kaśka maciej 24.01.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Co przez to rozumiecie?? Tyle pojawiło się pytań pt." Czy dam radę wybudowac za...?" "Czy dam radę wkończyć za...?" Zastanawiam się czy płytki za 30 zł to średni standard, czy dopiero takie, które kosztują min. 60zł Jakie elementy wyposażenia wchodzą w średni standard?? Ktoś ma jakies przemyślenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 25.01.2009 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 średni ? podłoga panele, max. 40zl/m2, płytki do 60zl/m2, ceramika sanitarna zapewne prod. krajowych, drzwi wew. marketowe, jakiś stolbud, nic pod wymiar czy zamówienie, ściany malowane, krajowe farbki, okna plastik, lokalnego producenta, parapety plastik lub tańsze drewno, kuchnia pod wymiar ale raczej nie z uznanego studia, agd krajowe, ewent. średnia pólka zagr., no i raczej bez centr. odkurzacza, rekuperatora, solarów, pompy ciepla, zaawansowanego systemu alarmowego i kilku innych gadżetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 25.01.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Hmmm ja nie wiem co jest srednim standardem. Po tym co napisał Jacek to sie zastanawiam co bedzie w niskim i wysokim standardzie.... Nie umię powiedzieć co jest standardem bo lubię i podobają mi się rozwiązania niestandardowe a w tym zazwyczja nie tylko materiał i wykonanie się liczy i kosztuje ale przede wszystkim pomysł. Ogólnie, to ja nie lubie standardów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 25.01.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Kasiu mi sie wydaje ze ja bede miala sredni standard (a wiesz mniej wiecej co planuje)(no moze w niektorych przypadkach sredni plus) mowie bez kokieterii, widzialam wiele domów, ktore okreslilabym wys. standardem-ogromne dzialki z ogrodnikiem, baseny, jakuzi na zewnatrz, w srodku kamien, 5 lazienek i inne takie zbedne gadzety. tzn dla mnie zbedne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 25.01.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Według mnie można mówić o średnim standardzie tylko w odniesieniu do konkretnej osoby. To co dla mnie jest średnie dla innej osoby będzie wysokie, a dla trzeciej niskie. Kilka detali może przesądzić o tym, że dany dom czy wnętrze będzie odbierane jako szczególne, indywidualne, ekstrawaganckie czy nawet brzydkie i kiczowate. O takim postrzeganiu decyduje też konkretna osoba, no może czasem niewielka grupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 25.01.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Mnie się wydaje, że trzeba wyróżnić standard niski, średni, wysoki i luksusowy. W tym ostatnim będzie to co pisała anjamen: jaccuzi na zewnątrz, egzotyczne drewno, kamień, ekskluzywny kominek, kuchnia za 60 tyś wzwyż. itp.Wysoki to parkiety, gresy (ceny raczej trzycyfrowe za metr), kamień, super wyposażona kuchniaŚredni: droższe panele, gresy do 100 za metr, kamień, przyzwoita kuchniaNiski: tanie panele lub linoleum, glazura lub tanie gresy (do 40 za metr), skromna kuchnia i skromne jej wyposażenie (np bez mikrofali do zabudowy, kawiarki, zmywarki) Myślę, że wielu z nas jest pomiędzy różnymi standardami, np. lepiej wyposażona kuchnia ale skromniejsza łazienka czy kominek, parkiet na dole ale panele na górze itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 25.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja się podpisuję pod tym co napisał(a) Edybreśredni standard to dla mnie lepsze panele, lub tani parkiet, kafelki do 100zł/m2, ceramika koło, roca, a nie duravit, kuchnia nie ze studia tylko od stolarza raczej, drzwi od producenta typu polskone, meble ikea, brw, ew.jakiś Paged ale też: proste oświetlnie, bez skomplikowanyc zabudów k-g i światła w nichłazienki bez specjalnych wodotrysków, póleczek itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 25.01.2009 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dziękuję za odpowiedzi Sęk w tym, że niektórzy forumowicze piszą, że wykończyli dom za 100/120tysi w średnim standarcie, zaczęłam się więc zastanawiać się co to znaczy. Ja wydałam znacznie więcej i powiedziałabym, że mam standard średnio średni Wiadomo, że im większa powierzchnia tym więcej można wydać. Może powiem ile kosztowały poszczególne rzeczy, które mam u siebie: panele= 55zł (ale wysępiłam rabat i kupiłam po 45zł) płytki na podłogę do korytarza= 60zł ( -10%rabatu) poler w kuchni= 60zł ( również - dycha rabatu) płytki do łazienki na dole = 70zł ; w sumie wszędzie ten sam rabat 10% płytki do łazienki na górze = 95zł drzwi wew= 6 sztuk =5600 drzwi wejściowe = 3500zł schody z egzotyku=13500zł kuchnia meble (12 tysi)+ sprzęt (12tysi) =24 tys Aha, ceramika w łazienkach Koło Quattro, sprzęt w kuchni raczej droższy niż tańszy. Meble Ikea, VOX. Zabudowy z kg raczej w wersji light Znaczy się całe dwie półki w salonie i jakaś mała podkowa na suficie. W łazienkach jedynie geberit zabudowany kg, ale tego trudno było uniknąć Zachęcam do dalszej dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dla każdego "standard średni" oznacza co innego.Ale również etap budowy wpływa na ten punkt widzenia. Myślę, że co innego ma na mysli osoba, która zamierza postawić dom i taka, ktora ten dom wykończyła lub własnie wykańcza. Dla człowiek , ktory dopiero zamierza wbić łopatę standard średni ( z moich obserwacji) oznacza "najtaniej jak to możliwe". Co prawda dopiero jak policzy np. metry w kuchni to się okaże, że nie da sie jej zrobić za 5.000. Chyba, ze postawimy cegły i starczy zamiast szafek dolnych (znam i takie rozwiązania) Osoba, ktora juz wykańcza inaczej rozumie "średni standard"."Sredni standard" w moim rozumieniu to : drewno na podłodze - nie. Gres rektyfikowany - nie ( ponad 100 pln za metr). Płytki wszelakie w okolicach 60 pln za metr (odpadają płytki autorskie projektantów). Kamień - nie. Dębowe drzwi wewnętrzne - nie. Kordian - nie ( i tego typu wynalazki). Nie oznacza to wcale, że "średni" oznacza "brzydki" - o nie. Po prostu nie ładne co ładne, ale co się komu podoba. A każdy z nas ma inne potrzeby.Przykład : nie mam malutkich dzieci i dużych psów, więc chcę mieć drewno na podłodze zamiast paneli. Każdemu według potrzeb. A tu wyszło kolejne : wybierany standard ( i jego definicja) zależy od etapu życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 25.01.2009 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Co prawda dopiero jak policzy np. metry w kuchni to się okaże, że nie da sie jej zrobić za 5.000Są tu tacy, którzy twierdzą, że ładną kuchnię zrobi im stolarz za 2 tysiące Właśnie o takie niuanse mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.01.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Co prawda dopiero jak policzy np. metry w kuchni to się okaże, że nie da sie jej zrobić za 5.000Są tu tacy, którzy twierdzą, że ładną kuchnię zrobi im stolarz za 2 tysiące Właśnie o takie niuanse mi chodziło. Jasne, można w końcu samemu wyrzeźbić Był tu taki co glazurnikowi za 3 tygodnie pracy zapłacił 200 pln Bądzmy realistami. Kuchnia standard średni wyklucza : konglomeraty, oryginalne Blumy Servo I inne wynalazki techniczne tej firmy. Egzotyczne okładziny. Lite drewno, kamień. Wszystko powyżej to standard wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.01.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 średni ? podłoga panele, max. 40zl/m2, płytki do 60zl/m2, ceramika sanitarna zapewne prod. krajowych, drzwi wew. marketowe, jakiś stolbud, nic pod wymiar czy zamówienie, ściany malowane, krajowe farbki, okna plastik, lokalnego producenta, parapety plastik lub tańsze drewno, kuchnia pod wymiar ale raczej nie z uznanego studia, agd krajowe, ewent. średnia pólka zagr., no i raczej bez centr. odkurzacza, rekuperatora, solarów, pompy ciepla, zaawansowanego systemu alarmowego i kilku innych gadżetów to ja moze na podstawie kolegi, bedzie mi latwiej panele - 30, kuchnia 50 plytki - hurtownia cersanit z 30% taniej niz w salonach - kolo 30 zeta ceramika cersanit iryda drzwi wewnetrzne pol-skone z 4 matowaymi szybami, oscieznice regulowane drzwi zewnetrzne drewniane z duuuuza iloscia przeszklen - dlugo ich szukalismy brama garaz horman z napedem zloty dab sciany malowane nobiles + barwniki we wlasnym zakresie dobierane na miejscu okna plastik z zewnatrz kolor + szprosy, 5-kom z rozszczelnieniem, na dole antywlam, mat i cos tam jeszcze - producent znany w 3-4 wojewodztwach parapety wew marmur naturalny, zewnatrz cos jak klinkier ale w calosci, jakies konglomeratowe odlewy pod wymiar kuchnia pod wymiar, mdf laminowany, nieco nowoczesna, prosta, kanciata agd amica, mastercook, zelmer instalacja centralnego odkurzacza bez jednostki centralnej - samodzielnie zaawansowany system alarmowy - samodzielnie po rabatowanych kosztach zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 25.01.2009 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dzięki piotrulex Oczywiście nikt nie wspomniał o instalacjach (dzięki Nefciu za przypomnienie) A to jest koszt niebagatelny I raczej trudno tu coś zaoszczędzić, bo się może wkrótce odbić czkawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 25.01.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 czytam, czytam i zaczynam sobie myśleć, jak ja to odbieram. Kryterium - materiał. plus design i wykonanie.I tak wysoki standard - całośc przemyślana, dobre nateriały: drewno- chć jeszcze zależy jakie, skóra lub ciężkie ponadczasowe pokrycia, marmury, no, gresy, szkło, mosiądzSredni - materiały różne ale dobrze skomponowane, liczy się pomysł. Pazdzieże nawet od dobrych projektantów, blaszne wydmuszki, choć czasem drogie, wszelkie panele o lepszych parametrach, plastik nawet podparty znanym nazwiskiem. niski - erzatze. mdf udający drewno, panele udające parkiet, gips czy beton udający marmur, plastik pomalowany na mosiądz, welur udający aksamit. Co do ekokkóry mam mieszane uczucia- czy traktować ją jak przyzwoity materiał czy podróbę skóry... Mam kanapę z ekoskóry - chyba jednak erzatz. Nie mam też zdania o agd, generalnie dla mnie ma dobrze działać i nie być widoczne, a to co musi być na wierzchu ma pasowac do reszty... To kryteria czysto subiektywne. Ale wchodząc do kogoś do domu, jeżeli bym musiałą się wypowiedzieć o standarcie (np kupując dom), to bym brałą pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.01.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ja pierdziu, Kaśka ale żeś wątek utworzyła ZNaczy sie u mnie to bida aż piszczy Będę tu zagladać żeby się podołować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 26.01.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ...Był tu taki co glazurnikowi za 3 tygodnie pracy zapłacił 200 pln ... to ja, to ja o nas pisza to prawda uwazal sie za kafelkarza choc moim zdaniem nie mial o tym wielkiego pojecia robil 3 tygodnie bez 1 dnia medzy 8 a 16 mial wszystkie nowe przybory robil jakies 8mkw scianek tych miedzy dolnymi szafkami a gora + calosc w okolicy stolu i jeszcze jakies tam kawalki. jak zrobil prawie wszystko to bylem ogladac. mowie ze to nie jest prosto nawet na oko a on ze jak kupowal poziomice w OBI to teraz zauwazyl ze z jednej strony pokazuje prosto a z drugiej nie. na kazdej 3 metrowej scianie bylo to moze z 0,5cm krzywizny ale patrzac na przeciwleglych scianach bylo to juz z 1,5cm . sciagal i robil jeszcze raz. pozniej cos zle porozmierzal, jakos malo fachowo i w naroznik wpakowal mi kafelke o szerokosci 1 czy 2cm wiec z daleka widac bylo tylko 1 wielka ciemna fuge i znow wszystko sciagal i robil jeszcze raz tak wiec robil 3 tygodnie i dostal za to 200 zeta cos jeszcze bo juz mnie reka boli od wyjasnien aha, w miedzyczasie zskonczyly sie w Toruniu kafelki jakie mamyw tej kuchni, najblizsze znalazlem w Lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 26.01.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jakie elementy wyposażenia wchodzą w średni standard?? Ktoś ma jakies przemyślenia?? mnie też to zastanawia ale akurat nie wiem, jak to u nas będzie ale mnie sie nie podobają jakieś luksusy typu marmury, płytki za 200 zł a jak urządzę, to wtedy napiszę, jaki to standard dla mnie, a dla innego pewnie będzie to inna ocena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 26.01.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Co prawda dopiero jak policzy np. metry w kuchni to się okaże, że nie da sie jej zrobić za 5.000Są tu tacy, którzy twierdzą, że ładną kuchnię zrobi im stolarz za 2 tysiące Właśnie o takie niuanse mi chodziło. ja też jestem tego zdania ładna kuchnię mam zrobioną w mieszkaniu za niecałe 2 tys. ale u nas tak stolarze biorą murarz za postawienie całego domu bez fundamentów maksymalnie bierze 10 tys. płytki normalne też nie są za 60 zł, a o wiele taniej nawet ostatnio kupowaliśmy mebelki do łazienki dla cioci u nas o wiele tańsze, niż u nich na Podlasiu, więc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 26.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mi się wydaje, że stan średni to może oznaczać, że do wybudowania i wykończenia budynku użyje się materiałów ze średniej półki cenowej. Zaś kwestię wykończenia można potraktować jako pewną przyblizoną średnią - czyli zastosowanie materiałów i rozwiązań, które większość ludzi stosuje. I tak np średnim stanem będą panele za 100 zł lub parkiet za 150 zł. Kuchnia za 10.000 - 20000 zł itp. Generalnie podpisuje sie pod stwierdzeniem piotrulexa, on tak mądze to napisał, więc chyba miał rację Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.01.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 dla mnie standard średni to taki który byłby zgodny z wierzchołkiem krzywej gaussa. no ale to już by trzeba jakąś większą próbę znaleźć. tekst o ładnej kuchni za 2 tysiące mnie rozbawił. tu nie chodzi o wygląd anetino. mam teraz w mieszkaniu rewelacyjną kuchnię która gdyby nie to że ma wysokie szafki górne mogłaby spokojnie kosztować max 4 tysiące a jest całkiem sporych rozmiarów. zamówiona na targu co nieustannie wywołuje wyraz oślego zaskoczenia na twarzach moich gości, bo naprawdę na taką nie wygląda. ale żeby to był zaraz średni standard to bym nie powiedziała. a już na pewno nie w domu jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts