DagaAdam 25.01.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Hej! Pytalem wczoraj o szczegoly dot. montazu rolet w oknach wykuszowych i w tej chwili jeszcze jedna rzecz mam do zrobienia - w najgorszym wypadku przy rozmiarach kasety na rolety 20x20 bede musial podciac ok 3 krokwii (rozstaw 80cm) o tak: http://szyna.civ.pl/wykusz/wzmocnienie.JPG Krokwie maja grubosc 18cm i musialyby byc podciete gdzies na polowe ich grubosci czyli ok 9cm. Zaznaczam, ze jest to odcinek juz na zewnatrz murlaty, jakies 20-30cm od konca krokwii. Myslicie, ze jest sens to czyms wzmacniac, czy zostawic i sie nie przejmowac? Jezeli lepiej wzmocnic to wolalbym to zrobic teraz - ciesla mi to ladnie i prosto przytnie, no i poki co jeszcze nie ma na tym zadnego obciazenia:) Czy wzmocnienie jak na rysunku jest OK ? Mysle o zwyklym stalowym katowniku ~8x8, grubym na te 6-8mm. Bedzie dobrze, czy przychodzi Wam do glowy cos prostszego / wytrzymalszego, badz tanszego ? Potrzebowalbym w sumie jakies 3-4m takiego katownika, wiec koszt nie powinien powalic pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 25.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 nie znam twojej sytuacji, mowisz tylko o 3 szt, (czy wszyskie sa obok siebie czy przedzielone z tymi nie kombinowanymi), ale wzmocnilbym stezajac z pozostalymi krokwiami, by te obok przejely wieksze obciazenia ( powiedzmy na koncach,by bylo niewidoczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 nie znam twojej sytuacji, mowisz tylko o 3 szt, (czy wszyskie sa obok siebie czy przedzielone z tymi nie kombinowanymi), ale wzmocnilbym stezajac z pozostalymi krokwiami, by te obok przejely wieksze obciazenia ( powiedzmy na koncach,by bylo niewidoczne) Generalnie to na jednej polaci - dwie obok siebie, a na drugiej - trzy obok siebie. Katownik chcialbym dac w calosci, tj. ~1,7m dlugi tam, gdzie sa trzy krokwie i ten ~1m gdzie sa dwie krokwie obok siebie. Nie wiem, czy jest sens wzmacniac to jakos bardziej - do konca krokwii jest ~30cm, wiec bedzie na tym tylko jedna dachoweczka + rynny, a calosc bedzie jeszcze usztywniona deska czolowa Wydaje mi sie, ze taki katownik powinien bardzo tutaj pomoc - krokwia w miejscu podciecia nie powinna sie zginac i ryzyko, ze sie zlamie zostanie chyba zminimalizowane Teraz mi wpadlo do glowy, ze mozna zastosowac tego typu lacznik: http://szyna.civ.pl/wykusz/katownik.jpg Chyba powinno wystarczyc pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts