azalka 25.01.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Patrze na to, co sie dzieje z przyznawaniem kredytow i przyznam, ze mi sie slabo robi... Mamy dzialke kupiona przy wsparciu PKO BP w kredycie "Wlasny Kat", kredytowano nam 100% wartosci nieruchomosci (PLNy). Planowalismy zbudowac, sprzedac mieszkanko, nadplacic kredyt.A tu szambo - sie pozmienialy warunki. Nie wiem, czy kredyt na dzialke da sie rozszerzyc - zakladam, ze nie.Co teraz robic?Moge wziac drugi na te sama nieruchomosc? Chyba nie bardzo?Trzeba splacic tamten, a wziac nowy na dzialke i budowe? Dostane kredyt, powiedzmy na 70-80% wartosci nieruchomosci.Te pozostale % jak mam udowodnic? Wogole musze je udokumentowac? A jesli chce zbudowac te 70% domku i dopiero uruchomic wlasne srodki (np. sprzedac mieszkanie?).Czy to moje mieszkanie w takim momencie staje sie "zakladnikiem" banku i jakims zabezpieczeniem kredytu? Czy ktos moze mi wyjasnic, jak to funkcjonuje zanim pojde do banku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/115453-wklad-wlasny-i-inne-kredytowo-kryzysowe-pytania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 25.01.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Nie wiem, czy kredyt na dzialke da sie rozszerzyc - zakladam, ze nie. Mi w PKO twierdzili, że tak. Z tym, że może się to średnio opłacać bo większy kredyt = większe możliwości negocjacji marży. Natomiast przy podwyższeniu kwoty kredytu marżę masz tą z kredytu "działkowego" Moge wziac drugi na te sama nieruchomosc? Chyba nie bardzo? Trzeba splacic tamten, a wziac nowy na dzialke i budowe? Jeżeli w innym banku to dokładnie tak. Musisz mieć czystą hipotekę działki (czyli spłacony kredyt i potwierdzone z sądu złożenie wniosku o wykreślenie hipoteki). W tym samym banku może być prościej - mogą Ci refinansować tamten kredyt albo tamten podwyżyć.... Dostane kredyt, powiedzmy na 70-80% wartosci nieruchomosci. Te pozostale % jak mam udowodnic? Wogole musze je udokumentowac? Tak. Co bank to obyczaj - zwykle musisz wykazać skąd weźmiesz na dokończenie budowy. A jesli chce zbudowac te 70% domku Banku interesuje tylko i wyłącznie zakończona inwestycja - więc jak pożyczasz 70% to chcą wiedzieć skąd weźmiesz pozostałe 30%. Czy to moje mieszkanie w takim momencie staje sie "zakladnikiem" banku i jakims zabezpieczeniem kredytu? Z tego co słyszałem to niektóre banki akceptują mieszkanie jako uzupełnienie wkładu własnego jeżeli klient przedstawi umowę przedwstępną sprzedaży tego mieszkania (np. z terminem wyprowadzki za rok). Tyle, że jeżeli ceny mieszkań będą spadać to trudno będzie znaleźć klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/115453-wklad-wlasny-i-inne-kredytowo-kryzysowe-pytania/#findComment-2975612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts