Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO Z CYTRUSAMI??

Recommended Posts

Dziadzieje mi mandarynka. Została kupiona coprawda niedawno więc może to reakcja na nowe środowisko ale miałem nadzieję na wyhoduję fajny krzaczek a jakoś chyba się to nie uda. Za radą pewnej forumowiczki co się na tym zna trzymam ja w miejscu maksymalnie nasłonecznionym, niezbyt gorącym, raczej spryskuję niż podlewam no chyba, że wyschnie na poważnie i wciąż to samo - opadają liście i owoce i nic nie może tego zaamować. Poglądowo parę fotek:

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/m4.jpg

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/m3.jpg

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/m2.jpg

http://i274.photobucket.com/albums/jj245/dandi1979/m1.jpg

Jakiś pomysł na ratunek bo zależy mi na tym, żeby się jednak udało mieć cytrusowy gaj w nowym domu...

Moja cytryna ("Skierniewicka") od kiedy ją mam, czyli od jakichś 3 lat, zachowuje się przedziwnie. Kwitnie, wydaje owoce (albo owoc, bo jeden), owoc dojrzewa, odpada, następnie ona gubi wszystkie liście. Jak już jest całkiem goła to pokrywa się pąkami kwiatowymi i liściowymi. Właśnie teraz jest po prostu obsypana. Zastanawiam się gdzie ją przestawić, bo mało dekoracyjnie wygląda taki suchy patyk, ale później jest śliczna więc boję się ruszać żeby nie straciła pąków kwiatowych. A te pąki pojawiają się natychmiast, gdy wszystkie liście opadną.

19 to zimno? ja latam w koszulce z krótkim rękawem i zalewają mnie siódme poty

to najzdrowsza temperatura zarówno dla ludzi jak i roślin :wink:

Dandi, widzę, że problem nadal ma miejsce :-? Daj roślince jeszcze trochę czasu na zadomowienie. Dołem liście obleciały, ale gałązki są wciąż zielone, więc może wypuszczą młode listki. Czy od czasu tamtego zdjęcia sytuacja nadal się pogarsza? Obserwowałeś, czy nie ma robali?

Czy od czasu tamtego zdjęcia sytuacja nadal się pogarsza? Obserwowałeś, czy nie ma robali?

tak - mandarynka nic nie robi sobie z moich łez i utyskiwań.

A jak sprawdzić czy są robaki? Próbowałem krzykiem wymusić ich wyjście, próbowałem je kusić chrupkami ale doopa - nie wyszły więc wesoło załozyłem, że ich nie ma

Czy od czasu tamtego zdjęcia sytuacja nadal się pogarsza? Obserwowałeś, czy nie ma robali?

tak - mandarynka nic nie robi sobie z moich łez i utyskiwań.

A jak sprawdzić czy są robaki? Próbowałem krzykiem wymusić ich wyjście, próbowałem je kusić chrupkami ale doopa - nie wyszły więc wesoło załozyłem, że ich nie ma

:lol: :lol: :lol: :lol: przyjrzyj się listkom, gałązkom oraz lekko i b.ostrożnie poruszaj ziemię jakimś cienkim patyczkiem lub widelcem (czymkolwiek, byle nie uszkodzić korzeni :wink: ). Jeśli nie zauważysz nic niepokojącego, to znaczy, że prawdopodobnie cytrusik ma kłopot z aklimatyzacją :-? Może za bardzo krzyczysz :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

dziadówie został już tylko jeden owoc. Wygląda jakby miała kaca. Ale liście trzymają się nieźle, a gałązki nawet te gołe są wciąż zielone. Może po prostu to jakiś foch z jej strony i na wiosnę zrobi ze sobą porządek.

a..., zapomniałbym. Dziabnięta, nie wykazuje cech obecności robaczego przychówku.