pawelo_pl 25.01.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witajcie - jestem świeżo po wykonanych wylewkach. Niestety w garażu okazało się, że brama segmentowa Wiśniowski 5m nie dolega z jednej strony do podłogi. Efekt jest taki, że z jednej strony jest szpara o wysokości 2,5 cm która już w środku bramy zanika. Posadzkarze ( lali z mixokreta) złapali wysokość bramy właśnie w tym niższym miejscu - twierdzili, że inaczej brama by się nie domknęła. Posadzka jest wylana równo - natomiast brama na poziomicy lekko "leci". Instalator bramy nie odbiera telefonu - co można zrobić w tej sytuacji ? Czy można bramę w jakiś sposób wyregulować? Wiem że można będzie pewnie zniwelować ten problem układają wyżej kafelki - ale czy to jest rozwiązanie? Doradźcie coś - zwłaszcza instalatorzy bramy. Acha brama ma oryginalny napęd elektryczny też Wiśniowski oraz co istotne niskie prowadzenie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 25.01.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witajcie - jestem świeżo po wykonanych wylewkach. Niestety w garażu okazało się, że brama segmentowa Wiśniowski 5m nie dolega z jednej strony do podłogi. Efekt jest taki, że z jednej strony jest szpara o wysokości 2,5 cm która już w środku bramy zanika. Posadzkarze ( lali z mixokreta) złapali wysokość bramy właśnie w tym niższym miejscu - twierdzili, że inaczej brama by się nie domknęła. Posadzka jest wylana równo - natomiast brama na poziomicy lekko "leci". Instalator bramy nie odbiera telefonu - co można zrobić w tej sytuacji ? Czy można bramę w jakiś sposób wyregulować? Wiem że można będzie pewnie zniwelować ten problem układają wyżej kafelki - ale czy to jest rozwiązanie? Doradźcie coś - zwłaszcza instalatorzy bramy. Acha brama ma oryginalny napęd elektryczny też Wiśniowski oraz co istotne niskie prowadzenie .... Sprawdź czy profile które są przykręcone do ściany są prosto ustawiaone w pionie, dodatkowo sprawdz czy któryś ww profil nie jest wyżej od drugiego. Jeżeli jest dobrze spróbuj tą stronę gdzie nie dolega do podłogi popuścić na srężynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 25.01.2009 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jeżeli jest dobrze spróbuj tą stronę gdzie nie dolega do podłogi popuścić na srężynie Też o tym myślałem - nie wiem tylko jak się za to zabrać ? Są dwie sprężyny - widziałem że jest miejsce na włożenie łomika ale co odkręcić i jak luzować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_72 26.01.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 nie dotykaj sie spręzyn ,bo jak nie wiesz jak to zrobisz sobie tylko krzywdę ,siła nakręcenia spręzyn jest dokladnie obliczona przez producenta masz to na tabliczce znamionowej przyklejonej do prowadnic bramy.jezeli masz silnik to musiałbys przestawić dolny wyłacznik krańcowy,tak aby silnik wyłączal bramę o te 2,5cm nizej ,ale to też nie jest takie proste.Niejestem taki pewny czy to jest napewno wina montażu bramy - segmentówka źle ustawiona będzie pracowala głośno i moze sie zacinać w prowadnicach -sprawdz przy otwieraniu bramy jak zachowują się rolki prowadzace plaszcz bramy czy jest jednakowa odległość od prowadnic po lewej i prawej stronie.Ja bym jednak sprawdził jeszcze raz wylewkę - montuję te bramy i uwazam ,ze gdyby była ustawionaq nie w poziomie i to 2,5 cm nie miałaby prawa dobrze funkcjonować.Generalnie jeśli masz gwarancje nic sam nie rób -zglaszaj do serwisu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 13.07.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Podbijam temat, u mnie identyczna sytuacja: wylewka miksokretem równa, brama Wiśniowski 4.5 m. długości i ok. 2 cm z jednej strony wyżej. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 hmmm...ciekawe, bardzo ciekaweWezwał mnie kiedyś inwestor z krzykiem ze jest różnica w poziomach kilku drzwi tarasowych. Ponoć aż 3 cm !!!. Przyjechałem, postawiłem niwelator laserowy i zainkasowałem 200 zeta za bezzasadne wezwanie tez awanturując się z klientem. Ciekawe czym oni wymierzyli ta nierówność? Łatą? metrową poziomicą? Na oko? Prawidłowo montując bramę, zanim się wszystko dokładnie poskręca mierzy się przekątne sprawdźcie najpierw czy aby na pewno brama nie jest w poziomie czy wylewkarze zrzucić chcą winne na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 13.07.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Przystawiam poziomnicę do bramy - krzywo, do podłogi - prosto. Była u mnie jedna sytuacja, być może to ważne - w fabryki (nie ze sklepu, gdzie kupiłem bramę) przyjechali monteży, aby zamontować profil omega, ponieważ w środkowej częsci brama odstawała od nadproża. Czy mogli wtedy bramę przesunąć nieco? Bo wcześniej - chodziła prawidłowo, a teraz słychać nawet, że coś nie jest tak. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gplux 24.09.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Regulacje bramy Wiśniowskiego przeprowadza się zmieniając położenie górnej rolki jeżdżącej po prowadnicy. Czyli jak nie pasuje do wylewki trzeba ją podnieść lub opuścić by jedna strona sie opuściła lub podniosła. Trzeba jednak pilnować przekątnej by brama się nie zacinała tak jak ktoś wyżej wspomniał zwłaszcza przy bramach szerokich gdzie są zabezpieczenia przeciw pęknięciu linek.One potrafią nieżle namieszać. Sytuacja również nieraz inaczej wygląda przy sprężynach skrętnych i naciągowych. Do sprężyn lepiej samemu się nie dotykać bo mogą nawet zabić, albo nieźle poturbować. Najlepiej wezwać fachowy serwis. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolodi 27.02.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Dzień DobryMam taki problem. Mam zamontowaną w garażu bramę uchylną Wiśniowski. Ma ona już jakieś 10 lat. Podnoszona jest ręcznie. Mianowicie ostatniopojawił się problem tego typu iż z jednej w czasie zamykania trze ona o ziemie(beton). Czy jest jakaś możliwość podniesienia jej? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 27.02.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 odświerzyłeś starego kotleta na temat bram segmentowych i piszesz o uchylnej.. no ale spoko - przyczyną ocierania bramy uchylnej o dolny ramiak jest najczęściej niestabilność zamocowania dolnego progu i/lub niestabilnośc podłoża które przy ostatnich mrozach podnosi się wyginając próg. Regulacji tam raczej nie ma. Trzeba popracować na d progiem i spróbować go zaamocować niżej lub stabilniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolodi 27.02.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Niestety chyba masz racje czeka mnie rozkucie tego :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.02.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ponieważ nie chcę otwierać nowego wątku pozwalam dołaczyc się do powyżeszgo. Poszukuję schematu prawidłowego osadzenia bramy garażowej w murze trójwarstwowym grubości 61 cm ( porotherm 25 cm ,steropian 22cm , klinkier 12 cm ) aby możliwie była ona stabilna a jednoczesnie uniknąć mostków cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężarek74 10.03.2011 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Z fajną ciekawoscią czytam wszystkie wątki-no nie moge.sciana może byc nawet 10 warstwowa.masz w komplecie kołki ze sróbami-jak tak to montuj na nichrzaden mostek cieplny na tum nie ucierpi..pisze o tym bo miałem przypadek poprawiania montażu bramy gdzie fachowcy przewiercali sie przez mur na wylot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 28.02.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jak wysoko nad posadzka powinna być posadowiona brama ??? chodzi o czy prowadnice mogą być w betonie czy nie a może powinny być nad nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 28.02.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Zobacz ostatni post http://forum.muratordom.pl/showthread.php?69945-Brama-gara%C5%BCowa-Hormann-Wi%C5%9Bniowski-krispol.../page37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts