netspiker 25.01.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam, Jak w temacie wątku.Jakie macie okapy? Jaka szerokość najlepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 25.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Wszystko zależy od bryły budynku, nieodpowiednia szerokość okapu może oszpecić budynek. Najczęściej w praktyce krawędź dachu oddalona jest około 1 m od ściany (mierzona w poziomie). Większe odchylenia bywają przy dachach bardzo stromych i o małym nachyleniu. Właściwie określa to architekt w projekcie i często po własnych "poprawkach" inwestora budynek traci proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.01.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A może chodzi o inny okap, nad kuchenką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netspiker 25.01.2009 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Chodzi oczywiscie o okap dachowy Jestem na etapi wstepnej koncepcji architekta w projekcie i tenze architekt narysowal mi okapy o szerkości 50 cm w stanie ściany ocieplonej (od tynku do krawedzi dachu bez rynien). Wystarczy , nie wystarczy? Zdecydowanie podobaja mi sie te domy z szerokimi okapami ale wiem, ze za szerokie tez moga wygladac smiesznie. Wychodzi jakby dom byl nakryty czapka. Doradzcie prosze bo jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.01.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Hmmmmmmmm, nawet nie wiem ile ma nasz Chyba jutro pójdę zmierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 25.01.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ja mam ~80cm po roku nie wiem czy to dużo czy mało. Zwykle wystarcza, ale przy silniejszym wietrze deszcz sięga elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 26.01.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A ja właśnie dostałem projekt decyzji o warunkach zabuodwy. I napisali - szerokość okapu minimum 80 cm Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 26.01.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 wszystko zależy od bryły, wysokości budynku, jak wysoko okap jest na oknami. Musi być proporcjonalny do całego budynku, bo za małym lub zbyt wielkim okapem możesz zeszpecić dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechk 26.01.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 wszystko zależy od bryły, wysokości budynku, jak wysoko okap jest na oknami. Musi być proporcjonalny do całego budynku, bo za małym lub zbyt wielkim okapem możesz zeszpecić dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 26.01.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 U mnie, teraz, przed ociepleniem mierząc od muru (prostopadle) do końca rynny jest 120 cm, jak dojdzie 15 styro plus kleje i tynki to zostanie dobry metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts