Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połączenie dwóch połaci dachu- jak to wykonać

madzik

Recommended Posts

Witam Was serdecznie i gorąco prosze o pomoc.

Mamy wybudowany dom w stanie surowym, zaczynamy wykończeniówkę- dom w koniczynce 2G.

http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_koniczynce_2_g/m458277d34b693

W domu tym połączono dwa dachy- niższy nad garażem i wyższy nachodzący na niego nad domem.

Nasi dekarze połozyli juz dachówkę ale efakt jest taki, że w pokoju nad garażem między dachem a ścianą domu jest mała szczelina. Z góry nachodzi na nią dach właściwy domu, jednak wydaje nam się, że przy zacinających deszczach będzie się tamtędy dostawać woda.

Czy macie pomysł jak taki fragment dachu powinien byc wykończony- obróbka blachą- wygięcie jej pod dachówkę - inne pomysły???

Serdeczne dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Magda

Ocieplenia ściany sztytowej jeszcze nie ma. Natomiast za 3 tygodnie zaczynamy ocieplanie od wewnątrz (wełna mineralna). To czego się obawiamy, to zamoczenia wełny przy zacinającym deszczu. Jako że mniej więcej równocześnie chciemy ocieplać od zewnątrz, to pewnie zaczniemy od tej ściany szytowej. Jak rozumiem, prace powinny tamwyglądać tak:

- uszczelnienie taśmą dekarską

- ocieplenie styropianem

- obróbka blacharska

Czy też taśma powinna wejść już na styropian? dodam, że w górnej części ściany styropian wchodzi pod podbitkę która już jest założona.

A przy okazji dziekujemy za szybkie odpowiedzi :D

Ja najpierw tą jedną ścianę szczytową domu ociepliłem styropianem (w moim przyp 12cm) takim jaki ma być docelowo na późniejsze ocieplenie, zaciągnąłem to zaprawą do styropianu na siatce 2 razy i zagruntowałem aby deszcztego szybko nie zmył. Później taśma z blachy na obróbkę wcięta w styropian. Czynność ta została wykonana jeszcze przed położeniem dachówki.