Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o altanę/domek letniskowy

majchal

Recommended Posts

Witam

Od dłuższego czasu szperam w sieci, ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. Kupiłem działkę budowlaną o pow. 926m2, jednak na razie chcę ja wykorzystywać tylko jako letniskową. Mam zamiar postawić dwa budynki gospodarcze/altany które będą miały po 25 m2 każda, a dodatkowo będą „spięte” zamkniętą werandą/tarasem/ogrodem zimowym ;-) Czyli jakby na to patrzeć bryła będzie miała około 15m x 5m=75m2. Docelowo za 10-15lat jak wybuduję dom, to jedno pomieszczenie będzie spełniać funkcję garażu a drugie graciarni

I dlatego mam kilka pytań

1. Altany będą budowane z suporeksu na fundamencie, jednak czy dobrze rozumiem przepisy PB, że nie muszę mieć pozwolenia na taką budowę?

2. Czy potrzebny jest na takie cudo, jakiś projekt (w naszym "mądrym" prawie jest sporo absurdów dlatego pytam )

3. Czy później jakiś urzędas może się doczepić, że w tej altanie latem śpię z dzieciakami, a nie trzymam taczki i drabiny?

4. Jak jest dokładnie z przepisami dot. ilości altan w stosunku do metrów2 działki, bo znalazłem zapis w sieci, gdzie mogę mieć po jednej altanie na każde 500m2 działki ( ale nie więcej niż 2 sztuki na całą działkę ), a gdzie indziej że na każde 500m2 mogę mieć 2 altanki/pom. gospodarcze ( bez zapisu o ograniczeniu w ilości altan na działce )

5. Czy jest gdzieś zapis, w jakiej odległości od siebie mają być te altany, czy np. mogą się stykać ścianami, a może mieć nawet ścianę wspólną ;-)

Wiem, że kombinuję jak typowy Polak, jednak teraz nie chcę/nie mogę wybudować domu, a mam małe dzieci i chcę gdzieś jeździć latem na weekendy/wakacje, a okolica jest piękna.

Z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedź na wszystkie zadane pytania znajdziesz w: Prawo Budowlane Art.29.1.2, oraz Art.30.2.

sSiwy12 - Bardzo dziękuję za podpowiedź, ale czy mam rozumieć, że gdybym miał działkę 1001m2 to wolno mi postawić 4 altany po 25m2 każdza? No i czy dobrze rozumiem, że moge postawić taki komleks jak opisałem wcześniej, ?

sys - myślę, że to chyba zbytnie uproszczenie, bo nie znalazłem ( choć może gdzieś jest taki zapis ), że alatana to budowla tylko bez fundamentu.

No a moje rozterki co do interpretacji urzędniczej w kwestii wykorzystania altany ( że będę w niej spał )? Chyba nie powinno być problemu, jak patrzę, na to co się dzieje na ROD?

Jest zastrzeżenie, że na każde 500m2 nie może być więcej jak 2 sztuki - a tu interpretacja może być różna, ale jak taki "kompleks postawić na środku działki, to raczej "każde fanaberie" urzędnicze nie maja racji bytu.

Teoretycznie istnieje jednak inne zagrożenie. Urzędnik może stwierdzic, że przepis ten dotyczy działki na której zbudowano już budynek mieszkalny.

Może takie stanowisko sugerować, definicja budynku gospodarczego ściśle związana z budynkiem mieszkalnym (Rozporządzenie o WT par. 3.8)

Teoretycznie istnieje jednak inne zagrożenie. Urzędnik może stwierdzic, że przepis ten dotyczy działki na której zbudowano już budynek mieszkalny.

Może takie stanowisko sugerować, definicja budynku gospodarczego ściśle związana z budynkiem mieszkalnym (Rozporządzenie o WT par. 3.8)

Jeśli nazwiemy to pomieszczenie gospodarcze, a jeśli nazwiemy to altana 8) , to jakie wtedy będą warunki techniczne?

Obawiam sie, że przez analogię, bo to z tego samego "paragrafu"

A gdzie mogę znaleźć w definicję prawną ALTANA, POMIESZCZENIE GOSPODARCZE? Nigdzie nie znalazłem ( a zapewne gdzieś jest ) kwestii wymogu/braku wymogu fundamentów, a myślę, że tu jest podstawowy problem. Bo zakładając, jeśli postawiłbym takie budynki uniesione na kanoldach, na których leżą np dwuteowniki, to czy wówczas byłbym czysty wobec prawa, bo odpadłby problem fundamentów?

Ale mój pomysł opierał się o dwa osobne budynki, po 25 m2 kazdy oddalone od siebie o 5 m. Jako, że ściana każdego budynku będzie miała 5mb i będą oddalone od siebie o 5m, to powstanie "pole" między nimi o powierzchni 25m2. To pole nie będzie zabudowane, a jedynie zadaszone. Tak więc budynki bedą wolnostojące z "wystającym dachem" na 2,5m w kierunku sąsiedniego budynku

PB, art. 29.1 Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: .......

pkt. 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

PB art.3 Ilekroć w ustawie jest mowa:.....

pkt.2 budynku – należy rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach

Stąd właśnie nie mam pewności co do słuszności Twojej interpretacji, bo skoro nie wymaga pozwolenia budynek, a w definicji budynku jest że może mieć fundament, to dla mnie jedno wyklucza drugie. Uporządkowuje jednoznacznie zapis w WT, ale.... jeśli chodzi o budynek gospodarczy.

Jednak nadal nie wiem co do ALTANY

sSiwy12 gdybyś mógł rzucić światło na ten aspekt, chodzi o altanę, byłbym wdzięczny. Z góry dziękuję

MAJCHAL

Tu jest odpowiedź:

PB, art. 29.1 Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: .......

pkt. 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

czyli prawo dopuszcza budowę obiektów niebedących budynkiem, ani obiektem małej architektury, ani budowlą, nazywając taki obiekt wiatą lub altaną, jeśli spełnia wymagania co do powierzchni zabudowy do 25m2.

Uprzedzając pytanie:

Powierzchnia zabudowy - przez powierzchnię zabudowy rozumie się powierzchnię terenu zajętą przez budynek w stanie wykończonym. Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się:

* powierzchni obiektów budowlanych ani ich części nie wystających ponad powierzchnię terenu;

* powierzchni elementów drugorzędnych, np. schodów zewnętrznych, daszków, markiz, występów dachowych, oświetlenia zewnętrznego;

sSiwy12 OK, masz dużo cierpliwości i męczysz się ze mną :D , to odpowiedz mi jak przepisy jednoznacznie definują altanę ( budynek małej architektury, budowlę czy może jeszcze inaczej ) i czy w końcu altana może być na fundamencie, bez zgody na budowę?

To pytanie jest bardziej na przysżłość ( jak już będe mial dom ), bo mój zamysł z altanami zarzuciłem.

Teraz kombinuję jak tu rozpocząć budowanie domu piętrowego i przerwać budowę po zakończeniu parteru. 8)

W tym konkretnym przypadku, dla potrzeb "zgłoszenia budowy" wiata i altana, są to obiekty niezdefiniowane nigdziej indziej i maja tylko jeden parametr - powierzchnia zabudowy nie może przekraczac 25m2.

Praktycznie można powiedzieć, że jest to każda budowla nie spełniająca definicji "budynek". Czyli raz może to byc obiekt, taki jak budynek, ale nie połaczony trwale z gruntem, lub połączony trwale z gruntem, ale bez fundamentów itp. "konfiguracje" - ale zawsze nie większa niz 25m2.

Może to również konstrukcyjnie, być budynek, który nie spełnia funkcji "budynku gospodarczego" i ma nie więcej niż 25m2. :lol: - tylko po co nazywac to altana - skoro łapie sie na "budynek gospodarczy", no chyba, że będzie toto służyło rekreacji - np. poobiednia drzemka :lol:

• 1 month później...

Witam Wszystkich

Tez mam zamiar zbudowac altane na mojej dzialce rolnej i mam pytanie: czy jesli jest plan zagospodarowania przestrzennego to na w/w dzialce tez moge bez problemow postawic altane nazywajac ja Obiekt Gospodarczy, powolujac sie na ustawe:

"....

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m

i, jesli tak to czy musze zglaszac chec budowy w/w obiektu?

Pzodrawiam

Maciek

WITAJ MONZO

Wałkuję ten temat już jakiś czas i jest tyle nieścisłości w przepisach, że w zasadzie to czy wolno/można budować bez projektu, tylko ze zgłoszeniem to sprawa indywidualna. W tej materii krzyżują się przepisy o PB, WT, miejscowym planie zagospodarowania.... i warunkach zabudowy. Po pierwsze nigdzie nie ma jasnej definicji czym jest altana, a czym budynek gospodarczy. Może być na fundamencie ( pozwolenie ) bez fundamentu ( zgłoszenie ). Zasadniczo doczytałem, że altana jako taka nie mająca fundamentu i mieszcząca się w wymiarach to wymaga zgłoszenia, ale jeśli chcesz postawić ja na "stałe" z podłożem to potrzebne jest pozwolenie, projekt itp.

Dodatkowo znalazłem zapis, że budynek gospodarczy i altana jest DODATKOWĄ budowlą/zabudową na działce budowlanej/obok domu mieszkalnego służące określonemu spędzaniu wolnego czasu. I znowu nie ma zapisu czy jeśli te obiekty są dodatkiem, to czy wolno mi zacząć gospodarowanie działki właśnie od nich. Budynek gospodarczy ma pełnić funkcje gospodarcze, a nie rekreacyjne jak altana, czyli nie może wyglądać jak domek, tylko musi wyglądać jak barak

Osobiście sądzę, że wszystko się rozbija, o to, co tak naprawdę chcesz postawić ( jak dużego, jak funkcjonalnego ) i jak to zinterpretuje urzędas.

Napisz coś więcej, czy coś jest już na działce, co jest, od kiedy masz działkę, co się już na niej znajduje itp

Witam

Dzialke mam od 2 lat, jest to dzialka rolna, ale w nowym planie zagospodarowania [ktory jest obecnie tworzony] ma byc jako budowlana "MRJ". Dzialka graniczy z 2 dzialkami zabudowanymi juz, jest dojazd droga gminna. Nie mam zadnych mediow na niej.

Chcialem taka jak pisalem postawic domek ogrodowy [altane, pom gospodarcze itp] o wymiarach 3x4 zebym mial gdzie trzymac narzedzia i tez zeby mozna bylo gdzie sie schronic. Myslalem o postawieniu czegos na zastrzalach betonowych, lub bloczkach - nie na fundamencie. Narazie dzialeczka nei jest zagospodarowana gdyz chcialem zaczac od czegos gdzie moglbym magazynowac narzedzia.

Pozdrawiam

WITAJ MONZO

Wałkuję ten temat już jakiś czas i jest tyle nieścisłości w przepisach, że w zasadzie to czy wolno/można budować bez projektu, tylko ze zgłoszeniem to sprawa indywidualna. W tej materii krzyżują się przepisy o PB, WT, miejscowym planie zagospodarowania.... i warunkach zabudowy.

Wbrew temu co piszesz, akurat w tym zakresie przepisy są jednoznaczne i bardzo czytelne.

Jednoznacznie określono również ścisłą przynależność, altan, budynków gospodarczych, itp. do działki zabudowanej budynkiem mieszkalnym.

Właśnie ta jednoznaczność i jasność przepisów powoduje brak możliwości budowy (jedynie) wspomnianych obiektów.

Jedynym możliwym sposobem „obejścia” tych przepisów jest uzyskanie PnB budynku mieszkalnego i rozpoczęcie prac od budynków gospodarczych i (lub) altan i przeciąganie rozpoczęcia prac zasadniczych (budowa budynku mieszkalnego) w czasie.

Witam Wszystkich

Tez mam zamiar zbudowac altane na mojej dzialce rolnej i mam pytanie: czy jesli jest plan zagospodarowania przestrzennego to na w/w dzialce tez moge bez problemow postawic altane nazywajac ja Obiekt Gospodarczy, powolujac sie na ustawe:

"....

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m

i, jesli tak to czy musze zglaszac chec budowy w/w obiektu?

Pzodrawiam

Maciek

Ten przepis dotyczy rolników (ustawowych) i budowy zagrodowej – reszta jak wyżej.

Ps. Działki budowlane są przeznaczone na budowę budynków mieszkalnych (usługowych, przemysłowych), a działki rekreacyjne na rekreację. W jednym i drugim przypadku, przepisów nie można stosować zamiennie, tj. działki budowlanej traktować jak rekreacyjną, i na odwrót - stosując odmienne przepisy dla zabudowy. Działka ma być wykorzystywana zgodnie z określonym przeznaczeniem (MPZP lub WZ).

Zawsze można próbować zmienić przeznaczenie (sposób wykorzystania działki) wnioskując o zmianę MPZP lub określając takie warunki dla WZ jeśli nie ma MPZP.