Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piła czy pilarka spalinowa ?

z3d

Recommended Posts

Witam wszystkich ponownie :)

chciałbym poradzić się szanownego grona co do piły spalinowej, a przy okazji też zapytac czym różni się pilarka od piły spalinowej - nigdzie nie mogę się tego doczytać.

Sprawa wygląda następująco. Na swojej działce mamy kilka drzew o które trzeba zadbać :) a tej wiosny co nieco poskracać konary lub całkowicie je usunąć. Mamy do przeznaczenia na ten sprzęt około 700zł, a niechciałbym pchać się w chińską tandetę której na allegro całe mnóstwo.

Proszę więc o radę co kupić do w/w ceny. Czy warto kupić sprzęt używany? W cenie do 700zł widziałem Makitę modelu nie pamiętam. Czy taki sprzęt jest cos warty?

Na allegro znalzłem używanego Stila oraz Husquarnę za około 500zł.

Bardzo proszę o porady, na takim sprzęcie całkowicie się nie znam.

Pozdrawiam Michał

zawsze używany sprzęt markowy to sprzęt markowy. Z doświadczenia wiem, że lepiej kupić używanego dewalta lub hillti niż nowego "bosca" z marketu.

Tak samo będzie z pilarkam...

* ale zawsze możesz trafić na sprzęt od " :roll: rzeźnika".

poza tym 500zł za używanego stihla np.18-stkę to wcale nie jakaś nadzwyczajna cena.

Ja dla odmiany kupiłem "chińszczyznę" - piłę NAC z allegro w najmocniejszym wariancie 3,5 KM. Narazie ciołem 2 godziny (spaliłem 0,5l paliwa) więc ciężko się wypowiadać o trwałości, natomiast piła sprawia ogolnie dobre wrażenie.

Osobiście mam w miarę pozytywne doświadczenia z nie markowym sprzętem, więc zaryzykowałem.

• 6 months później...

Poprawna nazwa tego sprzętu to Pilarka Spalinowa . Natomiast piła to element tnacy pilarki . W tym przypadku piła jest łańcuchowa .

Określenie piła spalinowa jest używane potocznie . Analogicznie na piłę łańcuchową mówi się potocznie łańcuch . Gdybym miał wybierać miedzy pilarką NAC i najmniejszą Husqvarną to wybrał bym Husqvarnę .