Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rachnek uproszczony

cineck

Recommended Posts

Witam , pomału zaczynamy się budować :D :D :D jak na razie nie kopiemy ale załatwiamy mase innych rzeczy , które też kosztują.... i teraz taka sprawa, usługodawcy z których korzystamy, nie są płatnikami VAT, i wystawiają nam rachunki uproszczone. Te rachunki, będziemy chcieli przedstawić w banku. Wiadomo 30% wkład :-? I teraz pytanko, czy bank nie będzie robił problemu z tego powodu, że mamy takie rachunki a nie faktury vat ??? :roll: :roll: :roll:

Jak to było w waszej sytuacji ???

Pozdrawiam

rachunek też jest formą udokumentowania wydatków. Należy się cieszyć bo wszelkie usługi będziesz mieć o 22% tańsze ;)

A skąd wiesz na ile wycenia się usługodawca?

Potwierdzam to, co pisze cienki66 - nie ma już rachunków uproszczonych.

Jeśli otrzymujesz rachunki z nadrukiem "Rachunek uproszczony", to upewnij się, czy wystawiajacy ma uprawnienia do wystawienia czegokolwiek.

Jeśli takowe posiada, to sam fakt "błędnego nagłówka" przy jednoczesnym spełnieniu wymogu prawidłowego wypełnienia rachunku, nie dyskwalifikuje tego druku.

Być może wystawca dysponował duzymi zapasami formularzy.

Hey, te osoby , które wystawiają taki rachunek, są na ryczałcie - tak mi się wydaje.

Jeśli otrzymujesz rachunki z nadrukiem "Rachunek uproszczony", to upewnij się, czy wystawiajacy ma uprawnienia do wystawienia czegokolwiek.
Myślę , że mają takie uprawnienia, w końcu sami na siebie bata nie kręcą :) Reasumując jeśli mają takie uprawnienia i wystawią mi taki papierek, to czy ma on "moc" dla banku ???

pozdro

Witaj

To czy są na ryczałcie czy nie, nie ma znaczenia.

Tutaj chodzi o podatek VAT.

Dawniej podatnik podatku VAT osobie fizycznej wystawiał "rachunek uproszczony", a dla firmy lub osoby fizycznej prowadzacej działalność gospodarczą "fakturę VAT".

Obecnie podatnik VAT wystawia tylko i wyłącznie fakturę VAT bez względu dla kogo wystawia.

Natomiast ktoś, kto prowadzi działalnosć i nie jest podatnikiem VAT wystawia tylko i wyłącznie "rachunek".

Ryczałt jest podatkiem dochodowym i nie ma związku z podatkiem VAT.

Co do kręcenia bata na siebie to widziałem już różne rzeczy co ludzie wyprawiają z fakturami, rachunkami itd.

Jeżeli w banku trafisz na gościa co się trochę orientuję to "rachunek uproszczony" powinien Ci wywalić, ponieważ nie funkcjonuje w obrocie prawnym.

Pozdro

...

Jeżeli w banku trafisz na gościa co się trochę orientuję to "rachunek uproszczony" powinien Ci wywalić, ponieważ nie funkcjonuje w obrocie prawnym.

Pozdro

Mylisz się. Jeśli przedstawiony rachunek zawiera wszystkie wymagane dla "rachunku" elementy, to sama nazwa nagłówka (poszerzona o określenie - uproszczony) nie może być powodem do jego odrzucenia.

Bez przesady. Faktura i rachunek mogą być wypisane nawet w 100% odręcznie.

Inną sprawą jest, że wystawca winien (z przyzwoitości) zaopatrzyć się w nowe druki, a stare wywalić. Nie jest to duży koszt. Zresztą może rachunki drukować również przy pomocy tabelki "wyrzeźbionej" w excelu.

Pozdrawiam

Co do kręcenia bata na siebie to widziałem już różne rzeczy co ludzie wyprawiają z fakturami, rachunkami itd.

I tu się muszę zgodzić niestety

Mnie ryczałtowiec wystawił fakturę vat z 19% podatkiem :o

no niestety jaki wykonawca taki dokument :roll:

zawsze należy się ugadać przed robotą, ile czego z czego...w elektryce np. za nowe instalacje budowlane stawka podatku ryczałtwego wynosi 5,5% a na naprawy i remonty 8,5% i jest płatne zwykle z mojej kieszeni, jest to wtedy cenna netto, natomiast Vat dodaję (22%) i wychodzi mi brutto, więc jak się ktoś uprze,że chce fakturę to cena jest o 1/5 wyższa... to vatwcem można się stać albo na własne rządanie albo automatycznie po przekroczeniu 50000zł przychodu w danym roku podatkowym.

...przez część zeszłeggo roku wystawiałem rachunkii osobą prywatnym i firmą i była to akceptowalna forma rozliczenia ze wszystkimi. O RACHUNKU UPROSZCZONYM nie mówię bo czegoś takiego nie ma... jak ktoś wspomniał wcześniej jest tylko RACHUNEK.

PS. Teoretycznie firma będąca na ryczałcie+vat powinna być tańsza niż ta na warunkach ogólnych+ vat.( 5,5%+22%) < (19%+22%)

ok już wiem na czym stoję, nie ma już rachunku uproszczonego jest tylko sam rachunek. Ale proszę mi napisać jak to wszystko wygląda w oczach banku. Nie będę ukrywał , zamierzam uzbierać 30% własnego wkładu ( do tego są mi potrzebne faktury no i będzie tam również część rachunków). I dopiero potem będę się starał o kredyt. Jak banki patrzą na te rachunki , czy nie robią problemu ??? czy traktują je na równi z faktura ??

Pozdro

Rachunek potwierdzający dokonanie sprzedaży lub wykonanie usługi powinien zawierać co najmniej:

• imiona i nazwiska (nazwę albo firmę) oraz adresy sprzedawcy i kupującego bądź wykonawcy i odbiorcy usługi,

• datę wystawienia i kolejny numer rachunku,

• odpowiednio wyraz oryginał albo kopia,

• określenie rodzaju i ilości towarów lub wykonanych usług oraz ich ceny jednostkowe,

• ogólną sumę należności wyrażoną liczbowo i słownie,

• czytelny podpis wystawcy rachunku oraz odcisk pieczęci wystawcy rachunku, jeżeli się nią posługuje.

Inaczej mówiąc, bez względu na nazwę dokumentu, jeśli spełnia w/w wymagania musi być uznany jako Rachunek.

Dla banku nie ma znaczenia, czy to jest Faktura, czy Rachunek czy inny dokument potwierdzajacy dokonanie sprzedaży lub wykonania usługi.

Natomiast dla Ciebie jest to istotna różnica, bo o zwrot "nadwyżki" podatku VAT mozna ubiegać sie tylko na podstawie F-r VAT.