Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na budowę

gac_fil

Recommended Posts

Witam:)

Mam działkę budowlaną, warunki zabudowy, zaadoptowany projekt, mapki geodezyjne z naniesionym budynkiem, wszystkie uprawnienia projektantów, akt notarialny na działkę. Czy to już wszystko do pozwolenia, czy cos jeszcze potrzebuje?

Ktoś mi wspomniał o warunkach przyłączenia do sieci wodnej i energetycznej. Do wodnej mam, ale do energetycznej jeszcze potrzebuję, jak wiadomo, to trwa, a chcę szybko pozwolenie. Jak najszybciej chce zacząć budowę i nigdzie w ustawach nie moge znaleć, że warunki przyłaczy są niezbędne do uzyskania pozwolenia.Czy to faktycznie jest konieczne? :roll:

Strona główna nadzoru budowlanego http://www.gunb.gov.pl/.

Po lewej stronie akty prawne obowiązujące: prawo budowlane i rozporządzenie Ministra w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

Ogólnie radzę złożyc nawet niekompletny, dostaniesz powiadomienie o uzupełnieniu w terminie do ... i wtedy doniesiesz braki.

Konieczne są warunki dostaw mediów (przyłączy). Nie wiem dlaczego piszeż że to długo trwa, ja swoje dostałem po 2 tygodniach. Jeśli złożysz dokumenty bez tych warunków, prawdopodobnie nie zostaną Twoje dokumenty przyjęte. U mnie w Starostwie nie byłyby przyjete. Donośić potem można inne (mniej znaczące dokumety). Gemeralnie powineneś mieć:

1. projekt wraz z projektem szamba (chyba że jest kanalizacja)

2. adaptacje projektu do warunków panujących na działce

3. projekt zjazdu z posesji wraz z projektem zagospodarowania działki

4. Dołączone kopie uprawnień projektujących

5. odpis z rejestru gruntów, wyłączenie spod produkcji leśnej, rolnej o ile jest potrzebne.

6. Odpis z planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzję o warunkach zabudowy

7. Oświadczenie o posiadanym dostępie do drogi publicznej.

8. BIOZ (załączony do projektu zagospodarowania działki)

9. warunki przyłączenia sieci energetycznej

10. warunki przyłączenia sieci gazowej ( o ile jest gaz)

11. warunki przyłączenia do sieci wądociągowej i kanalizacyjnej

12. mapkę działki (to zależy od Starostwa)

13. Oświadczenie o prawie własności nieruchomości.

W starostwie mogą być potrzebne jeszcze dodatkowe dokumenty w zależności od miejscowych zwyczajów i przyjętej interpretacji prawa.

Kompletowanie potrzebnych dokumentów jest niestety jak widać uciążliwe, kosztowne i pracochłonne. Ale jak się powiedziało A...

pozdr,