Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

25 stycznia - czy nie jest zbyt wcześnie?

Recommended Posts

Dzisiaj w ogródku zrobiłem parę zdjęć. Czy nie jest zbyt wcześnie na kiełkowanie roślin cebulowych? Czy trzeba je czymś okryć czy powinno się tak zostawić?

irysy ...

szafirki ...

żonkile ...

narcyzy ...

krokusy ...

zdjęcia się nie zawsze otwierały więc je usunąłem :evil:

Powiesiłem je na innym serwerze są parę postów dalej :-?

te poprzednie u mnie też się nie wyświetlały, te ostatnie - widać.

U mnie tak samo wykiełkowały. A czosnki to w zasadzie całkiem spore szczypiorki miały już w grudniu . Teraz przykryłam je świerkowymi gałązkami... Dziś słońce i ciepło ...... Mam zamiar je jeszcze trochę ziemią podsypać... Aczkolwiek, jeśli przyjdą mrozy, - obawiam się, że części tulipanów i czosnków, po prostu nie będzie.

i w takim razie też liczę na rady doświadczonych ogrodników :) :roll:

Nie ma potrzeby przykrywania tulipanów, krokusów, narcyzów, przebiśniegów i innych pospolitych cebulowych. Ale gdyby na przykład pospieszyła się "Igła Kleopatry" (Eremurus), to trzeba przykryć. Reszta sobie poradzi. U mnie też już wysuwają noski. Liście tulipanów co najwyżej zrobią się lekko czerwone, ale nic im nie będzie.

U mnie wielkie pąki, gotowe do dalszego rozwoju mają piwonie drzewiasta i niektóre róże. Okryłam je nieco dokładniej gałązkami, żeby zbyt wcześnie nie wybujały. Podobnie rhododendrony - dobrze jest teraz okryć agrowłókniną, bo słońce + nocny mróz mogą im zaszkodzić. Cebulowe nie zaczęły mi jeszcze wychodzić z ziemi, natomiast kwitnie na żółto ubiegłoroczny pierwiosnek :o :lol:

a ja trafiłem ostatnio w sklepie ogrodniczym na promocję różnych cebulek, kupiłem mnóstwo i... chyba to wszystko nie na ten rok. To prawda, ze jak posadzę cebule teraz, to zakwitną dopiero na wiosnę przyszlego roku??? Jest jakiś sposób na zmianę tych zasad? No bo ile cebul można sadzić do doniczek?