Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sami kładziemy podłogę z desek - wskazówki

fabians

Recommended Posts

tak za komuny ale robili to ci sami fachowcy co dzis robia tylko sa troszke starsi i tez mam wkrety przykryte kolkami drewnianymi i wiez mi i tak skzypia tylko ze w moim wypadku wine ponowi facet ktory to suszyl a nie montaz czy wylewka

belki zatopione w podlodze tylko z tego wzdledu zeby nie obnizac niepotrzebnie wysokosci pomieszczenia pozdrawiam

To znaczy że masz same deski bez wpustu jak byś ściągnął poradnik z 1 postu z castoramy to tam widać pod jakim kontem i jak należy wkręty w deskę wkręcić. A jak już skrzypi to widziałem takie cudo w lura merlin - smar do podłogi! wstrzykujemy w łączenia i nic nie skrzypi podobno :p

• 4 weeks później...

Udalo sie nam ulozyc podloge z desek.Zaimpregnowane legary przymocowalismy do stropu. Pomiedzy legary polozylismy welne i przykrylismy folia.

http://images41.fotosik.pl/72/bee011f0b7df466cmed.jpg

Do dociskania desek zstosowalismy 3 pasy naciagajace z klamrami. Pasy byly zaczepione za pierwsza deske w podlodze oraz za 2 deski robocze. W pierwszej byly zrobione otwory umozliwiajace dokrecenie nowej deski do legarow, a druga deska sluzyla do "przejmowania" uderzen w trakcie dobijania desek młotkiem.

http://images38.fotosik.pl/72/56f80e1aa3548ac3med.jpg

A i jeszcze jedno, deski robocze w czasie dociskania pasami unosily sie, wiec musialam stac na nich sluzac jako balast :)