Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy ocieplać ścianę

Recommended Posts

Witam!

Oprócz zasadniczego dachu na górze, mam dach na częścią garażu i tarasem. Przymierzam się do położenia dachówki i mam pytanie czy na razie wstarczy jka połże ocieplenie (styropian, siatkę i klej) tylko w miejscu styku z dachem (obróbką blacharską). Czy może lepiej ocieplić całą ścianę?

Moje obawy są z tym związane czy po położeniu tylko części ocieplenia i następnie dachówki to można będzie za jakiś czas chodzić po dachówce (nawet chyba będzie trzeba oprzeć jakieś rusztowanie) żeby ocieplić i otynkować ścianę.

Tutaj zdjęcie (trochę stare - dolny dach jest tez juz zadeskowany i pokryty papą).

http://picasaweb.google.pl/stasiekps/Budowa#5268967429127009282

Co sądzicie?

Do każdych ewentualnych prac na elewacji czy też przy podbitce dachowej dachówkę trzeba będzie zdejmować, bo nie postawi się na niej rusztowania. Najlepiej będzie jeśli umówisz się z ekipą od dachu, że po zakończeniu prac na elewacji przyjdą i położą obróbkę blacharską a tymczasem pozostaw te dachówki przy ścianie bez obróbki.

Do każdych ewentualnych prac na elewacji czy też przy podbitce dachowej dachówkę trzeba będzie zdejmować, bo nie postawi się na niej rusztowania. Najlepiej będzie jeśli umówisz się z ekipą od dachu, że po zakończeniu prac na elewacji przyjdą i położą obróbkę blacharską a tymczasem pozostaw te dachówki przy ścianie bez obróbki.

Masz na myśli że trzeba będzie zdjąć dachówkę z całego daszku? Czy tylko np. 2-3 rzędy? Bo jak całą to może zostawić ten daszek na później. Tylko papa chyba tak długo nie wytrzyma bo ocieplać to ja chciałem na jesieni.