super gacek 28.10.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Czy jest sens ocieplac płyte balkonowa i schody? Czy koszty inwestycji będa współmierne do strat ciepła?[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 28.10.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 zdecydowanie ocieplać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.10.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 zdecydowanie ocieplać Wcale nie byłbym tak zdecydowany jak Ty. Po pierwsze straty ciepła nie zrównoważą w przewidywalnym okresie czasu kosztów ocieplenia. Ponadto kwestie estetyczne. Mnie na przykład nie podoba się płyta balkonowa o grubości ok 40 cm. Idąc podobnym tokiem rozumowania można byłoby poprzestać na oświetleniu światłem elektrycznym wnętrza budynku i ocieplić styropianem otwory okienne. Niemniej jak kto lubi i jak kto woli. Kwestia wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 28.10.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Myslę że mozliwość kondensacji wody w miejsu występowania mostka , a później grzyb skutecznie wyleczą cię z oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 28.10.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Właśnie chciałem o tym napisać ale Bimba mnie ubiegł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 03.03.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Płyte balkonowa najlepiej ocieplac od gory i od dolu.Teraz juz troche czesciej ocieplaja w nowych budynkach, wczesniej rzadkosc, za granica standard.Nieocieplone plyty balkonowe dzialaja jak "radiatory".Najlepiej by bylo opierac plyty punktowo np. na belkach stalowych ocieplonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 03.03.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Jak ktoś słusznie zauważył w sąsiednim podobnym wątku nie chodzi o straty ciepła - te są pomijalne. Tylko o mostek termiczny=>skroplona woda=>grzyby. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 03.03.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 http://www.kratbet.pl/?T=listprod&kat=0023dla zainteresowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 03.03.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Myslę że mozliwość kondensacji wody w miejsu występowania mostka , a później grzyb skutecznie wyleczą cię z oszczędności. Właśnie w tym sęk. Mostek termiczny to nawet nie jest problem strat ciepła, bo te pewnie są minimalne. Ale wystarczy jedno zimne miejsce w mieszkaniu, aby tam wykraplała się wilgoć i zrobił grzyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.03.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 żeby uniknąć mostka przy balkonie zdecydowałem się na balkonik drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 03.03.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Aby uniknąć mostka przy balkonie ... ... nalezy wybrać projekt domku bez balkonu, który to balkon nie jest zbyt w tym domku potrzebny. Kontakt z przyrodą można sobie zapewnić poprzez taras.Do strat ciepła przez płytę balkonową należy jeszcze dołożyć straty przez duże drzwi balkonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iras 03.03.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Szanowni Rozmówcy!!!Wróćmy do konkretów: jakiej grubości izolacje należy dać na balkon, żeby nie był gruby na 40cm? Nie wystarczyłaby np 3cm po obu stronach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 właśnie mój wykonawca poleca mi 3 cm, oczywiście po obu stronach mówi, że 5 cm to wyjdzie optycznie strasznie grubo. a, i powiedział, że jeśli upieram się przy dobrym ociepleniu i małej grubości, to mogę dać styrodur ( chyba dobrze pamiętam ). Podobno twardszy i można dać cieńszą warstwę wykończeniową. tylko strasznie drogo Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 03.03.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 http://www.domprzyjazny.pl/ tam dobrze poszukaj w broszurkach ,bo nie pamiętam dokładnie gdzie ale jest też coś o izolacjach balkonów i proponowanych grubościach izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mjablo 04.03.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Nie rozumie problemu ze styropianem gr. 3cm nie grubo a z 5cm grubo?Przeciez to tylko 4 cm roznicy razem a wzrost izolacyjnosci duzy.Jesli juz ocieplac to tylko 5cm.Styrodur jest drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grody 04.03.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 Ja dałem 5cm styropianu FS-20 i mam nadzieję ze wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2004 A taras też należy ocieplać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts