Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!!!

Mam możliwość kupienia lokalu użytkowego zlokalizowanego w budynku wielorodzinnym (blok).

Znajduje się on częściowo na parterze (około 10 m2) oraz w poziomie piwnicy (około 40 m2, tu jest WC).

Na parterze są drzwi wejściowe oraz nieduże okno. Część podziemna zupełnie bez okien. Wyposażony we wszystkie media.

Niestety nie wiem czy całość obiektu ma status lokalu użytkowego - możliwe, że tylko część parterowa, a reszta funkcjonuje jako piwnica, ale jest tam oficjalnie zrobione WC - skłaniam się, że całość to lokal użytkowy.

Jak wygląda sprawa remontu czegoś takiego i zaadaptowania na cele mieszkalne od strony prawnej?

1) Całości obiektu na pewno nie mogę przekształcić na lokal mieszkalny, bo choćby pod ziemią nie ma okien i nie ma jak ich zrobić. Czy mogę przekształcić wyłącznie pomieszczenie na poziomie parteru ? Pytam gdyż wtedy istniała by możliwość np. meldunku :).

2) Adaptacja tego lokalu na mieszkanie - tworzę "pracownię" etc. Zdaję sobie sprawę, że chcę kupić lokal niespełniający norm mieszkalnych, ale pomimo tego decyduję się i robię remont. Czy ktoś może się do mnie przyczepić, że zrobię pod ziemią łazienkę, sypialnię, salon, jeżeli oficjalnie funkcjonuje to jako lokal użytkowy? Masa knajp jest pod ziemią i normalnie to funkcjonuje...

3) Muszę tam zrobić wentylację mechaniczną - pobieralnia i wylotnia będą na ścianie z drzwiami (jedyna na której mogę je umieścić) czy umieszczenie takich kratek muszę komuś zgłaszać, występować o pozwolenie ?

4) Czy lokal użytkowy jest obciążony jakimiś innymi opłatami niż mieszkanie - np. droższy prąd, jakieś podatki ?

5) Nie chcę montować tam gazu, więc chciałbym podciągnąć prąd trójfazowy - kuchenka i podgrzewacz przepływowy - jak wygląda taka procedura ? Jakie są koszty ?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/115431-lokal-u%C5%BCytkowy-jako-mieszkanie/

Pierwsza sprawa to zmiana sposobu użytkowania lokalu(z usług na mieszkalny) czyli bez wizyty w Nadzorze Budowlanym się nie obejdzie. Druga sprawa to chyba lokal nie spełni wymagań narzuconych przez warunki techniczne obiektu mieszkalnego.

Kiepska sprawa. Poradź się kogoś z nadzoru w swojej okolicy.

https://forum.murator.pl/topic/115431-lokal-u%C5%BCytkowy-jako-mieszkanie/#findComment-2973656