cieszynianka 29.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 My już na etapie stawiania murów założyliśmy że podłoga w salonie bedzie "porządna".Dobrze ze nasz salon z jadalnią ma tylko niecałe 30m a parkiet będzie na 25m.Cena trochę kosmiczna,ale pewnie i tak go położymy bo salon bedzie najbardziej uzytkowany.Raszta salonu i kuchnia w płytkach.Pozostałą część domu to panele w przedziale 30-40zł.Niestety nie stac nas na parkiet w cłym domu. My wybieramy gdzie,co i za ile niestety to trudne wybory. dla mojej znajomej parkiet w całym domu to średni standard...wiec każdy ma swoje "standardy" A często to, co wybieramy, to kompromis miedzy chęciami, a możliwościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 wiesz co w zasadzie to jesteś wyjątkiem, wszędzie masz jakieś znajomości. Wszystko kupoujesz w jakichś promocjach i chwała Ci za to, ale to wcale nie przeczy temu, że najbardziej miarodajnym kryterium oceny standardu jest wkład finansowy skoro tak mowisz akurat panele do salonu kupilem jako koncowke, w jakiejs promocji bez vat, zrezygnowalem z ich montazu i cos tam jeszcze tym bardziej ze liczyl to kuzyn mojej zony ktory tam nie byl zwyklym sprzedawca - z 62,99 wyszlo nieca 30 czy rowne 30. to w koncu jaki to standard wedlug Ciebie. Sredni czy niski bo sie pogubilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 29.01.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 wiesz co w zasadzie to jesteś wyjątkiem, wszędzie masz jakieś znajomości. Wszystko kupoujesz w jakichś promocjach i chwała Ci za to, ale to wcale nie przeczy temu, że najbardziej miarodajnym kryterium oceny standardu jest wkład finansowy skoro tak mowisz akurat panele do salonu kupilem jako koncowke, w jakiejs promocji bez vat, zrezygnowalem z ich montazu i cos tam jeszcze tym bardziej ze liczyl to kuzyn mojej zony ktory tam nie byl zwyklym sprzedawca - z 62,99 wyszlo nieca 30 czy rowne 30. to w koncu jaki to standard wedlug Ciebie. Sredni czy niski bo sie pogubilem?Ponad połowę taniej Zaczynam ci zazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dla mnie to mój dom jest najpiękniejszy, najładniej urządzony, mało tego, w standardzie wysokim Podobnie moje dzieci, sa najpiekniejsze, najmądrzejsze, najgrzeczniejsze całe NAJ!!! Itp, itd Czasem jednak trzeba uderzyć się w pierś i przyznać (choćby tylko przed sobą), ze jednak te płytki to taka troszkę kiszka, meble to mogły być ładniejsze, mogłam wziąć droższe coś tam... A dzieci to mnie czasem do szału doprowadzają, są niegrzeczne, przynoszą pały ze szkoły czy coś w ten deseń. Tak realnie oceniając, (chyba) obiektywnie, to mojemu domowi do średniego standardu trochę brakuje, niestety. Taki średni minus mam o z tymi domami to widzialem ladniejsze od swojego. nasz uwazam za superfunkcjonalny pewnie ze mebelki mogly byc lepsiejsze a kafelki nieco inne - w koncu to nie wysoki standard a sredni MOIM ZDANIEM w MOIM MNIEMANIU moj dom posiada standard sredni. sa lepsze, sa gorsze. nasz jest sredni i dla nas idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 staram się nie zabierać głosu w tej dyskusji bo jedyne do czego prowadzi przekazanie własnej opinii jest szufladka albo zgodne z myślą piotrulexa - i wtedy to przemilczy, albo niezgodne i wtedy stara się tak wywrócić kota ogonem żeby było że i tak jego jest na wierzchu. panele za 30 zł to jest średni standard? przecież to śmiech na sali. to co powiesz o moich za 120 zł? powiesz że to wyższy tak? to w takim razie co powiesz o parkiecie którego wykonanie kosztuje 200-250 zł za metr? że to niby luksus? to w takim razie podłoga z wenge która niepołożona kosztuje 800 zł za metr to co? tylko dla miliarderów? patrzysz przez pryzmat swojego nosa. chcesz mieć komfort psychiczny że masz dom wykończony w średnim standardzie to miej. ale nie wciskaj tego na siłę innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ...Ponad połowę taniej Zaczynam ci zazdrościć nie dlaczego z innymi tak nieudalo sie zakombinowac i tylko bez vatu kupilismy czy jakos tak pamietam jak pare lat temu zrobil jakas przysluge kierownikowi z sasiedniego rtv a tenze kierownik dla moich tesciow przecenil specjalnie nowa kuchenke gazowa z piekarnikiem. wyswzlo zdecydowanie mniej niz polowa ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 staram się nie zabierać głosu w tej dyskusji bo jedyne do czego prowadzi przekazanie własnej opinii jest szufladka albo zgodne z myślą piotrulexa - i wtedy to przemilczy, albo niezgodne i wtedy stara się tak wywrócić kota ogonem żeby było że i tak jego jest na wierzchu. panele za 30 zł to jest średni standard? przecież to śmiech na sali. to co powiesz o moich za 120 zł? powiesz że to wyższy tak? to w takim razie co powiesz o parkiecie którego wykonanie kosztuje 200-250 zł za metr? że to niby luksus? to w takim razie podłoga z wenge która niepołożona kosztuje 800 zł za metr to co? tylko dla miliarderów? patrzysz przez pryzmat swojego nosa. chcesz mieć komfort psychiczny że masz dom wykończony w średnim standardzie to miej. ale nie wciskaj tego na siłę innym lubie sensowna polemike i lubie na konkretne pytania dostac konkretna odpowiedz z Twojej nic nie wynika poza potokiem pytan na ktore Ty i tak juz znasz odpowiedz nawet wiesz co ja odpowiem na postawione pytania wiec daruje sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 29.01.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 super, naprawdę jest się czym chwalić...wiesz co ja mogłabym mieć płytki niekiedy bardzo tanie, bo jestem projektantem, mam niekeidy specjalne ceny, ale to nie powód do oceniani innych, ze nie są tak zaradni...kurczę, a już coś takiego jak z tą kuchenką to mi się wydaje być zwykłym przekrętem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.01.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 staram się nie zabierać głosu w tej dyskusji bo jedyne do czego prowadzi przekazanie własnej opinii jest szufladka albo zgodne z myślą piotrulexa - i wtedy to przemilczy, albo niezgodne i wtedy stara się tak wywrócić kota ogonem żeby było że i tak jego jest na wierzchu. panele za 30 zł to jest średni standard? przecież to śmiech na sali. to co powiesz o moich za 120 zł? powiesz że to wyższy tak? to w takim razie co powiesz o parkiecie którego wykonanie kosztuje 200-250 zł za metr? że to niby luksus? to w takim razie podłoga z wenge która niepołożona kosztuje 800 zł za metr to co? tylko dla miliarderów? patrzysz przez pryzmat swojego nosa. chcesz mieć komfort psychiczny że masz dom wykończony w średnim standardzie to miej. ale nie wciskaj tego na siłę innym Gratulujemy możliwości finansowych, podziwiamy i niekoniecznie zazdrościmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 super, naprawdę jest się czym chwalić... wiesz co ja mogłabym mieć płytki niekiedy bardzo tanie, bo jestem projektantem, mam niekeidy specjalne ceny, ale to nie powód do oceniani innych, ze nie są tak zaradni... kurczę, a już coś takiego jak z tą kuchenką to mi się wydaje być zwykłym przekrętem... mozna interpretowac na rozne sposoby lecz skoro ja ogladam plytki na sciane i widze je w torunskim calkiem drogim servitorze za ok 50 pare zeta a place za nie w zaprzyjaznionej hurtowni 30 to chyba nic tylko sie cieszyc. kaloryfery purmo kupowalem taniej niz u najtanszego sprzedawcy na allegro tez sporo kasy taniej niz w "normalnym sklepie". negocjacje to moja pasja, zawod, wyksztalcenie, liczne szkolenia i sporo wydanej na to kasy przez kolejnych pracodawcow co szukali kolejnego przyzwoitego "najemnika". to tyle ... ja tylko pokazuje ze cena nie jest dobrym kryterium bo ta sama pierdola moze kosztowac bardzo rozne pieniadze zwlasza dla totalnie roznych odbiorcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 29.01.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 "Standardy" wyobrażam sobie tak (i niekoniecznie luksus=duuuuuży dom) luksus: w łazience, holu, kuchni naturalny kamień, parkiety z nietypowego drewna (np. taki amarant) i to nie mozaiki ale z dużych "kawałków", dużo drewnianych wykończeń, tzw. "technika" - dom inteligentny (cokolwiek to oznacza ) solary, wentylacja mechaniczna, okna drewniane pasywne z szybą antywłamaniową, rolety zewnętrzne automatyczne, w kuchni sprzęt Miele, w łazience designerskie baterie/sprzęty ew. nietypowe - miedziane, ręcznie malowane, kamienne. Dachówka mnich-mniszka, elewacja kamienno drewniana i takież ogrodzenie, kamień na podjeździe a z dodatków jedwabne ręcznie tkane dywany, sauna, jakuzzi i oranżeria. wysoki : dobrej jakości gresy i terakota, parkiety z drewna krajowego bądź egzotycznego w standardowej klepce, wanna z hydromasażem, bidet, kuchnia robiona na miarę ze sprzętem do zabudowy (w tym różne zabudowane bajery typu ekspres, podgrzewacz talerzy, młynek do odpadków, urządzenie do gotowania na parze itp.), dachówka ceramiczna, parapety kamienne, podjazd z kamienia, drewniane okna o podwyższonym standardzie, rolety zewnętrzne ręczne, wentylacja mechaniczna, ogrzewanie podłogowe (wszędzie), elewacja częściowo kamienna bądź drewniana (dekory, cokoły), ew. klinkierowa średni: gresy "chińskie", parkiet krajowy mozaika lub lepsze panele, kuchnia na miarę albo systemowa z urządzeniami do zabudowy (ale bez ww "bajerów") wentylacja hybrydowa, okna drewniane, parapety drewniane a na zewnątrz klinkier/płytki, "porządniejsze" umywalki, wc podwieszane, ogrzewanie podłogowe w łazience, reszta - kaloryfery, dachówka betonowa, podjazd z kostki bet., elewacja - styropian z tynkiem akrylowym/silikonowym/silikatowym niski: panele laminowane, "najtańsze" płytki podłogowe, wykładziny, kuchnia typu "z castoramy" z blatem laminowanym i bazowymi urządzeniami wolnostojącymi, wentylacja grawitacyjna, kaloryfery, blachodachówka lub gont bitumiczny, podjazd żwirowy, okna plastikowe, elewacja z tynkiem mineralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 29.01.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ja tylko pokazuje ze cena nie jest dobrym kryterium bo ta sama pierdola moze kosztowac bardzo rozne pieniadze zwlasza dla totalnie roznych odbiorcow to fakt mnie np. zastrzeliła cena płytek jakie wybraliśmy do łazienki.W jedym z hipermarketów budowlanych 75z,a w necie 51z Nawet z transportem tyle nie wyjedzie.Spodziewałam sie różnicy ale aż takiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.01.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A z doświadczeń innych Forumowiczów wynika, że nie zawsze cena idzie w parze z jakością Przykład Bobiczka (mam nadzieję, że nie będzie mi miał tego za złe) - panel prysznicowy kupiony za ponad 3 000 zł po kilku miesiącach miał odpadnięte pokrętła, podobnie pisał o sprzętach kuchennych z tak zwanej wyższej półki Zresztą mercedes A przewrócił się na teście łosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 29.01.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Popieram piotrulexa w całej rozciągłości, tylko, że mi się już odechciało pisać. A jeśli ktoś usilnie zastanawia się co znaczy średni/wysoki/niski, tani/drogi bo chciałby się znaleźć w tym segmencie o poprzeczkę wyżej niż sąsiad lub inny forumowicz to ma coś z niskim poczuciem własnej wartości albo za coś przepłacił, podświadomość mu to mówi, a mózg każe szukać mu uzasadnienia, że jednak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia0023 29.01.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Zresztą mercedes A przewrócił się na teście łosia myslę że takich testach łosia nie jeden mercedes by zawalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.01.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 "Standardy" wyobrażam sobie tak (i niekoniecznie luksus=duuuuuży dom) .... to tak z glowy? niezle mi wychodzi ze jednak sredni z kilkoma elementami wysokiego i nawet niebawem elementy luksusu . cos z niskiego tez znajde u siebie wiec po raz kolejny widac ze zarowno wszyscy mamy racje jak i nikt jej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Zresztą mercedes A przewrócił się na teście łosia myslę że takich testach łosia nie jeden mercedes by zawalił No tak, w porównaniu z z takim Bentleyem, to Mercedes niskim standardem jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Każdy ma inną definicję "średniej klasy" również wykończenia :) I chyba lepiej pogadać o tej definicji a nie pieniądzach :) Dlaczego ? Ano dlatego, że porównywanie kosztów budowy domu stawianego przez znajomych/rodzinę/inwestiora do domu stawianego rpzez ekipy za pieniądze mija się z celem. I tu nie chodzi o to kto jest większym łosiem i więcej wydał , ale często o to jak wykształconą ma rodzinę. Mnie Bozia pokarała samymi yntelygentamy a nie elektrykami czy gazonikami z uprawnieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 29.01.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A jeżeli ktoś ma tak jak zaznaczono na czerwono to jaki ma standard? "Standardy" wyobrażam sobie tak (i niekoniecznie luksus=duuuuuży dom) luksus: w łazience, holu, kuchni naturalny kamień, parkiety z nietypowego drewna (np. taki amarant) i to nie mozaiki ale z dużych "kawałków", dużo drewnianych wykończeń, tzw. "technika" - dom inteligentny (cokolwiek to oznacza ) solary, wentylacja mechaniczna, okna drewniane pasywne z szybą antywłamaniową, rolety zewnętrzne automatyczne, w kuchni sprzęt Miele, w łazience designerskie baterie/sprzęty ew. nietypowe - miedziane, ręcznie malowane, kamienne. Dachówka mnich-mniszka, elewacja kamienno drewniana i takież ogrodzenie, kamień na podjeździe a z dodatków jedwabne ręcznie tkane dywany, sauna, jakuzzi i oranżeria. wysoki : dobrej jakości gresy i terakota, parkiety z drewna krajowego bądź egzotycznego w standardowej klepce, wanna z hydromasażem, bidet, kuchnia robiona na miarę ze sprzętem do zabudowy (w tym różne zabudowane bajery typu ekspres, podgrzewacz talerzy, młynek do odpadków, urządzenie do gotowania na parze itp.), dachówka ceramiczna, parapety kamienne, podjazd z kamienia, drewniane okna o podwyższonym standardzie, rolety zewnętrzne ręczne, wentylacja mechaniczna, ogrzewanie podłogowe (wszędzie), elewacja częściowo kamienna bądź drewniana (dekory, cokoły), ew. klinkierowa średni: gresy "chińskie", parkiet krajowy mozaika lub lepsze panele, kuchnia na miarę albo systemowa z urządzeniami do zabudowy (ale bez ww "bajerów") wentylacja hybrydowa, okna drewniane, parapety drewniane a na zewnątrz klinkier/płytki, "porządniejsze" umywalki, wc podwieszane, ogrzewanie podłogowe w łazience, reszta - kaloryfery, dachówka betonowa, podjazd z kostki bet., elewacja - styropian z tynkiem akrylowym/silikonowym/silikatowym niski: panele laminowane, "najtańsze" płytki podłogowe, wykładziny, kuchnia typu "z castoramy" z blatem laminowanym i bazowymi urządzeniami wolnostojącymi, wentylacja grawitacyjna, kaloryfery, blachodachówka lub gont bitumiczny, podjazd żwirowy, okna plastikowe, elewacja z tynkiem mineralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 mix :) Jak wiadomo jedne okna plastikowe drugiem nierówne I cały czas ocieramy się o kwestię gustu. Dla mnie elewacja ma pasować do bryły - a drewniana to już całkiem odpada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts