Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Ko?kowa?" p?yty z we?ny mineralnej???

Grzegorz63

Recommended Posts

Grzegorz. Ja nie kleję wełny tylko styropian i po tym jak się dowiedziałem ile kosztują kołki to z nich zrezygnowałem. Ale w końcu buduję dla siebie i jakimś fartem znalazłem tanie kołki. Za kołki o długości 30 cm (do przymocowywania ponad 20 cm izolacji) zapłaciłem 1,3 zł brutto, a były też po 1,1 ale metalowe trzpienie bez plastikowej końcówki.

http://www.wkret-met.com.pl/katalog/mi_lf.html

Grzegorz. Ja nie kleję wełny tylko styropian i po tym jak się dowiedziałem ile kosztują kołki to z nich zrezygnowałem. Ale w końcu buduję dla siebie i jakimś fartem znalazłem tanie kołki. Za kołki o długości 30 cm (do przymocowywania ponad 20 cm izolacji) zapłaciłem 1,3 zł brutto, a były też po 1,1 ale metalowe trzpienie bez plastikowej końcówki.

http://www.wkret-met.com.pl/katalog/mi_lf.html

Dzięki za namiary! To już jest coś! :p :D

A tak poza nawiasem: Kołki, o których wspomniałeś że kupiłeś, kosztują u producenta w/g aktualnego cennika 0,78 zł brutto. Czyżby resztę brał pośrednik- detalista? :-?

Po tym jak wcześniej miałem oferty po 4-6 zł za kołki to 1,3 wydało mi się ceną bardzo niską. Poza tym odwiedziłem kilkanaście firm i zazwyczaj robili duże oczy na takie długie kołki. A jak nie to ja robiłem oczy na cenę i zazwyczaj na termin realizacji powyżej tygodnia.

...Po tym jak wcześniej miałem oferty po 4-6 zł za kołki to 1,3 wydało mi się ceną bardzo niską...

Ja też miałem taką "ofertę"!!! :o Myślałem, że osiwieję jak się dowiedziałem, że koszt kołków to 1/3 kosztu wełny (a styropianu to chyba ponad połowę!). Jeszcze raz serdecznie dziękuję za namiary na "normalnego" producenta!

Pozdrawiam

Grzegorz

Właśnie dzisiaj kupiłem kołki typu "ŁI" fi10x180 bezpośrednio u producenta, którego wskazał mi Jezier (dzięki! :p ). Ciężko było trafić, bo producent ulokował się w małej wiosce pod Częstochową (Kuźnica Kiedrzyńska), pomimo tego fabryka taka zadbana, jakie widuje się na Zachodzie. Asortyment kołków (wkrętów, łączników itp.), jaki tam widziałem jest naprawdę olbrzymi, a jakość znakomita. Wybrałem najtańsze (z trzpieniami nylonowymi), bo i tak wydawały mi się bardzo solidne. Mój majster, jak je zobaczył stwierdził, że są extra. Głównie zwracał uwagę na jakość trzpienia (twardość, ostra końcówka i żłobienia na końcu), oraz na jakość talerzyka (gnie się a nie łamie). Dlatego tak to opisuję, ponieważ to co mnie miało kosztować 3 tys. zł, kosztowało mnie tylko 640 zł, i chyba nie muszę dodawać, że jestem cały happy!!! :lol:

Podsumowując: Wszystkim zainteresowanym tanim, a jednocześnie znakomitym jakościowo polskim produktem polecam TEGO WYTWÓRCĘ.

Wiech, wełnę mocuję do ceramiki (PTH 30 P+W). 8)