Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu

lolo-75

Recommended Posts

podczas ostatnich kilkunastostopniowych mrozów zauwazyłem że na strychu

jest dosc ciepło jak na temperaturę na zewnatrz - 15, na stychu miałem temp około 2 stopni ciepła. dach blacha ocynk niczym nie ocieplona . na stropie leży około 5 cm trocin mieszanych z wapnem ,wniosek że ciepło ucieka przez strop.

chciałem teraz to jakoś docieplić i prosze o radę czym i jaka grubość

podczas ostatnich kilkunastostopniowych mrozów zauwazyłem że na strychu

jest dosc ciepło jak na temperaturę na zewnatrz - 15, na stychu miałem temp około 2 stopni ciepła. dach blacha ocynk niczym nie ocieplona . na stropie leży około 5 cm trocin mieszanych z wapnem ,wniosek że ciepło ucieka przez strop.

chciałem teraz to jakoś docieplić i prosze o radę czym i jaka grubość

Napisz jeszcze jaki masz strop i co planujesz robić na górze. Jeśli jednak strop betonowy (jak się domyślam) i planujesz tam co najwyżej graciarnię to połóż na podłodze belki drewniane, między nie wsyp materiał izolacyjny (wełna granulowana, styropian w granulkach, perlit, czy co tam chcesz) i przykryj to deskami.

To jedna z wielu opcji.

co do stropu to prawdopodobnie jest wykonany z cegieł zalewanych betonem. ze strychu nie planuje korzystać. Myslałem położyć 12 cm twardego steropianu i na to dać siatke i klej , myśle ze by było taniej niz deskowac podłoge. nie wiem co zrobić z trocinami , czy można na nie dac styropian czy lepiej je wszystkie usunąć.