Doki 28.10.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 "Tu sie podkuje ze 3 cm i wstawi se pan drzwi o numer szersze..." Tylko ze mowa o scianie konstrukcyjnej. Mam watpliwosci, czy mozna ja "se podkuwac", chocby tylko o 3 cm, nie mowiac o tym, ze jak pomysle o tym syfie, jaki wyniknie z podkuwania... to juz chyba wole wezsze drzwi. Mowa o roznicy szerokosci skrzydla 72.5 vs. 82.5 cm. Co sadzi Zbiorowy Forumowy Supermozg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 28.10.2003 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 To chyba w dodatku takie 3 cm "z hakiem" bo 82-72=10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 28.10.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 O jakie drzwi chodzi ? - wewnętrzne czy zewnętrzne - jeżeli zewnętrzne to norma przewiduje minimum drzwi 90cm - jak będą za wąskie to mogą nie przyjąć przy odbiorze. Zależy czy i jakie masz nadproże - powinien to ocenić kierownik budowy - genaralnie z podkuciem 3cm nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 28.10.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 To zalezy jakie masz nadproze, przy osadzeniu nadproża 25 cm w ścianie podkucie 1,5cm z każdej strony to nie problem, ale już po 5 cm to dużo...Z kolei drzwi 72,5 są dosyć wąskie i niewygodne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 28.10.2003 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Odpowiadam: chodzi o drzwi wewnetrzne. Pod zadna norme "90 cm" nie podlegam- to czysto polski wymysl. Zadnego odbioru nie bedzie: budynek jest moja prywatna wlasnoscia i nic komus do tego jakie mam tu drzwi. U mnie otwor mial 83 cm, po to by osadzic w nim drzwi 78 cm- norma belgijska ma wymiary drzwi od 73 cm w gore co 5 cm, nie jak w Polsce od 60 cm co 10 cm. Ale tutaj drzwi sa horrendalnie drogie (najtansze z MDFu: ok 400 euro + VAT + zalozenie), tak ze szukam mozliwosci w Polsce. Nawet po oplaceniu transportu moze sie oplacic.Nadproza nie ma: otwor jest od podlogi do stropu, a drzwi beda z naswietlem.Czy 72.5 cm wystaczy: mysle, ze tak. To nie drzwi do biura, tylko moja sypialnia, wiec ruch niewielki. Tak jakos czuje, ze lepiej, zeby wszystkie drzwi na pietrze (a jest ich 6 sztuk) byly tej samej szerokosci. Nie wszedzie da "sie podkuc", wiec jedne drzwi bylyby o 10 cm szersze, a inne wezsze. To IMHO glupio...Podkucie z dwoch stron nie wchodzi w rachube- po drugiej strony futryna bedzie mocowana do naroznika. Zainteresowani szczegolami moga zajrzec do planow na mojej stronie internetowej- chodzi o I pietro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 28.10.2003 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Najlepiej bedzie jesli podkujesz tynk na nadprożu. Zobacz ile oparte jest nadproże na murze. Jesli po podkuciu otworu zostanie 15cm to OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 28.10.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Jakie znowu nadproże Doki pyta się czy moze poszerzyc otwór w ścianie konstrukcyjnej /na której nie ma osadzonego nadproża, bo drzwi będą do stropu/. A właśnie, Doki, jaki masz strop - to płyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 28.10.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 Sorry nie doczytałam o tym braku nadproża. Czyli jak jest to sciana konstrukcyjna to pewnikiem występuje tam wieniec. A jesli wystepuje wieniec (A BYŁ WCZESNIEJ OTWÓR) TO PODKUCIE 5CM JEST MOZLIWE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 28.10.2003 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2003 J A właśnie, Doki, jaki masz strop - to płyta? Wylana plyta. W tym miejscu, nad rzeczona sciana jest nadlana sciana kolankowa, na ktorej stoi wiezba dachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts