gac_fil 25.01.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam:) Mam działkę budowlaną, warunki zabudowy, zaadoptowany projekt, mapki geodezyjne z naniesionym budynkiem, wszystkie uprawnienia projektantów, akt notarialny na działkę. Czy to już wszystko do pozwolenia, czy cos jeszcze potrzebuje? Ktoś mi wspomniał o warunkach przyłączenia do sieci wodnej i energetycznej. Do wodnej mam, ale do energetycznej jeszcze potrzebuję, jak wiadomo, to trwa, a chcę szybko pozwolenie. Jak najszybciej chce zacząć budowę i nigdzie w ustawach nie moge znaleć, że warunki przyłaczy są niezbędne do uzyskania pozwolenia.Czy to faktycznie jest konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.01.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Strona główna nadzoru budowlanego http://www.gunb.gov.pl/.Po lewej stronie akty prawne obowiązujące: prawo budowlane i rozporządzenie Ministra w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.Ogólnie radzę złożyc nawet niekompletny, dostaniesz powiadomienie o uzupełnieniu w terminie do ... i wtedy doniesiesz braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 26.01.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Konieczne są warunki dostaw mediów (przyłączy). Nie wiem dlaczego piszeż że to długo trwa, ja swoje dostałem po 2 tygodniach. Jeśli złożysz dokumenty bez tych warunków, prawdopodobnie nie zostaną Twoje dokumenty przyjęte. U mnie w Starostwie nie byłyby przyjete. Donośić potem można inne (mniej znaczące dokumety). Gemeralnie powineneś mieć:1. projekt wraz z projektem szamba (chyba że jest kanalizacja)2. adaptacje projektu do warunków panujących na działce3. projekt zjazdu z posesji wraz z projektem zagospodarowania działki4. Dołączone kopie uprawnień projektujących5. odpis z rejestru gruntów, wyłączenie spod produkcji leśnej, rolnej o ile jest potrzebne.6. Odpis z planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzję o warunkach zabudowy7. Oświadczenie o posiadanym dostępie do drogi publicznej.8. BIOZ (załączony do projektu zagospodarowania działki)9. warunki przyłączenia sieci energetycznej10. warunki przyłączenia sieci gazowej ( o ile jest gaz)11. warunki przyłączenia do sieci wądociągowej i kanalizacyjnej12. mapkę działki (to zależy od Starostwa)13. Oświadczenie o prawie własności nieruchomości.W starostwie mogą być potrzebne jeszcze dodatkowe dokumenty w zależności od miejscowych zwyczajów i przyjętej interpretacji prawa.Kompletowanie potrzebnych dokumentów jest niestety jak widać uciążliwe, kosztowne i pracochłonne. Ale jak się powiedziało A... pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomówka 29.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam! A jakbym chciała, żeby ktoś inny powiedział za mnie B-myślę tu o jakiejś zewnętrznej firmie, które załatwi za mnie wszelkie formalności??? Znacie kogoś takiego- interesują mnie rejony Poznania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts