pete.c 24.01.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Jesteśmy na etapie tuż przed zakupem projektu. w starostwie mówią, że przynajmniej jeden egzemplarz projektu (który trafi do starostwa w celu uzyskania pozwolenia na budowę) musi posiadać podpisy architekta tworzącego projekt - w przeciwnym razie projekt zostanie odrzucony. Chcemy zakupić projekt z pewnej dużej pracowni, po wymianie maili uzyskaliśmy informację że egzemplarze projektu będą opatrzone hologramem pracowni oraz skanami podpisów architekta, uzyskanie oryginalnych podpisów nie będzie możliwe. w efekcie trzeba będzie uzyskać podpisy architekta adaptującego oraz projektantów sieci, raczej nie będzie to tanie.Czy jest to normalna praktyka ze strony pracowni lub / i starostwa? Co radzicie robić w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stawarek 24.01.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 witam serdecznie włąsnie odebrałem pozwolenie na budowę w Szczecinie gotowego projektu z Muratora i też miałem hologram pracowni i skany podpisów oryginalnych arcitektów zaś sam musiałem załatwić podpisy arcitekta adaptującego projekt i osobno adaptujących instalacje w Szczceinie taka przyjemność to ok 5.000 zł pozdr stawarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.01.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Jesteśmy na etapie tuż przed zakupem projektu. w starostwie mówią, że przynajmniej jeden egzemplarz projektu (który trafi do starostwa w celu uzyskania pozwolenia na budowę) musi posiadać podpisy architekta tworzącego projekt - w przeciwnym razie projekt zostanie odrzucony. Chcemy zakupić projekt z pewnej dużej pracowni, po wymianie maili uzyskaliśmy informację że egzemplarze projektu będą opatrzone hologramem pracowni oraz skanami podpisów architekta, uzyskanie oryginalnych podpisów nie będzie możliwe. w efekcie trzeba będzie uzyskać podpisy architekta adaptującego oraz projektantów sieci, raczej nie będzie to tanie. Czy jest to normalna praktyka ze strony pracowni lub / i starostwa? Co radzicie robić w tej sytuacji? kupujesz w pracowni gotowca, dokładnie takiego jaki chcą Ci sprzedać, szukasz lokalnego architekta/projektanta który adaptuje Ci tego gotowca do warunków lokalnych, dołącza projekt zagospodarowania terenu itp, wypełnia i parafuje tabelki w gotowcu, nanosi zmiany jakie zechcesz, skompletuje dokumentacje do pozwolenia (a przynajmniej podpowie co potrzeba i gdzie i jak to załatwić), projekt zrobi na gotowo do starostwa w 4 egzemplarzach, na koniec skasuje Cię za usługę (mnie kosztowało to 2500 włącznie z kierownikiem budowy, bez coś ok 1500) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 25.01.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 kupujesz w pracowni gotowca, dokładnie takiego jaki chcą Ci sprzedać, szukasz lokalnego architekta/projektanta który adaptuje Ci tego gotowca do warunków lokalnych, dołącza projekt zagospodarowania terenu itp, wypełnia i parafuje tabelki w gotowcu, nanosi zmiany jakie zechcesz, skompletuje dokumentacje do pozwolenia (a przynajmniej podpowie co potrzeba i gdzie i jak to załatwić), projekt zrobi na gotowo do starostwa w 4 egzemplarzach, na koniec skasuje Cię za usługę (mnie kosztowało to 2500 włącznie z kierownikiem budowy, bez coś ok 1500) nic dodac nic ujac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts