piolo1900 25.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 witajcie szanowni forumowicze. Z przyczyn ekonomicznych szybko ocieplałem dom i na wybranie rzetelnego podbitkarza zabrakło czasu- poza tym pogoda nas goniła. Mam domek ocieplony termoorganiką 12cm, ściany z poroth25. PUC NIE JEST POŁOŻONY I JESZCZE NIE POGRUNTOWAŁEM co mam robić z podbitką. Marzy mi się taka biała. Czy mam ją na długaśne kołki mocować do ściany czy jest jakiś lepszy sposób, no i jaka kolejność- puc i podbitka czy podbitka i puc? Z góry dziękuję, wiem że mogę na was liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 25.01.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ocieplenie ścian a potem wykonanie podbitki dachowej to właściwa kolejność prac Musisz zbudować odpowiednią konstrukcję drewnianą pod zabudowę z panela PCV lub drewna. Konstrukcji takiej nie montuję się do ściany tylko do więżby dachowej. Wszystkie warstwy wykończenia elewacji typu tynki cienkowarstwowe czy też gładzie lub farby, wykonuje się po zbudowaniu podbitki dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piolo1900 25.01.2009 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 hmm, no to mam kłopot, bo tynk mam kupiony a muszę się w banku z kredytu spowiadać. bez podbitki mi zaliczą- bez płotu nie. Co będzie jak najpierw rzucę tynk a kiedyś podbitkę- jest szansa że to przejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 25.01.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 hmm, no to mam kłopot, bo tynk mam kupiony a muszę się w banku z kredytu spowiadać. bez podbitki mi zaliczą- bez płotu nie. Co będzie jak najpierw rzucę tynk a kiedyś podbitkę- jest szansa że to przejdzie? Nic się strasznego nie stanie Tylko wykonawca będzie musiał uważać na ściany żeby nie zniszczyć, co przy budowie podbitki czasami się zdarza. Lepiej jest budować podbitkę wcześniej, ponieważ wszystkie niedoskonałości przylegania takich paneli PCV lub drewnianych do ściany, są w procesie tynkowania eliminowane, przez co zyskujemy ładne i praktycznie niewidoczne połączenie ich ze ścianą. Poza tym odchodzi nam ewentualne niepotrzebne zużycie tynków nad poziomem podbitki dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts