Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szklarnia przydomowa

Recommended Posts

cześć

wydaje mi się, że przeczytałem dostępne tematy, ale odpowiedzi na moje wątpliwości nie znalazłem.

Wszyscy piszą o ogrodach zimowych, a mnie interesuje przydomowa szklarnia.

Ze względu na małą działkę.

szklarnia ma być taka jak na obrazku, ale dostawiona do ściany z cegły, ocieplonej styrpianem i otynkowanej.

Jak myślicie, a może wiecie - jaki wpływ będzie miała szklarnia na elewaję i dom. Będzie to jednak miejsce intensywniej nagrzewane i wilgotne.

Czy ma sens takie rozwiązanie i czy można to zrobić w sposób który wyeliminuje negatywne wpływy szklarni?

Dużo pytań, ale liczę, że ktoś doświadczony poratuje i rozwieje wątpliwości.

Pozdrawiam

http://www.szklarnie.agrocentrum.com.pl/index.php?code=si106

Podobnie jak Ty zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem. I... postawiłam szklarnie wolno stojącą. Obawiałam się, że taka "przytulona" szklarnia, to będzie za dużo wilgoci dla tynku. Widziałam co się działo z tynkiem, gdy przez jeden sezon drewno do kominka ułożyłam przy samej ścianie. Dlatego nie zdecydowałam się na takie rozwiązanie. Może jest to możliwe, gdy ściana jest z gołej cegły jakoś dobrze zaimpregnowanej? A może ktoś ma taką szklarnie?

Dzisiaj poszło, wczoraj fotosik zdechł

http://images39.fotosik.pl/53/6b66f6b82da80dcam.jpg

Sciana w środku ocieplona styro, otynkowana. Nic nie pleśnieje... ale! Wszystko zależy od tego, jaką tam będziesz utrzymywał wilgotność, jeśli podlejesz, zamkniesz i zrobisz saunę, to wiadomo. Trzeba wietrzyc, osobliwie po podlaniu, coby obeschło.

• 3 months później...