Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do glazurnikow - jaka grubosc kleju pod plytki 75x75

miHoo79

Recommended Posts

Witam

Tak jak w temacie mam do polozenia plytki 75x75 cm..

W zwiazku z tym ze nigdy nie kladlem wielkoformatowych mam pytanie jaka gruboscia kleju je posmarowac?? plytki ida na podloge na srodku korytarza beda te duze a po obu ich stronach male 15x15..

Bedzie pod nie przygotowana wylewka samopoziomujaca wiec bedzie rowno i wydaje mi sie ze starczy tylko klej na wylewce..ale podpwoiedzi beda cenne

Moze jeszcze poprosze mala podpowiedz z szerokoscia fugi jak do nich zastosowac..

Pozdr

Zaznaczam : nie jestem glazurnikiem :)

Daj tyle, żeby poziom był zachowany pomiędzy małymi a dużymi płytkami. Przypuszczam, że grubość obu formatów płytek jest różna - a poziom musi być zachowany, prawda ? Jeśli kłądziesz na podłogówce - klej elastyczny. Jeśli gres rektyfikowany - fuga 2 mm powinna być ok, ale musi się fuga zgrać w dużych i małych płytkach. Poukładaj płytki na podłodze i zobacz kiedy się to wszystko kupy trzyma. A może spytaj inwestora jakie chce fugi ? to też dobrze robi :)

Zaznaczam : nie jestem glazurnikiem :)

Daj tyle, żeby poziom był zachowany pomiędzy małymi a dużymi płytkami. Przypuszczam, że grubość obu formatów płytek jest różna - a poziom musi być zachowany, prawda ? Jeśli kłądziesz na podłogówce - klej elastyczny. Jeśli gres rektyfikowany - fuga 2 mm powinna być ok, ale musi się fuga zgrać w dużych i małych płytkach. Poukładaj płytki na podłodze i zobacz kiedy się to wszystko kupy trzyma. A może spytaj inwestora jakie chce fugi ? to też dobrze robi :)

hej wiem, tyle ze latwiej mi bedzie regulowac wysokosc malymi plytkami (wiecej kleju) niz duzymi poniewaz te duze beda zajmowaly 70-80% powierzchni, nie ma podlogowki bedzie zwykla wylewka dla wyrownania..a inwetorem jestem ja wiec moge sam sobie tylko odpowiedziec ;)

Zastanawiam sie tylko czy 5mm kleju wystarczy? a zebym nie zostal zle zrozumiany nie chodzi tu o oszczednosc poprosty gdy doswiadczona osoba powie mi kladz na 6-7 to poloze.