Grzegorz63 28.10.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jak w temacie. Ocieplam dom lamelkową wełną mineralną "FASOTERM" (sztywne płyty). Na stronie producenta TUTAJ, nic o tym nie wspominają (mówią tylko o klejeniu). Koszt kołków na mój dom to około 3 tys. PLN, więc jest o czym myśleć... Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 28.10.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jestem za kołkowaniem. Koszt poprawiania źle wykonanej elewacji będą o wiele większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.10.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Grzegorz. Ja nie kleję wełny tylko styropian i po tym jak się dowiedziałem ile kosztują kołki to z nich zrezygnowałem. Ale w końcu buduję dla siebie i jakimś fartem znalazłem tanie kołki. Za kołki o długości 30 cm (do przymocowywania ponad 20 cm izolacji) zapłaciłem 1,3 zł brutto, a były też po 1,1 ale metalowe trzpienie bez plastikowej końcówki.http://www.wkret-met.com.pl/katalog/mi_lf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 28.10.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Moi wykonawcy ocieplenia z wełny stanowczo twierdzą, że żadnych kołków ma nie być. Daje się je tylko na stary tynk. Płyty z wełny smarowali na całej powierzchni klejem (cieniutko), a później grubo dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.10.2003 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Grzegorz. Ja nie kleję wełny tylko styropian i po tym jak się dowiedziałem ile kosztują kołki to z nich zrezygnowałem. Ale w końcu buduję dla siebie i jakimś fartem znalazłem tanie kołki. Za kołki o długości 30 cm (do przymocowywania ponad 20 cm izolacji) zapłaciłem 1,3 zł brutto, a były też po 1,1 ale metalowe trzpienie bez plastikowej końcówki. http://www.wkret-met.com.pl/katalog/mi_lf.html Dzięki za namiary! To już jest coś! A tak poza nawiasem: Kołki, o których wspomniałeś że kupiłeś, kosztują u producenta w/g aktualnego cennika 0,78 zł brutto. Czyżby resztę brał pośrednik- detalista? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.10.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Po tym jak wcześniej miałem oferty po 4-6 zł za kołki to 1,3 wydało mi się ceną bardzo niską. Poza tym odwiedziłem kilkanaście firm i zazwyczaj robili duże oczy na takie długie kołki. A jak nie to ja robiłem oczy na cenę i zazwyczaj na termin realizacji powyżej tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 29.10.2003 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 ...Po tym jak wcześniej miałem oferty po 4-6 zł za kołki to 1,3 wydało mi się ceną bardzo niską... Ja też miałem taką "ofertę"!!! Myślałem, że osiwieję jak się dowiedziałem, że koszt kołków to 1/3 kosztu wełny (a styropianu to chyba ponad połowę!). Jeszcze raz serdecznie dziękuję za namiary na "normalnego" producenta! Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 31.10.2003 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Grzegorz 63 nie podałeś do czego będziesz kleił tą wełne.Jeżeli do ceramiki silikatów to nie musisz natomiast do suporeksu tak oraz trzeba jeszcze zagruntować.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 31.10.2003 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Właśnie dzisiaj kupiłem kołki typu "ŁI" fi10x180 bezpośrednio u producenta, którego wskazał mi Jezier (dzięki! ). Ciężko było trafić, bo producent ulokował się w małej wiosce pod Częstochową (Kuźnica Kiedrzyńska), pomimo tego fabryka taka zadbana, jakie widuje się na Zachodzie. Asortyment kołków (wkrętów, łączników itp.), jaki tam widziałem jest naprawdę olbrzymi, a jakość znakomita. Wybrałem najtańsze (z trzpieniami nylonowymi), bo i tak wydawały mi się bardzo solidne. Mój majster, jak je zobaczył stwierdził, że są extra. Głównie zwracał uwagę na jakość trzpienia (twardość, ostra końcówka i żłobienia na końcu), oraz na jakość talerzyka (gnie się a nie łamie). Dlatego tak to opisuję, ponieważ to co mnie miało kosztować 3 tys. zł, kosztowało mnie tylko 640 zł, i chyba nie muszę dodawać, że jestem cały happy!!! Podsumowując: Wszystkim zainteresowanym tanim, a jednocześnie znakomitym jakościowo polskim produktem polecam TEGO WYTWÓRCĘ. Wiech, wełnę mocuję do ceramiki (PTH 30 P+W). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 01.11.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 kołki powinny być...chociaz oststnio widziałam ze ocieplacze robia bez kołkow..na moje pytanko dlaczego ich nie ma, odpowiedzieli ze najwyzej jak trzeba bedzie to przez siatke dołoza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.11.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 hehe, a jak stwierdzą że trzeba? jak im wełna z połowy ściany odpadnie? a jak odpadnie po nałożeniu tynku? i co gorsza, po udaniu sie ekipy w"nieznane"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 02.11.2003 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Nie powinno nic odpadać, jeśli jest dobrze zrobione. Zakładałem system Rockwoola na Porotherm bez kołków,na stronach Rockwoola jest napisane, że do 20 m wysokości nie trzeba kołków - ale to zależy od materiału ściany. http://www.rockwool.com.pl/sw8825.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts