Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to znaczy średni standard wykończenia domu?

Recommended Posts

gladzie, tynki, lazienka, zabudowy kg - tesc

panele - ekipa 6zl/m lub 8 nie pamietam

agd - meblarze

malowanie, karnisze, zyrandole, kinkiety - sami

koszt - kilka stow na panele :wink:

w tym czasie mój teść nie próżnował :wink:

Tynkował i malował elewację, robił podbitkę. SAM, za free

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlaczego wszyscy uwazaja czlowieka za klamce, oszusta i malo kto komu wierzy? Laboraty trzeba tu pisac a moze i faktury czy rachunki skanowac :wink:

Nie twierdzę, że jesteś o szustem i naciągaczem. Nie potrafię tylko zrozumieć jak można zapłacić za pracę kogokolwiek ( 3 tygodnie x 8 h) 200 pln. 1,60 za godzinę ? I wszystko w porządku :):)

Wracając do meritum wątku... Właśnie wróciłam od jednych ludzi, u których byłam niejako służbowo. Mieszkają na wsi no i oprowadzili mnie po swoim domku, z komentarzem na wstępie, że to taki tam domek w średnim standardzie. :D Od razu mi sie nasz wątek przypomniał. I cóż? Ano dom ma białe plastikowe okienka, w holu zwykła terakota, w kuchni meble standardowe ze sklepu, wolnostojąca gazówka, do grzejników rury miedziane idą po ścianie, z podłogi wychodzą w otulinie (tak z 10 cm nad podłogą) a podłoga to jakieś płyty 2 metry na 2 metry przybite gwoździkami chyba do legarów i ładnie pomalowane farbą olejną. Na tym dywaniki i mebelki typu wersalka i 2 fotele, ława i segmenty. Jak widać dla każdego jego dom jest w średnim standardzie. Domyślam się, że pewnie na tle wsi ich dom jest nowocześniejszy (wieś z 8 domami wyglądającymi na raczej mocno podniszczone) ale nijak się nie ma do "naszej" definicji standardu średniego.

No za robocizne tych elementów które podałaś. A przecież wiesz, ze częsć z nich sami wykonaliśmy :roll:

Jak punkt odniesienia podam, ze obok nas w domu tej samej wielkości, w tym samym czasie, przy tych samych technologiach ta sama robocizna kosztowała 45 :roll: Różnica była w cenie wykończeniówki znaczna to wiem napewno. Ale oni mieli jedną ekipę do wszystkiego. Wpadli, sami sie organizowali, szybko zrobili i... otrzymali wypłatę. U nas sie to ciagnęło i kosztowało sporo naszego wkładu. Dlatego Twój koszt wydaje mi się imponujący :roll:

No za robocizne tych elementów które podałaś. A przecież wiesz, ze częsć z nich sami wykonaliśmy :roll:

Jak punkt odniesienia podam, ze obok nas w domu tej samej wielkości, w tym samym czasie, przy tych samych technologiach ta sama robocizna kosztowała 45 :roll: Różnica była w cenie wykończeniówki znaczna to wiem napewno. Ale oni mieli jedną ekipę do wszystkiego. Wpadli, sami sie organizowali, szybko zrobili i... otrzymali wypłatę. U nas sie to ciagnęło i kosztowało sporo naszego wkładu. Dlatego Twój koszt wydaje mi się imponujący :roll:

te 15 tysięcy, o tym mówimy??? :roll:

Czy generalnie o materiałach??

Wróćććććććć :lol:

Robocizna wykończeniówki u Ciebie kosztowała 15, u mnie 30 a u moich sąsiadów 45tysiecy :lol: O to mi chodzi :wink: :lol:

Tylko robocizna, bez materiału.

To znaczy, ze nie wydałam jak durna???Tak???????? :lol: :lol:

Wrrrrrrrrrrrrrróćć, doszukałam się ich rozliczenia, wyszło, ze wcześnije dałam im jeszcze 3 tys zaliczki, czyli w sumie wyszło 18.

Co robili:

wszędzie w pokojach gładzie na ścianch i sufitach

w korytarzach farba strukturalna

łazienki od A do Z, ( w dolnej mieli trochę kombinowania, zabudowy kg)

malowanie ścian, wzorków u dzieci, sufitów

położenie wszystkich podłóg: paneli i płytek

zamonotowanie wszystkich parapetów wewnętrznych i półek nad kaloryferami, tam, gdzie nei były one pod oknem

montaż: gniazdek, włączników, kratek wentylacyjnych, kinkietów, żyrandoli, karniszy, agd w kuchni, uchwytów do rolet zewnętrznych, schodów opuszczanych w garażu

zabudowa kg w salonie i kuchni.

Tyle, dokładnie wyliczyli 18.205. Dostali więcej. Należało im się :D

Mam ogólną regułę, żeby korzystać ze średniej-wyższej półki.

Eksklusiw jest dla leszczy, czyli ceny przynajmniej w Polsce, jak się nie ma kogoś we Włoszech, co by zorganizował meble od producenta, zaczynają trącic absurdem, bo narzuty pośredników sięgają ponad 100 %

wartości.

Dlatego planuję dom w średnim-wyższym standardzie, żeby tych pasibrzuchów pośredników nie paść. Średni standard to polscy producenci glazury, terakoty i innych ciężkich materiałów budowlanych i wykończeniowych, ale już agd typu siemens i bosch.

Ekslkusiwe to smeg.

Ło tak to jakoś wygląda wedle rozeznania popirny.

Ale żadnych plastików (czy mdf-ów), żadnych paneli Broń Cię Panie Boże.

Drewno, najlepiej dąb, indywidualny projekt i wykonanie, na blatach granit.

Ale wszystko w najlepszym gatunku lokalne, bez pośredników, bez marmurów z Carrary, habanów z afryki, smegów i tym podobnych.

Dlaczego wszyscy uwazaja czlowieka za klamce, oszusta i malo kto komu wierzy? Laboraty trzeba tu pisac a moze i faktury czy rachunki skanowac :wink:

Nie twierdzę, że jesteś o szustem i naciągaczem. Nie potrafię tylko zrozumieć jak można zapłacić za pracę kogokolwiek ( 3 tygodnie x 8 h) 200 pln. 1,60 za godzinę ? I wszystko w porządku :):)

chyba najzwyczajniej w swiecie

tak jak umowisz sie z kims ze Ci skosi trawe w ogrodku 10x10m za 200 zeta. jak bedzie Ci to robil przez 3 tygodnie zamiast 1 dzien to tez poczujesz ze go oszukujesz i dasz mu za to 2 tysiace??? umawiamy sie z kims na konkretna prace i konkretna kase. tak na zasadzie umowy o dzielo - przepisy KC

zastanow sie prosze czego nie rozumiesz bo ja juz nie rozumiem czego ty nie rozumiesz :wink:

...w tym czasie mój teść nie próżnował :wink:

Tynkował i malował elewację, robił podbitkę. SAM, za free

elewacji ostatecznej nie mamy, podbitki rowniez jeszcze nie

widzisz!!!

stąd różnica, pewnie ładnych paru tysiecy, przed chcwilą Edybre pisała, ze jej elewacja kosztowała 17 tysięcy, podbitka mnie w sumie 3, razem daje 20 tysiecy.

I o to mi chodzi, ja już to WSZYTKO MAM I WYDAŁAM TYLEEEEEEEEEEEE.

Ja wprowadziałam się do kompletnie wykończonego domu, z zupełenie nowymi (poza gabinetem) meblami, nowiuśkim sprzętem agd i rtv, NIC W DOMU NIE MAM DO ZROBIENIA, poza domem pozostało mi kupić komplet na taras i dokupić parę roślin :roll: