slawek.stepien 25.01.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 cześć wydaje mi się, że przeczytałem dostępne tematy, ale odpowiedzi na moje wątpliwości nie znalazłem.Wszyscy piszą o ogrodach zimowych, a mnie interesuje przydomowa szklarnia.Ze względu na małą działkę. szklarnia ma być taka jak na obrazku, ale dostawiona do ściany z cegły, ocieplonej styrpianem i otynkowanej. Jak myślicie, a może wiecie - jaki wpływ będzie miała szklarnia na elewaję i dom. Będzie to jednak miejsce intensywniej nagrzewane i wilgotne.Czy ma sens takie rozwiązanie i czy można to zrobić w sposób który wyeliminuje negatywne wpływy szklarni?Dużo pytań, ale liczę, że ktoś doświadczony poratuje i rozwieje wątpliwości.Pozdrawiamhttp://www.szklarnie.agrocentrum.com.pl/index.php?code=si106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 25.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Podobnie jak Ty zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem. I... postawiłam szklarnie wolno stojącą. Obawiałam się, że taka "przytulona" szklarnia, to będzie za dużo wilgoci dla tynku. Widziałam co się działo z tynkiem, gdy przez jeden sezon drewno do kominka ułożyłam przy samej ścianie. Dlatego nie zdecydowałam się na takie rozwiązanie. Może jest to możliwe, gdy ściana jest z gołej cegły jakoś dobrze zaimpregnowanej? A może ktoś ma taką szklarnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.01.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dzisiaj poszło, wczoraj fotosik zdechłhttp://images39.fotosik.pl/53/6b66f6b82da80dcam.jpg Sciana w środku ocieplona styro, otynkowana. Nic nie pleśnieje... ale! Wszystko zależy od tego, jaką tam będziesz utrzymywał wilgotność, jeśli podlejesz, zamkniesz i zrobisz saunę, to wiadomo. Trzeba wietrzyc, osobliwie po podlaniu, coby obeschło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glusiowa 02.05.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 witam! moze ktoś się podzieli swoimi doswiadczeniami..Czy lepsza jest szklarnia ( czyli szkło?) a moze tzw. tunel foliowy. Jak taką szklarnię przydomową najlepiej ogrzewać jeśli chciałoby się żeby służyła cały rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts