kaśka maciej 27.01.2009 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 gladzie, tynki, lazienka, zabudowy kg - tesc panele - ekipa 6zl/m lub 8 nie pamietam agd - meblarze malowanie, karnisze, zyrandole, kinkiety - sami koszt - kilka stow na panele w tym czasie mój teść nie próżnował Tynkował i malował elewację, robił podbitkę. SAM, za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.01.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Kaśka ta Twoja wykończeniówka tzn jej koszty mnie powaliły Ja wydałam na to samo ok.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.01.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Dlaczego wszyscy uwazaja czlowieka za klamce, oszusta i malo kto komu wierzy? Laboraty trzeba tu pisac a moze i faktury czy rachunki skanowac Nie twierdzę, że jesteś o szustem i naciągaczem. Nie potrafię tylko zrozumieć jak można zapłacić za pracę kogokolwiek ( 3 tygodnie x 8 h) 200 pln. 1,60 za godzinę ? I wszystko w porządku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.01.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Wracając do meritum wątku... Właśnie wróciłam od jednych ludzi, u których byłam niejako służbowo. Mieszkają na wsi no i oprowadzili mnie po swoim domku, z komentarzem na wstępie, że to taki tam domek w średnim standardzie. Od razu mi sie nasz wątek przypomniał. I cóż? Ano dom ma białe plastikowe okienka, w holu zwykła terakota, w kuchni meble standardowe ze sklepu, wolnostojąca gazówka, do grzejników rury miedziane idą po ścianie, z podłogi wychodzą w otulinie (tak z 10 cm nad podłogą) a podłoga to jakieś płyty 2 metry na 2 metry przybite gwoździkami chyba do legarów i ładnie pomalowane farbą olejną. Na tym dywaniki i mebelki typu wersalka i 2 fotele, ława i segmenty. Jak widać dla każdego jego dom jest w średnim standardzie. Domyślam się, że pewnie na tle wsi ich dom jest nowocześniejszy (wieś z 8 domami wyglądającymi na raczej mocno podniszczone) ale nijak się nie ma do "naszej" definicji standardu średniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.01.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Właśnie, to wszystko chyba zależy do czego porównamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 27.01.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Kaśka ta Twoja wykończeniówka tzn jej koszty mnie powaliły Ja wydałam na to samo ok.30 ale co 30??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 27.01.2009 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ja to chyba jednak pójdę policzyć wszystko jeszcze raz, bo sama już nie wiem...może ja mniej wydałam tylko mi się wydaje że tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.01.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 No za robocizne tych elementów które podałaś. A przecież wiesz, ze częsć z nich sami wykonaliśmy Jak punkt odniesienia podam, ze obok nas w domu tej samej wielkości, w tym samym czasie, przy tych samych technologiach ta sama robocizna kosztowała 45 Różnica była w cenie wykończeniówki znaczna to wiem napewno. Ale oni mieli jedną ekipę do wszystkiego. Wpadli, sami sie organizowali, szybko zrobili i... otrzymali wypłatę. U nas sie to ciagnęło i kosztowało sporo naszego wkładu. Dlatego Twój koszt wydaje mi się imponujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 27.01.2009 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 No za robocizne tych elementów które podałaś. A przecież wiesz, ze częsć z nich sami wykonaliśmy Jak punkt odniesienia podam, ze obok nas w domu tej samej wielkości, w tym samym czasie, przy tych samych technologiach ta sama robocizna kosztowała 45 Różnica była w cenie wykończeniówki znaczna to wiem napewno. Ale oni mieli jedną ekipę do wszystkiego. Wpadli, sami sie organizowali, szybko zrobili i... otrzymali wypłatę. U nas sie to ciagnęło i kosztowało sporo naszego wkładu. Dlatego Twój koszt wydaje mi się imponujący te 15 tysięcy, o tym mówimy??? Czy generalnie o materiałach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Wróćććććććć Robocizna wykończeniówki u Ciebie kosztowała 15, u mnie 30 a u moich sąsiadów 45tysiecy O to mi chodzi Tylko robocizna, bez materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 27.01.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Wróćććććććć Robocizna wykończeniówki u Ciebie kosztowała 15, u mnie 30 a u moich sąsiadów 45tysiecy O to mi chodzi Tylko robocizna, bez materiału.To znaczy, ze nie wydałam jak durna???Tak???????? Wrrrrrrrrrrrrrróćć, doszukałam się ich rozliczenia, wyszło, ze wcześnije dałam im jeszcze 3 tys zaliczki, czyli w sumie wyszło 18. Co robili: wszędzie w pokojach gładzie na ścianch i sufitach w korytarzach farba strukturalna łazienki od A do Z, ( w dolnej mieli trochę kombinowania, zabudowy kg) malowanie ścian, wzorków u dzieci, sufitów położenie wszystkich podłóg: paneli i płytek zamonotowanie wszystkich parapetów wewnętrznych i półek nad kaloryferami, tam, gdzie nei były one pod oknem montaż: gniazdek, włączników, kratek wentylacyjnych, kinkietów, żyrandoli, karniszy, agd w kuchni, uchwytów do rolet zewnętrznych, schodów opuszczanych w garażu zabudowa kg w salonie i kuchni. Tyle, dokładnie wyliczyli 18.205. Dostali więcej. Należało im się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 27.01.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Yyyyy no ja to wogóle nie wierzę, że tyle tylko wydałaś bo dla mnie to nierealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 27.01.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Yyyyy no ja to wogóle nie wierzę, że tyle tylko wydałaś bo dla mnie to nierealne Przyjedź, pokaże ci rozpiskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popirna 27.01.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam ogólną regułę, żeby korzystać ze średniej-wyższej półki. Eksklusiw jest dla leszczy, czyli ceny przynajmniej w Polsce, jak się nie ma kogoś we Włoszech, co by zorganizował meble od producenta, zaczynają trącic absurdem, bo narzuty pośredników sięgają ponad 100 % wartości. Dlatego planuję dom w średnim-wyższym standardzie, żeby tych pasibrzuchów pośredników nie paść. Średni standard to polscy producenci glazury, terakoty i innych ciężkich materiałów budowlanych i wykończeniowych, ale już agd typu siemens i bosch.Ekslkusiwe to smeg. Ło tak to jakoś wygląda wedle rozeznania popirny. Ale żadnych plastików (czy mdf-ów), żadnych paneli Broń Cię Panie Boże. Drewno, najlepiej dąb, indywidualny projekt i wykonanie, na blatach granit. Ale wszystko w najlepszym gatunku lokalne, bez pośredników, bez marmurów z Carrary, habanów z afryki, smegów i tym podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sierzant36 27.01.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Jak ja żałuję, że w mojej rodzinie nikt się nie chce relaksować przy MOJEJ budowie Relaksuja się za to budowlańcy,ale ci to już niezupełnie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.01.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ...w tym czasie mój teść nie próżnował Tynkował i malował elewację, robił podbitkę. SAM, za free elewacji ostatecznej nie mamy, podbitki rowniez jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohh 28.01.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 kaśka maciej co Cię podkusiło, żeby ten wątek założyć (a mnie, żeby go czytać)????? Do tej pory żyłam przekonana, że mój dom jest wykończony w średnim standardzie, a tu okazuje się, że daleko mi do tego. Bida, oj bida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.01.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Dlaczego wszyscy uwazaja czlowieka za klamce, oszusta i malo kto komu wierzy? Laboraty trzeba tu pisac a moze i faktury czy rachunki skanowac Nie twierdzę, że jesteś o szustem i naciągaczem. Nie potrafię tylko zrozumieć jak można zapłacić za pracę kogokolwiek ( 3 tygodnie x 8 h) 200 pln. 1,60 za godzinę ? I wszystko w porządku :) chyba najzwyczajniej w swiecie tak jak umowisz sie z kims ze Ci skosi trawe w ogrodku 10x10m za 200 zeta. jak bedzie Ci to robil przez 3 tygodnie zamiast 1 dzien to tez poczujesz ze go oszukujesz i dasz mu za to 2 tysiace??? umawiamy sie z kims na konkretna prace i konkretna kase. tak na zasadzie umowy o dzielo - przepisy KC zastanow sie prosze czego nie rozumiesz bo ja juz nie rozumiem czego ty nie rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.01.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ... planuję dom w średnim-wyższym standardzie ... agd typu ... bosch... oooooo to choc pralke mamy w srednim -wyzszym standardzie kupiona przez internet za 1008 zeta w magazynie avans Baniocha - w sklepie 1299 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 28.01.2009 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 ...w tym czasie mój teść nie próżnował Tynkował i malował elewację, robił podbitkę. SAM, za free elewacji ostatecznej nie mamy, podbitki rowniez jeszcze niewidzisz!!! stąd różnica, pewnie ładnych paru tysiecy, przed chcwilą Edybre pisała, ze jej elewacja kosztowała 17 tysięcy, podbitka mnie w sumie 3, razem daje 20 tysiecy. I o to mi chodzi, ja już to WSZYTKO MAM I WYDAŁAM TYLEEEEEEEEEEEE. Ja wprowadziałam się do kompletnie wykończonego domu, z zupełenie nowymi (poza gabinetem) meblami, nowiuśkim sprzętem agd i rtv, NIC W DOMU NIE MAM DO ZROBIENIA, poza domem pozostało mi kupić komplet na taras i dokupić parę roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts