Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to znaczy średni standard wykończenia domu?

Recommended Posts

...w tym czasie mój teść nie próżnował :wink:

Tynkował i malował elewację, robił podbitkę. SAM, za free

elewacji ostatecznej nie mamy, podbitki rowniez jeszcze nie

widzisz!!!

stąd różnica, pewnie ładnych paru tysiecy, przed chcwilą Edybre pisała, ze jej elewacja kosztowała 17 tysięcy, podbitka mnie w sumie 3, razem daje 20 tysiecy.

I o to mi chodzi, ja już to WSZYTKO MAM I WYDAŁAM TYLEEEEEEEEEEEE.

Ja wprowadziałam się do kompletnie wykończonego domu, z zupełenie nowymi (poza gabinetem) meblami, nowiuśkim sprzętem agd i rtv, NIC W DOMU NIE MAM DO ZROBIENIA, poza domem pozostało mi kupić komplet na taras i dokupić parę roślin :roll:

Być może piotrulex nie ma też podjazdu (kolejne ładne pieniądze), ogrodzenia, bramy i paru gadżetów w domu ... Można bez tego żyć no ale to nie jest dom wykończony w 100 %.

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wróćććććććć :lol:

Robocizna wykończeniówki u Ciebie kosztowała 15, u mnie 30 a u moich sąsiadów 45tysiecy :lol: O to mi chodzi :wink: :lol:

Tylko robocizna, bez materiału.

To znaczy, ze nie wydałam jak durna???Tak???????? :lol: :lol:

Wrrrrrrrrrrrrrróćć, doszukałam się ich rozliczenia, wyszło, ze wcześnije dałam im jeszcze 3 tys zaliczki, czyli w sumie wyszło 18.

Co robili:

wszędzie w pokojach gładzie na ścianch i sufitach

w korytarzach farba strukturalna

łazienki od A do Z, ( w dolnej mieli trochę kombinowania, zabudowy kg)

malowanie ścian, wzorków u dzieci, sufitów

położenie wszystkich podłóg: paneli i płytek

zamonotowanie wszystkich parapetów wewnętrznych i półek nad kaloryferami, tam, gdzie nei były one pod oknem

montaż: gniazdek, włączników, kratek wentylacyjnych, kinkietów, żyrandoli, karniszy, agd w kuchni, uchwytów do rolet zewnętrznych, schodów opuszczanych w garażu

zabudowa kg w salonie i kuchni.

Tyle, dokładnie wyliczyli 18.205. Dostali więcej. Należało im się :D

No w sumie to nie wiem czy się odzywać, ale u mnie za prace wykończeniowe zapłaciłam:

łazienka od A do Z (3,5 m): 2300

zabudowa poddasza: 2610

gresy, panele na dole, malowanie salonu, kamień na ścianie, zabudowa KG: 3900

parapety - przy montażu okien (zapłaciłam 900 za całość, nie wiem ile parapety)

malowanie całej góry - mąż

panele i wykładziny na górze - ja z mężem

włączniki i gniazdka - mąż

schody strychowe - mąż

lampy, karnisze, kratki itp. - mąż

sprzęt AGD - fachowiec ok kuchni, podobno gratis, pewnie wliczył to w cenę mebli (6000)

Wychodzi mi 8810 + coś za parapety i AGD. Boże, ile mój mąż zaoszczędził wykonując te wszystkie prace samodzielnie :o

Na wykończenie czeka jeszcze górna łazienka (15 m) - szacuję robociznę rzędu 5000.

ja za robociznę dałam około 50 tysi

w tym jest ocieplenie dachu odwróconego i ocieplenie poddasza i jeszcze materiały typu profile, grunty, folie w płynie itd. ale dojdzie jeszcze malowanie.

mam 3 łazienki, sporo zabudowy g-k...

tylko, że akurat na to mi nie szkoda

...widzisz!!!

stąd różnica, pewnie ładnych paru tysiecy, przed chcwilą Edybre pisała, ze jej elewacja kosztowała 17 tysięcy, podbitka mnie w sumie 3, razem daje 20 tysiecy.

I o to mi chodzi, ja już to WSZYTKO MAM I WYDAŁAM TYLEEEEEEEEEEEE.

Ja wprowadziałam się do kompletnie wykończonego domu, z zupełenie nowymi (poza gabinetem) meblami, nowiuśkim sprzętem agd i rtv, NIC W DOMU NIE MAM DO ZROBIENIA, poza domem pozostało mi kupić komplet na taras i dokupić parę roślin :roll:

no

tylko ze ja caly czas w podobnych tematach pisze ze tego nie mam :D

elewacja za 17 tysi :o

nam robote i ten material we wiaderkach wycenili na maks 4,5 tysia wiec nie wiem czy mowimy o tym samym

podbitka za 3,5 tysia

dom oczywiscie nie jest kompletnie wykonczony i caly czas to zaznaczam

wszystko rowniez mamy nowe po za mebelkami brw ktore kupowalismy z 6 lat temu do poprzedniego domu

telewizora nie mamy tez nowego i wyobraz sobie ze przez pol roku mieszkania nawet nie podlaczylismy go do gniazdek :wink:

Być może piotrulex nie ma też podjazdu (kolejne ładne pieniądze), ogrodzenia, bramy i paru gadżetów w domu ... Można bez tego żyć no ale to nie jest dom wykończony w 100 %.

co to znaczy ladne pieniadze?

zjazd do garazu mamy na razie wylewke betonowa a kostka betonowa na wiosne jak bedzie czas na zrobienie 16,5 metrowego odcinka frontowego ogrodzenia

kostka to w maksie 2 kola bo jej niewiele a plot z brama i furtka to w maksie 3 tysie + naped do bramy 0,3 kola juz zrobiony i czeka na zamontowanie

wszystko dokladnie przeliczone i zaklepane a czekamy jedynie na odpowiednia pogode

dodam jeszcze po raz kolejny ze nie mamy balustrady na tarasie i brak koncepcji na wykonczenie podstopni prze drenianych schodach

ale to jest okropnie nieuczciwe wobec ludzi, którzy czytają ze wybudował za 250 tys. i kombinuja: o, jak nie zrobie elewacji, podjazdu i czegos tam jeszcze to bedzie jeszcze mniej...hura :(

ludzie czytajka to co pisze wiec czytaja prawde a w roznych watkach pisze ze dom ma ppewne braki

wobec tego teraz bede pisal ze kolo 260 wydalismy i dom jest wykonczony

moze byc?

czy wokonczony dom musi miec nowiutki wielki telewozor na scianie bo jak jest stary to nie jest wykonczony?

musi miec tez domofon przy furtce bo jak nie ma to beee?

aaaaaaaaa, nie mam rowniez jednostki centralnej do odkurzacza a jedynie polozona instalacje - to tez dom niewykonczony?

no i przez sms nie moge pokombinowac ze swoim alarmem bo niemam tego do konca skonfigurowanego. choc konfiguracja nic mnie nie kosztuje to juz teraz nie wiem czy bez tego bede mogl napisac ze dom jest wykonczony ...

OK. 260 i wykonczony. tego sie bede trzymac :D

...widzisz!!!

stąd różnica, pewnie ładnych paru tysiecy, przed chcwilą Edybre pisała, ze jej elewacja kosztowała 17 tysięcy

elewacja za 17 tysi :o

nam robote i ten material we wiaderkach wycenili na maks 4,5 tysia wiec nie wiem czy mowimy o tym samym

Proszę, oto szczegóły:

230 m kw elewacji

Styropian, klej, siatka, narożniki, grunt, listwy startowe itp: 5953,70

robocizna: 5000

Tynk akrylowy, kolor (ten materiał we wiaderkach): 2231,59

Tynk kamyczki na opaskę: 475,7

Robocizna: 3900

Razem 17 560,99

ale to jest okropnie nieuczciwe wobec ludzi, którzy czytają ze wybudował za 250 tys. i kombinuja: o, jak nie zrobie elewacji, podjazdu i czegos tam jeszcze to bedzie jeszcze mniej...hura :(

ludzie czytajka to co pisze wiec czytaja prawde a w roznych watkach pisze ze dom ma ppewne braki

wobec tego teraz bede pisal ze kolo 260 wydalismy i dom jest wykonczony

moze byc?

czy wokonczony dom musi miec nowiutki wielki telewozor na scianie bo jak jest stary to nie jest wykonczony?

musi miec tez domofon przy furtce bo jak nie ma to beee?

aaaaaaaaa, nie mam rowniez jednostki centralnej do odkurzacza a jedynie polozona instalacje - to tez dom niewykonczony?

no i przez sms nie moge pokombinowac ze swoim alarmem bo niemam tego do konca skonfigurowanego. choc konfiguracja nic mnie nie kosztuje to juz teraz nie wiem czy bez tego bede mogl napisac ze dom jest wykonczony ...

OK. 260 i wykonczony. tego sie bede trzymac :D

brak elewacji to już nie jest taki sam drobiazg jak tv...niewazne. I tak choćby nie wiem co to nikt z nas tutaj piszących zdania nie zmieni

a odbiegliśmy mocno od tematu

Proszę, oto szczegóły:

230 m kw elewacji

Styropian, klej, siatka, narożniki, grunt, listwy startowe itp: 5953,70

robocizna: 5000

Tynk akrylowy, kolor (ten materiał we wiaderkach): 2231,59

Tynk kamyczki na opaskę: 475,7

Robocizna: 3900

Razem 17 560,99

styro, klej, siatka, narozniki, grunt, listwy itp - juz dawno zrobione

robocizna - tesc za friko, pomocnik 7zl/h - calosc trwala moze tydzien, max 2 - robocicna wiec wychodzi max 600 zeta

to kolejne mam wycenione: materialy na nieca 2,5 a robocizne za maks 2,0 - chyba ze tesc znajdzie czas to cena wykonania znacznie spadnie :D

ceny z przed kryzysu :wink: wiec teraz z pewnoscia drozej nie bedzie

wiec pozostalo mi do wydania 4,5 :wink:

... I tak choćby nie wiem co to nikt z nas tutaj piszących zdania nie zmieni ...

no wlasnie

i to jest meritum sprawy i najwiekszy problem forum

nikt, nikomu nie wierzy, zdania nie zmieni bo wszyscy oczywiscie wiedza wszystko najlepiej

jak ktos wydal 400 tysi na chalupe to i tak nie uwierzy ze ktos inny wydal 250, no moze 260 a dom ma nawet wiekszy :wink:

Piotrulex - uogólniasz, to po pierwsze, a po drugie - dyskutujcie na temat.

Zagadzam się wypowiedzią AniutaB - dla każdego standard średni znaczy coś innego.

Pozdrawiam

Ania

napisac ze cos robie - latwo, pokazac konkretnie gorzej lub prawie niemozliwe :wink:

ze dla kazdego sredni znaczy co innego to oczywiste i caly czas o tym pisze, tak jak np. dajac taki przyklad na poprzedniej stronie:

"tak samo jak jeden pisze ze dobrze zarabia i dostaje na konto 1,5tys zl a inny tez pisze ze dobrze zarabia i sa miesiace gdzie wplywa ponad 20 tysi "

zreszta przyklady swojej "sredniosci" wiekszosc z nas tu podawala

piotrulex Twój projekt to Vico. Kosztorys na stronie opiewa na kwotę ponad 400tys netto :roll: Wybudowałeś za połowę wartości kosztorysowej :roll: Mój dom jest 2 razy wiekszy więc nie powinno mnie dziwić, że wydałam prawie 2 x tyle co Ty :roll:

dlaczego tak się dziwisz?

Ja podobnej wielkości dom wybudowałam za 320. Ale nie miałam ojca / teścia murarza. jak policzyłam - z 60-70 tyś bym zapłaciła mniej. Czyli wychodzi jak piotrulex...

Jest w tym trochę pracy własnej przy wykończeniu i brak nowych mebli oprócz pokoju córki. Acha, ogrodzenie miałam.

piotrulex Twój projekt to Vico. Kosztorys na stronie opiewa na kwotę ponad 400tys netto :roll: Wybudowałeś za połowę wartości kosztorysowej :roll: Mój dom jest 2 razy wiekszy więc nie powinno mnie dziwić, że wydałam prawie 2 x tyle co Ty :roll:

no właśnie porównując pieniądze wydane powinno się zaznaczyć jaką powierzchnię ma dom...i wtedy wszystko jasne :wink:

skoro nie powinno to mam nadzieje ze sie nie dziwisz :D

wez pod uwage ze im wieksza chalupa tym taniej wychodzi za metr - ta taka oczywista oczywistosc

no właśnie porównując pieniądze wydane powinno się zaznaczyć jaką powierzchnię ma dom...i wtedy wszystko jasne :wink:

m.in. wlasnie dlatego nasz projekt jest w podpisie mojej wypowiedzi - zreszta jak widac ktos czasem tam zerknie :D

dlaczego tak się dziwisz?

Ja podobnej wielkości dom wybudowałam za 320. Ale nie miałam ojca / teścia murarza. jak policzyłam - z 60-70 tyś bym zapłaciła mniej. Czyli wychodzi jak piotrulex...

Jest w tym trochę pracy własnej przy wykończeniu i brak nowych mebli oprócz pokoju córki. Acha, ogrodzenie miałam.

dolicz jeszcze koszt piwnicy, ktora mam ja a Ty raczej nie :wink:

Najbardziej zwariowany był 2007r. Ja wtedy budowałam. W styczniu zaczełam z papierami a po roku był finisz z wykończeniem całości. Więc materiały, robocizne i wszelkie pozwolenia płaciłam w 2007r. :roll: Myślę, ze tego roku nie można porównywać do innych.

Dużo pracy wykonaliśmy sami. Zresztą jest w dzienniku. Stosunkowo drogo kosztował nas paradoksalnie stan surowy zamkniety a nie wykończeniówka. Poprostu dom musiał nam ktoś postawić a wykańczać już mogliśmy troche sami. To chyba bylo powodem takich kosztów SSZ. :roll:

Ostatecznie jestem bardzo zadowolona i cieszę się, że tylko tyle wydalismy :lol: Jednak co zaś się tyczy średniego standardu to nie będe pisać po ile kupowałam płytki (choc nie były drogie :wink: ). Wiem tylko, że przy budowie były elementy z których nie chcieliśmy rezygnować jak np brama przemyslowa czy poś itp. ale niestety na innych elementach musieliśmy wykazać się oszczędnościami i cięciami. Dużym kosztem było dla nas podwórko. I tu znów nie wiem czy to średni standard czy nie :roll: Poprostu jak porównam materiały i wykonanie (u mnie prosta, tania kostka) i koszt całości, który u nas był znaczny ze względu na wielkość działki to jak sie to ma do podworka wielkości większego tarasu wyłożonego w granicie? Koszt całości pewnie bardzo podobny ale wymiar calkiem inny.... Tak samo chyba bedzie z tymi domami. :roll: