspomniano - te szczegóły najlepiej dopracować z montażystą czy handlowcem na miejscuco do montaży z rysunku - zależy jaki jest łącznik kątowy - w większości wypadków odsuwa okna od siebie o 10-30mm (zalezy od systemu profili PVC) Przy drewnie okna stykają sie ze soba w narożu od wewnątrz - ale i tak to nie ma znaczenia gdyż po zewnętrznej i tak okna sa od siebie odsunięte o grubość profila ościeżnicy Co do podbitki - jeśli wybierzesz roletę z rewizja od dołu to mimo wszystko powalczyłbym by rewizja była w podbitce widoczna - nic nie jest wieczne i czasem sie psuje a po kilku latach mogą byc kłopoty z demontażem podbitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 jeżeli pancerz ma być w jednym kawałku to wskazany jest profil 55 wtedy puszka będzie miała ok 200 mm proponuję rewizje zrobić w płaszczyźnie podbitki zyska się więcej miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 jeżeli pancerz ma być w jednym kawałku to wskazany jest profil 55 wtedy puszka będzie miała ok 200 mm Raczej wolalbym w jednym kawalku - zawsze to potrzebny tylko jeden silnik, niz trzy, wiec i taniej i mniejsze ryzyko awarii proponuję rewizje zrobić w płaszczyźnie podbitki zyska się więcej miejsca Tak wlasnie planuje. Podbitke bede mial otynkowana (hmm.. cos mi sie kojarzy, ze Ty tez tak masz? chyba kiedys to opisywales, o ile dobrze kojarze - ostatnio duzo szukalem na ten temat i Twoj nick mi sie cos przypomina Mam ja zamiar zrobic z plyt knaufa + klej + tynk i nie widze problemu, zeby "wydzielic" tuz pod skrzynkami roletowymi klapy rewizyjne, a na styku podbitki z ta klapa dac jakis podluzny element wentylacyjny Jeszcze nie wiem co - o to bede sie martwil pozniej Jareko - moje okno liczac od samego dolu do ew. gornej krawedzi skrzynki roletowej (zakladajac ze ma wysokosc 20cm) bedzie mialo 2m wysokosci. Mam nadzieje, ze nie bedzie to problem ? Dzieki wszystkim! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.01.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ... Raczej wolalbym w jednym kawalku - zawsze to potrzebny tylko jeden silnik, niz trzy, wiec i taniej i mniejsze ryzyko awarii .... nawet jak będziesz dzielił - będzie jeden silnik, jeden wałek, podział ewentualnie narzuca szerokość rolety Wysokość wpływa ci na wielkość skrzynki - wyjdzie ci 205 gdyż wałek najprawdopodobniej będzie musiał mieć 60mm średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2009 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ... Raczej wolalbym w jednym kawalku - zawsze to potrzebny tylko jeden silnik, niz trzy, wiec i taniej i mniejsze ryzyko awarii .... nawet jak będziesz dzielił - będzie jeden silnik, jeden wałek, podział ewentualnie narzuca szerokość rolety Wysokość wpływa ci na wielkość skrzynki - wyjdzie ci 205 gdyż wałek najprawdopodobniej będzie musiał mieć 60mm średnicy Rozumiem. Ogladam pokolei wszystkie aukcje allegro o roletach zew. i widze, ze najczestszym ograniczeniem szerokosci rolet jest gdzies 2,8m - tu sie mieszcze, bo mam ok 2,7, moze nawet 2,6 No nic - dzieki za rady, wiem przynajmniej, ze jedyna opcja to montaz "doczolowo-dodaszkowo", a przede wszystkim o ta informacje mi chodzilo Do czola bedzie sie mozna dostac po wykonczeniu dachu (bez podbitki oczywiscie), wiec sprawe odkladam na za parenascie tygodni / miesiecy, a poki co nadmuruje sobie tylko ten daszek ceglami i ocieple, pozniej trzebaby jakiegos krasnala do tego szukac pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts