pioter68 25.01.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jak w tytule - szukam osób realizujących bądź już ze zrealizowanym projektem W-7.12c z Jeleniogórskiego Biura Planowania i Projektowania. Ja startuję w marcu, więc chetnie przyjmę uwagi ale i się nimi podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek_torun 27.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam, tez mam ten projekt W-7.12c, startuje na przełomie kwietnia i maja 2009.Mam zmiane w projekcie - na parterze zamienilem kuchnie z pokojem gabinetowym. Czy moglbym sie dowiedziec, ile bedzie Cie kosztowala budowa (oraz materialy). Wlasnie jestem na etapie dogadywania sie z ekipą murarską jesli chodzi o budowanie.W najblizszych dniach powinienem tez miec wycene podstawowych materiałow z hurtowni budowlanej. Jak bede juz mial te cenniki to moge dac znac.PS. Buduje w Kujawsko-Pomorskim. Pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter68 09.04.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 U mnie już są wznoszone ściany parteru, jestem po zrobieniu piwnicy. Tempo dobre, zacząłem 3 marca. U mnie zmian praktycznie nie ma (mam lustrzane odbicie), poza innym usytuowaniem "ziemnym" - bo do garażu nie jest robiony "podkop" tylko wykorzystuję naturalny spadek działki. Jedyne co polecam - i już się sprawdziło - to wydłużyłenie podłogi tarasu nad wjazdem do garażu do 2 metrów - jak się okazało, gdybym pozostawił wersję pierwotną, to miałbym korytarzyk do przechodzenia, a tak mam miejsce do utawienia krzeseł, stolika i podziwiania zachodu słońca. Fundamenty zrobione są z bloczka fundamentowego dwunastki, ściany stawiam z Porothermu 25 P+W Wienerbergera. Acha, i za namową wszelkich świętych (wykonawcy, kierownika, inspektora) zamieniłem Terrivę na monolit - i jest OK. Oczywiście poprzestawiam trochę ścianki działowe - szczególnie w piwnicy, bo robię z pomieszczenia nr 3 pralnio - suszarnię, z czwórki graciarnię a w piątce stawiam saunę. No i zmieniłem ocieplenie - piwnica styropian Aqua Yetico 12 cm, góra pójdzie 18-ką, na dach dam 30 cm wełny. Uważam że lepiej docieplić ponad standardowo, bo różnica w cenie styropinu wg projektu (6 cm) a zastosowaną 12-ką na fundamentach to 600 zł, na ogrzewaniu zwróci się w połowie sezonu.Cena robocizny stanu surowego z dachem w wersji odeskowanie + papa - jak na jakośc ekipy jesty bardzo OK. Szacuję, że ze wszystkim, jeśli chodzi o sam budynek, zamknę się w cenie 350 000 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter68 07.06.2009 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Stan surowy otwarty skończony - jak na razie wszystko bardziej niż OKhttp://images41.fotosik.pl/135/dd428e5d61e14c1cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek_torun 08.06.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Gratuluje pierwszego waznego etapu !!! U mnie na razie jest piwnica, strop prawie ukonczony - zdecydowalem sie na plyty zeranskie. Sciany bede stawial z Ytonga, bo podobno ma fajne właściwości akustyczne, lepiej tez "oddycha". Powodzenia w dalszej czesci! Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito30 07.09.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Gratuluje pierwszego waznego etapu !!! U mnie na razie jest piwnica, strop prawie ukonczony - zdecydowalem sie na plyty zeranskie. Sciany bede stawial z Ytonga, bo podobno ma fajne właściwości akustyczne, lepiej tez "oddycha". Powodzenia w dalszej czesci! Zbyszek Witam wszystkich, kupiłem właśnie projekt W-7.12c, na pochyłą działeczkę z wjazdem od wschodu - dla mnie OK, jeżeli to możliwe proszę o kontakt, jakieś zdjęcia lub sposztzreżenia, mało tego na forum, chętnie dowiedziałbym się więcej o waszych doświadzceniach w budowaniu Nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter68 13.09.2009 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 U mnie powoli wykończeniówka - dom jest aktualnie ocieplany - styropian EPS 70 dwie warstwy po 10 cm klejone (elewacja na produktach Atlasa - Stopter K-20, nie trzeba kołkować, na to baranek Cermit SN Mal 1,5 m + malowanie farbą silikonową - taniej 3x od tynku silikonowego a właściwości te same), robią się regipsy na poddaszu (ocieplenie dachu produktami Isover - Super-matą 15 cm + 10 cm Aku-płyty. Miało być 30 cm Uni-maty, ale dzięki połączeniu Super-maty z Aku-płytą mam ten sam opór cieplny jaki daje 30 cm Uni-maty przy uzyskaniu 5 cm oszczędności w grubości izolacji), robią się gładzie, za dwa tygodnie gresy, łazienki, panele na podłogi, etc. Niestety, nasze dotychczasowe mieszkanie, które miało pozostać trafia do sprzedaży - kolumny winien i ma "lekko" nam się rozjechały i potrzeba dofinansowania, aby nie mieszkać wiecznie na budowie tylko wprowadzić się do wykończonego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomKarolki 17.09.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 WitamJa również buduję W-7.12. Wystartowaliśmy 1 kwietnia tego roku, tempo zabójcze obecnie jak wyżej, ocieplanie poddasza, ocieplanie na zewnątrz budynku a na dole szaleje płytkarz. Na Święta przeprowadzka. Zmiany w projekcie niewielkie gabinet połączony z pokojem dziennym w duży jadalnio salon, dolna łazienka podzielona na łazienkę plus pomieszczenie gospodarcze. Wersja z wjazdem do garażu od przeciwległej strony niż w oryginale. Nasz własny dodatek - zamiast tarasu na dole duża narożna weranda z drewna.Jesteśmy zadowoleni z efektu, układ super funkcjonalny, jak dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedker 23.11.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam,ze względu na stromą działkę również zastanawiam się nad budową tego domku, mam pytanie czy w projekcie jest jakoś uwzględniony dość spory napór gruntu z jednej strony na ścianę fundamentową czy może nie trzeba się tym przejmować i ściana z bloczków spokojnie to wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter68 09.01.2010 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Nie martw się, ja też mam stromą działkę - jak najbardziej ściana z bloczków fundamentowych wytrzyma napór ziemi.Ja mam realizację za sobą, dom ukończony, mieszkamy od 10 XII 2009. Do zrobienia została już tylko ziemia wokół budynku, balustrady na balkonie i tarsie orazi ogrodzenie od strony drogi - niestety, zima nas zatrzymała. Po miesiącu mieszkania stwierdzamy, że dom po dokonanych małych, kosmetycznych przeróbkach jest rewelacyjny - pełna funkcjonalność i użytkowość - nadal nie widzimy lepszego projektu dla nas.http://images42.fotosik.pl/158/e635f7c212588715med.jpg http://images35.fotosik.pl/100/015ae00aa50c0e18med.jpg http://images35.fotosik.pl/117/bc728dd1290f64a6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol_drogin 17.03.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam wszystkich budujących W-7.12.c Rozpoczynam przygodę z budową domu wg tego projektu i patrzę z zazdrością na ukończone budynki. Gratuluję zakończenia "operacji" sukcesem. Jednocześnie mam ogromną prośbę: czy ktoś pozwoliłby mi na obejrzenie gotowego (bądź w trakcie realizacji) domu ? Kupiłem właśnie projekt i rozważamy z żoną różnorodne koncepcje adaptacji do naszych potrzeb. Jednak dla osób bez doświadczenia budowlanego, odczytywanie planów (i transformacja do 3D ) stanowi spory problem. Mieszkam nad morzem, pracuję w centrum a budowę będę realizował na południu kraju (małopolskie) - nie wiem jak to połapię - więc jeżeli mógłbym zobaczyć taką realizację, to odległość nie ma znaczenia. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę dalszych sukcesów (z nadzieją, że ktoś się odezwie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter68 18.03.2010 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Jesli ktoś chce zobaczyć zrealizowaną inwetsycję to zapraszam. Dane kontaktowe przesyłam na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magma_a 13.06.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Witam! My także jesteśmy w trakcie realizacji domku. Jak na razie mury pną się do góry. Domek buduje się na terenie dolnośląskiego pozdrawiam ciepło wszystkich miłościnków tego projektu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vito30 31.01.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam wszystkich na wątku. U mnie budowa znacznie się opóźniła (prawie 1,5 roku), ale wystartowałem z początkiem sierpnia 2011r. Technologia tradycyjna piwnica bloczki szalunkowe, reszta porotherm 25, stropy lane do czasu mroźnej zimy udało się założyć okna. Pozdrawiam ciepło wszystkich budujących W-7.12.c ! vito 30 - podKrakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter68 15.10.2012 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Dziwnie się trochę patrzy na ten sam projekt ale bez lustra U nas juz za chwilę minie trzy lata od wprowadzenia i nadal uważamy, że projekt jest rewelacyjny - dom jest kompaktowy a przy tym zapewnia dużą powierzchnię, ma rewelacyjną komunikację - wszystko łatwo dostepne a zarazem bez zajmowania zbędnej powierzchni, strych 70 m2 to rewelka na rupiecie, o piwnicznych pomieszczeniach nie wspomnę. Nadal nie widzimy potrzeby dokonywania jakiś zmian. No i po naszym ociepleniu latem mamy chłodno a zimą wystarcza kominek,(Jotul I 18 panorama), dopiero poniżej -20 załączamy podłogówkę "do wsparcia". Koszt ubiegłorocznej zimy w kwestii ogrzewania to 2 680 - 2 400 drzewo i 280 prąd na dogrzewanie podłogami na przelomie stycznia/lutego - gdybym sam nie płacił tobym nie uwierzył, że za takie pieniądze mozna ogrzać taki dom (temperatura w domu nie spadała poniżej 20 stopni na dole i 21 na górze - żadne tam biedowanie przy 16 -18 stopniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts