Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Srebrna folia pod ogrzewanie podłogowe

LAMP

Recommended Posts

Witam,

Pod rury ogrzewania podłogowego stosuje się folię pokrytą aluminium, mającą na celu odbicie promieniowania podczerwonego emitowanego przez rury. Czy ktoś może liczył lub szacował, jak duży jest zysk energetyczny takiej konstrukcji w stosunku do użycia zwykłej folii budowlanej?? Czy jest to 0,1 a może 1 czy 10%. Ma ktoś jakieś dane na ten temat??

Pozdrawiam

Lech

Nie ma takich danych żadnego zysku nie będzie. Jedynie strata w portfelu. Taka folia pomaga tylko przy rozkładaniu bo posiada narysowane linie.
Ja bym taki pewien bie był. Swego czasu była dyskusja a ten temat. Wnioski były takie, że styropian dosyć dobrze przepuszcza promieniowanie podczerwone. Zastosowanie takiej folii stanowi dla tego promieniowania barierę. Ile jednak można na tym zyskać trudno mi powiedzieć.

Ja bym taki pewien bie był. Swego czasu była dyskusja a ten temat. Wnioski były takie, że styropian dosyć dobrze przepuszcza promieniowanie podczerwone. Zastosowanie takiej folii stanowi dla tego promieniowania barierę. Ile jednak można na tym zyskać trudno mi powiedzieć.

A czy może jest jakiś teoretyk, który pokusiłby się o obliczenie tego?? Przynajmniej tak, aby wiedzieć, jaki to jest rząd wielkości.

Lech

• 4 years później...

UWAGA!!!!!!!!!!!!!

Folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe rozprowadzana w największym poznańskim markecie budowlanym jest wadliwa. Po wylaniu posadzki aluminium całkowicie znika. Ludzie żyją w nieświadomości (mało kto wycina posadzkę po zalaniu i odkrywa, że aluminium całkowicie znikło).

Wszystkich którzy położyli taką folię proszę o kontakt mailowy: [email protected]

Zrob prosty eksperyment: Wez arkusz styro 1-2cm grubosci, po drugiej stronie postaw grzejnik-sloneczko (taki ze spirala, ktory glownie w podczerwieni emituje energie) schowaj sie za styro i zobacz, czy Ci szybko zrobi sie goraco. Zobaczysz jaka "przenikliwosc" dla podczerwieni ma styropian. :D

UWAGA!!!!!!!!!!!!!

Folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe rozprowadzana w największym poznańskim markecie budowlanym jest wadliwa. Po wylaniu posadzki aluminium całkowicie znika. Ludzie żyją w nieświadomości (mało kto wycina posadzkę po zalaniu i odkrywa, że aluminium całkowicie znikło).

Wszystkich którzy położyli taką folię proszę o kontakt mailowy: [email protected]

Prawdopodobnie nie jest to folia aluminiowa, tylko warstwa napylonego aluminium na folii z Tworzywa sztucznego. Beton reaguje z tą warstewką aluminium i je rozpuszcza.

Druga sprawa, że na styku betonu i styropianu znaczenie tego aluminium (nawet, gdyby ono przetrwało kontakt z cementem) jest praktycznie żadne - ciepło rozchodzi się tam przez przewodzenie, a nie przez promieniowanie.

Zrob prosty eksperyment: Wez arkusz styro 1-2cm grubosci, po drugiej stronie postaw grzejnik-sloneczko (taki ze spirala, ktory glownie w podczerwieni emituje energie) schowaj sie za styro i zobacz, czy Ci szybko zrobi sie goraco. Zobaczysz jaka "przenikliwosc" dla podczerwieni ma styropian. :D
Aby dowieść tego, o czym pisałem musiałbyś wykonać dwa badania - jedno z samym styropianem, a drugie ze styropianem z przyklejoną folia aluminiową. Jeżeli będę o tym pamiętał, to może takie badanie wykonam :).

Gwarantuję Ci, że nawet gdy grzejnik przysłonisz samą folią aluminiową, to za nią ciepła będzie znacznie mniej.

Edytowane przez HenoK

Nie. Wystarczy obalenie teorii o "dobrym przezpuszczaniu przez styropian podczerwieni". :)

Dość dobre przepuszczanie podczerwieni przez styropian nie musi oznaczać, że styropian jest dla niej przeźroczysty.

Bardziej chodzi tu o to, jaka część energii przechodzącej przez styropian jest przenoszona za pomocą promieniowania, a jak wynika z innych zjawisk (przewodzenie, konwekcja).

Z porównania styropianów "zwykłych" i grafitowych wynika, że promieniowanie może odpowiadać za min. 10% ciepła przenikającego przez styropian.