Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o altanę/domek letniskowy

majchal

Recommended Posts

Wbrew temu co piszesz, akurat w tym zakresie przepisy są jednoznaczne i bardzo czytelne.

Jednoznacznie określono również ścisłą przynależność, altan, budynków gospodarczych, itp. do działki zabudowanej budynkiem mieszkalnym.

Właśnie ta jednoznaczność i jasność przepisów powoduje brak możliwości budowy (jedynie) wspomnianych obiektów.

Jedynym możliwym sposobem „obejścia” tych przepisów jest uzyskanie PnB budynku mieszkalnego i rozpoczęcie prac od budynków gospodarczych i (lub) altan i przeciąganie rozpoczęcia prac zasadniczych (budowa budynku mieszkalnego) w czasie.

Witam ponownie sSiwy12. Jakiś czas temu "przerabiałem" przy Twojej pomocy ten temat i jednak pozwolisz że się nie zgodzę. Drepcząc od urzędasa, do budowlańca, architektów i pytając ludzi zajmujących się prawem budowlanym na co dzień, to mogę głośno powiedzieć, że przepisy nie są JEDNOZNACZNE. Wszystko jak zawsze zależy od interpretacji, gdyż NIGDZIE nie znalazłem dokładnej definicji altany. W zależności od tego czy ma fundament, czy nie, czy jest wykonana z eleganckich materiałów, czy z surowego drewna, zamknięta, czy otwarta to można ją różnie zakwalifikować. Jeśli postawimy prostą altanę, która nie jest dziełem sztuki, to usłyszałem, że można nawet to podciągnąć pod budowlę tymczasową, lub nawet lekką konstrukcję/drobną architekturę i to jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Jednakże to są wszystko "literówki" w przepisach i przepychając się z urzędnikami nie mamy pewności co do efektu. Dlatego ja osobiście będę realizował "inwencję twórczą" podobną do tej, którą zaproponował sSiwy12. w przyszłym roku zaczynam papierologię na dom, garaż i altanę, zaczynam budować/stawiać lekki garaż który będzie pełnić funkcję budynku gospodarczego/tymczasowego na czas budowy, potem altanę aby było gdzie przyjeżdżać latem i siedzieć altana będzie miała 25m2 zamknięta( jeden pokój z aneksem i WC bez fajerwerków), a potem za lat 5,10 lub 20 może zacznę budować dom. Żeby nie wygasło pozwolenie raz na 2 lata wykopię kawałek fundamentu i będę miał wpis w dzienniku ;-)

Powiem tak: moje działania są chore i pokrętne, jednak przepisy są chore i farsą jest, że na mojej ziemi nie mogę najpierw postawić altany, bez wcześniejszego postawienia budynku mieszkalnego.

Powiem tak: moje działania są chore i pokrętne, jednak przepisy są chore i farsą jest, że na mojej ziemi nie mogę najpierw postawić altany, bez wcześniejszego postawienia budynku mieszkalnego.

I właśnie w tym problem. :lol: Gdyby stał dom, to pies drapał określenie – co to jest altana. :roll:

I na pocieszenie – co 3 lata, a nie 2 (była w ubiegłym roku nowela PB w tym zakresie).

Pozdrawiam

• 3 months później...

Czytam, czytam i coraz bardziej jestem skołowana :-/.

Chcemy na działce rekreacyno-budowlanej postawić drewniany domek ogrodowy z Obi (3m x 3.6m czyli ok 11m2 z tarasem 1.5m głębokości), który będzie słuzył jako szopa na narzędzia, akcesoria i meble ogrodowe i to wszystko co jest człowiekowi dorosłemu i dzieciom potrzebne jak na cały dzien przyjezdzaja na działkę kopac w ogródku. Spać w nim nie będziemy chociaż jakaś leżanka pewnie będzie. Domek wygląda jak domek a nie szopa, no ładny jest i tyle :), i chcę go zagospodarowac także jak domek a nie szopę.

Budowac się przez najbliższe lata nie zamierzamy. Działka będzie służyć wyłącznie rekreacji.

Jak mam podejśc do tematu? Czy wymagane jest pozwolenie/ zgłoszenie? Czy taki domek moge postawić w dowolnym miejscu w ogrodzie z zachowaniem oczywiście odleglości od sąsiada (chciałabym postawić w głębi ogrodu)? Czy jest coś co jeszcze musze widzieć?

dzieki za wszelką pomoc :)

Czytam, czytam i coraz bardziej jestem skołowana :-/.

Chcemy na działce rekreacyno-budowlanej postawić drewniany domek ogrodowy z Obi (3m x 3.6m czyli ok 11m2 z tarasem 1.5m głębokości), który będzie słuzył jako szopa na narzędzia, akcesoria i meble ogrodowe i to wszystko co jest człowiekowi dorosłemu i dzieciom potrzebne jak na cały dzien przyjezdzaja na działkę kopac w ogródku. Spać w nim nie będziemy chociaż jakaś leżanka pewnie będzie. Domek wygląda jak domek a nie szopa, no ładny jest i tyle :), i chcę go zagospodarowac także jak domek a nie szopę.

Budowac się przez najbliższe lata nie zamierzamy. Działka będzie służyć wyłącznie rekreacji.

Jak mam podejśc do tematu? Czy wymagane jest pozwolenie/ zgłoszenie? Czy taki domek moge postawić w dowolnym miejscu w ogrodzie z zachowaniem oczywiście odleglości od sąsiada (chciałabym postawić w głębi ogrodu)? Czy jest coś co jeszcze musze widzieć?

dzieki za wszelką pomoc :)

Witaj

Na wstępie uporządkujmy trochę i powiedzmy, że nie ma czegoś takiego, jak działka rekeacyjno-budowlana. Albo jedno albo drugie.

Jeśli to działka rekreacyjna to możesz postawić takową altanę do 25m2 na każde 500m2działki, ale nie więcej niż 2 z zachowaniem oczywiście wszelkich przepisów, wysokości i odległości itp. Wtedy nie potrzeba żadnych zezwoleń, ale musi być zgłoszenie. Rozchodzi się jeszcze czy to jest w mieście, czy poza miastem, Twoja ta działka czy ROD

Jeśli to działka budowlana to, możesz coś takiego postawić jako obiekt tymczasowy na czas budowy i wtedy potrzebujesz jedynie zgłoszenia. Jeśli jednak masz życzliwych sąsiadów to może się okazać, że jakiś urzędas przyjdzie na działkę, zakwalifikuje to cudo jako samowolę budowlaną i walnie karę i da nakaz rozbiórki/zlikwidować. Jeśli coś takiego ma stanąć i służyć do spania to już wymaga całej papierologii. Zasadniczo budynek gospodarczy/altanę możesz postawić bez większych problemów JEDYNIE JAKO DODATEK do domu mieszkalnego.

Ćwiczyłem ten temat jakiś czas i przepisy nie są jednoznaczne, trochę zależy od szczęścia, trochę od sąsiadów, a trochę od dobrej/złej woli urzędników.

Przemęcz się i przeczytaj cały wątek, wraz z kolegą sSiwym12 rozpracowaliśmy temat na, tyle że powinnaś uzyskać odpowiedź.

Ja osobiście bym stawiał to cudo na 4 lub 8 bloczkach fundamentowych ( chodzi, aby nie był na fundamencie stale związanym z glebą ) i traktował to jako tymczasową budę na narzędzia potrzebne/wykorzystywane " do celów związanych z przygotowaniem działki pod przyszłą budowę domu" :wink: A że buda jest ładna i wygląda jak domek, to już sprawa estetyki i poczucia piękna, a to sprawa bardzo indywidualna

:D

[quote name="majchalNa wstępie uporządkujmy trochę i powiedzmy, że nie ma czegoś takiego, jak działka rekeacyjno-budowlana. Albo jedno albo drugie.

[...]

:D

Witaj i dzięki za odpowiedź :D Od razu baaaardzo przepraszam, za 'lamerskie' podejście do tematu: w końcu dzisiaj z rana (na moje usprawiedliwienie mam jedynie to, że to w dalszym ciągu świeży zakup ;))) przejrzeliśmy papiery i wsród nich był wypis z miejscowego planu zagodpodarowania. Faktycznie działka jest 'rekreacyjna na terenie zalesionym'. To, że cały czas wszyscy (poprzedni własciciele, agent nieruchomości itd.) mówili o niej rekreacyjno-budowlana może wynikać z tego, że kilku sąsiadów ma już soildne murowane chaty nie spełniające warunków podanych w moim wypisie, więc zapewne się 'ubudowlanili'..?

Rozumiem, że jeśli w wypisie pisze:

"Minimalna linia zabudowy 8m od linii rozgraniczającej drogę gminną.."

"Minimalna lina zabudowy 6m od liniii rozgraniczającej drogi wewnętrzne"

to w efekcie mogę postawic domek "w głębi ogrodu" byle min 3m od płotu sąsiada ścianą bez okien i drzwi?

Sąsiad (mamy tylko jednego bo reszta to drogi wewnetrzne i gminna) ma wprawdzie już postawiony murowany domek i to ewidentnie w mniejszej odległości niż te 6m od drogi, więc zapewne przekwalifikował działkę na budowlaną (..?) ale w miejscu gdzie my moglibyśmy postawić nasz domek żeby zachować linię zabudowy (sąsiad sąsiada postawił podobnie jak on) rośnie solidna sosna (bez występowania o pozwolenie się nie obejdzie). Osobiście wolałabym, zeby rosła gdzie indziej albo w ogóle nie rosła (wokół lasu jest tyle, że ta jedna sosna nic nie zmienia), bo tu gdzie rośnie przeszkadza w sensownym zagospodarowaniu działki ale małzonek ma sentyment do sosen...

Prawdę mówiąc jakby ten domek stanął w miejscu sosny to byłoby najlepiej ale gdybysmy się kiedys zdecydowali na budowę murowanego, całorocznego byłby kłopot z przenosinami domku.

Czy jak na planie zagospodarowania są naniesione niektóre dom(ki/y) sąsiadów to jak postawimy też musimy zgłosić? Wydaje mi się, ze niektore nie są naniesione a stoją i istnieją; może to zależy od ich wielkości? Na niektóych działkach jest wpis 'rezygnacja' a domki stoją - czy to oznacza ze właściciele zrezygnowali z pozwolenia na budowę ( a postawili lub wcześniej mieli drewniany)?

dzięki raz jeszcze :)

• 1 year później...

Witam wszystkich.

Pozwolę sobie odświeżyć dość dawny wątek. Jakiś czas temu zostałem właścicielem działki rolnej 3000 metrów, dla której wygasł plan zagospodarowania. Poprzedni plan zakładał produkcje rolną i w adnotacji do aktu notarialnego mam wpis, że gmina nie przewiduje zmian tego stanu. Ziemia jest klasy IVb oraz posiada dojazd drogą utwardzoną. Moje plany wobec działki przewidywały stworzenie sadu na kilkadziesiąt drzewek oraz postawienie 3 altanek. Wszystkie altanki planowałem aby nie były trwale połączone z gruntem, lecz na bloczkach betonowych. Dodatkowo każda z nich byłaby poniżej 25 metrów kwadratowych. Jeśli dobrze rozumiem przepisy powinno być możliwe staranie się o zgodę na postawienie takich konstrukcji w oparciu o zawiadomienie?

Czy ma znaczenie, że nie jestem rolnikiem?

Czy jeśli altana będzie konstrukcją ( 4 ściany plus dach ) z zamykanymi drzwiami i kilkoma oknami, w którym znajdowałaby się łazienka (WC plus prysznic ) to nadal pozostanie altaną? Czy ewentualny kominek w środku i wydzielona część (szafki ) na narzędzia nie zaburzą tego stanu?

Czy konstrukcja o 1 ścianie drewnianej i jednej murowanej (w ścianie murowanej wbudowany grill/wędzarnia ) plus daszek po którym byłby stół i kilka krzeseł także na bloczkach betonowych jeszcze jest altaną?

Po prostu nie chciałbym przekształcać działki w budowlaną. Masa papierów i marne szanse powodzenia. Działka sąsiaduje z innymi działkami rolnymi od najbliższych zabudowanie dzieli mnie około 300-400 metrów (4 działki). Zależy mi na stworzeniu sadu, a w związku z pochodzeniem moim z daleka chciałbym w altance mieć możliwość schronienia przed deszczem, czy wzięcia prysznica. Zdobycie dostępu do wody czy prądu to inna bajka i jeszcze nie zajmuje nią głowy.

Z góry dzięki za pomoc jeśli ktoś będzie w stanie ogarnąć sprawe :D:D:D

• 2 weeks później...

Sprawdż dokładnie co dzieje się z tym planem, czy będzie opracowywany nowy i czy w starym planie zagospodarowania przestrzennego był zakaz jakiejkolwiek zabudowy.

Jeżeli nie było zakazu zabudowy to można wybudować budynek związany z produkcja rolną, tylko będzie wymagane na to pozwolenie na budowę, bo nijak kwalifikuje się to do zgłoszenia.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

chciałbym co nieco wtrącić i jeśli można to spytać. Jeżeli chodzi o altanę na działce rekreacyjnej to można ją postawić na zgłoszenie zgodnie z art. 29 prawa bud. z 1994 r. ale... i tu właśnie u mnie zaczynają się schody. Czy można podciągnąć jakoś szambo pod tą altanę albo najlepiej oczyszczalnię. Bo jak na razie wielki problem z tego wynika. Altana jest nijak zdefiniowana a jednak dla urzędników nie można tam sypiać. Kupiłem działkę rekreacyjną poza miastem i nie mogę sobie zorganizować legalnie kibelka bo przepisy są niejasne. Wg urzędnika altana nie spełnia funkcji sanitarno-higienicznej. Może ktoś już kiedyś to przerabiał i mógłby pomóc. Dla mnie to trochę śmieszne, że nie mogę mieć WC przez przepisy. Przecież w razie przysłowiowej "2" nie będę wracał 50 km do domu (przepraszam jeśli ktoś to uzna za kolokwializm). Wiem, że jest coś w ustawie ochronie środowiska ale jak się na to powołałem to koleś dał mi do zrozumienia, że mając pieniądze na działkę powinienem mieć i na domek (czym mnie strasznie zirytował).

Tak czy inaczej co można zrobić w tej kwestii? (najlepiej oczyszczalni)

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Czytaj dokładnie co jest napisane w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Jak nie ma zakazu budowy czegoś tam, to możesz to budować.

Tylko jak juz chcesz ten kibelek, to nie bedzie to już altana, ani budynek gospodarczy, można to podciągnąc pod domek letniskowy i wtedy będzie wymagany projekt budowlany opracowany przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi i uzyskanie pozwolenia na budowę.

Domek z kibelkiem i szambem lub przydomowa oczyszczalnią ścieków nie przejdzie na zgłoszenie, ale jeżeli będzie zgodny z miejsowym planem zagospodarowania przestrzennego i warunkami technicznymi to uzyskasz pozwolenie na budowę.

Pomocna będzie interpretacja:

1. Wprowadzenie

Aktualnie obowiązująca ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (tekst jedn.: Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118 z późn. zm.) - dalej pr. bud. nie zawiera definicji legalnej domu letniskowego. Definicja taka występowała w uprzednim stanie prawnym w ustawie z dnia 10 kwietnia 1974 r. Prawo lokalowe, która utraciła moc dnia 12 listopada 1994 r. W świetle ówczesnej regulacji, domem letniskowym był budynek położony na terenie wsi lub w rejonie przeznaczonym na cele rekreacyjne ludności, służący właścicielowi i jego bliskim do wypoczynku, z tym jednak zastrzeżeniem, że ta sama osoba oraz małżonkowie mogli posiadać tylko jeden dom letniskowy.

W obowiązującej ustawie pr. bud. pojęcie domu letniskowego pojawia się jednokrotnie - w załączniku do tej ustawy, zgodnie z którym domy letniskowe zaliczone zostały do kategorii III obiektów budowlanych („inne niewielkie budynki, jak: domy letniskowe, budynki gospodarcze, garaże do dwóch stanowisk włącznie"). Pojęcie budownictwa letniskowego występuje jeszcze w treści art. 62 ust. 2 pkt 2a pr. bud., z którego wynika, że obiektów budowlanych zaliczonych do tego budownictwa nie stosuje się wymogu przeprowadzania okresowej kontroli, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu.

W przepisach wykonawczych do ustawy – Prawo budowlane pojęciu „domu letniskowego" odpowiada termin „budynek rekreacji indywidualnej". Zgodnie z § 3 pkt 7 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. Nr 75, poz. 690 z późn. zm.) - dalej r.w.t. budynkiem o takim charakterze jest budynek przeznaczony do okresowego wypoczynku. Zgodnie § 3 pkt 8 r.w.t. z budynkiem rekreacji indywidualnej mogą być powiązane budynki gospodarcze.

W orzecznictwie zapadłym na gruncie stosowania przepisów o podatku od nieruchomości (Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 29 września 2005 r., sygn. akt: III SA/Wa 1725/05) wskazuje się w omawianym aspekcie terminologicznym, że „budynek mieszkalny" i „budynek rekreacji indywidualnej" nie są pojęciami tożsamymi, zaś organy podatkowe orzekające w sprawie powinny uwzględnić (...) pojęcia zdefiniowane w prawie budowlanym." Nie jest przy tym wystarczające dla takiego rozróżnienia, zdaniem sądu, „odwoływanie się do kryterium zaspokajania własnych potrzeb mieszkaniowych tj. ustalenia czy budynek jest wykorzystywany do celów mieszkalnych".

2. Pozwolenie na budowę

Budowa domu letniskowego (budynku rekreacji indywidualnej), niezależnie od tego, czy pobyt ludzi w tym budynku miałby mieć miejsce przez cały rok, czy tylko sezonowo, wymaga, zgodnie z art. 28 pr. bud., uprzedniego uzyskania pozwolenia na budowę.

W sytuacji, gdy dla nieruchomości gruntowej, na której planowana jest budowa domu letniskowego, sporządzony został miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dodatkowe uwarunkowania dla tej budowy, ponad przepisy Prawa budowlanego, mogą mieć swoje źródło w ustaleniach planu. Gdy planu takiego brak – mogą one wynikać z treści decyzji o warunkach zabudowy.

Na obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę domu letniskowego nie ma wpływu materiał, z którego planowane jest jego wykonanie, okoliczność zatem czy będzie to dom murowany, czy drewniany pozbawiona jest w tym aspekcie znaczenia prawnego.

Sytuację prawną domów letniskowych odróżnić należy od zawartych w ustawie – Prawo budowlane uregulowań dotyczących „obiektów małej architektury". Mimo bowiem, że do obiektów tych zalicza się niewielkie obiekty użytkowe służące rekreacji codziennej, brak jest odstaw dla traktowania domu letniskowego w takich kategoriach.

Reżim prawny budowy domów letniskowych wymaga również odróżnienia od określonych w art. 29 pr. bud. zwolnień z obowiązku uzyskania pozwolenia dla:

- wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, których łączna liczba na działce nie przekracza dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki,

- altan i obiektów gospodarczych na działkach w rodzinnych ogrodach działkowych oraz

- parterowych budynków gospodarczych oraz innych obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej (patrz: art. 29 ust. 1 pkt 1, 2 i 4 pr. bud.).

3. Uzbrojenie techniczne działki i odprowadzenie wód powierzchniowych

W przypadku działek przeznaczonych pod budowę budynków rekreacji indywidualnej oraz budynków inwentarskich i gospodarczych na wsi, jeżeli właściwy organ w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu nie określił takich wymagań, nie jest wymagane by:

– działka budowlana, przewidziana pod zabudowę budynkami przeznaczonymi na pobyt ludzi, miała zapewnioną możliwość przyłączenia uzbrojenia działki lub bezpośrednio budynku do sieci wodociągowej, kanalizacyjnej, elektroenergetycznej i ciepłowniczej,

– działka taka miała zapewnioną możliwość korzystania z indywidualnych źródeł energii elektrycznej i ciepła, odpowiadających przepisom odrębnym dotyczącym gospodarki energetycznej i ochrony środowiska (§ 26 r.w.t.).

Dopuszcza się także wykorzystanie pod zabudowę zagrodową lub rekreację indywidualną działki budowlanej, która nie może być zaopatrzona w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi z sieci lub własnego ujęcia, pod warunkiem zapewnienia możliwości czerpania lub dostawy wody z ujęć położonych poza granicami działki (§ 26 r.w.t.).

4. Specyfika wymagań technicznych stawianych budynkom rekreacji indywidualnej

W zabudowie lub budynkach rekreacji indywidualnej:

· dojścia i dojazdy zwolnione są z wymogu zainstalowania oświetlenia elektrycznego, zapewniającego bezpieczne ich użytkowanie po zapadnięciu zmroku (§ 14 r.w.t.).

· odległości miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi nie mogą być mniejsze niż 3 m a od granicy z sąsiednią działką - niż 2 m; dopuszcza się także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy (§ 23 r.w.t.).

· odległości urządzeń sanitarno-gospodarczych (pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3 mogą wynosić: 1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi - co najmniej 5 m, przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej, 2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego - co najmniej 2 m (§ 36 r.w.t.)

· brak jest obowiązku doprowadzenia ciepłej wody do umywalek (§ 46 r.w.t.)

· nie obowiązuje wymaganie przystosowania wejść dla osób niepełnosprawnych (§ 61 r.w.t.)

· nie stosuje się wymogu by liczba stopni w jednym biegu schodów stałych wynosiła nie więcej niż 17 stopni (§ 69 r.w.t.)

· nie mają zastosowania warunki sytuowania nad garażem otwartym kondygnacji z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi (§ 106 r.w.t.)

· dopuszcza się wykonywanie spadku posadzki garażu skierowanego bezpośrednio na nieutwardzony teren działki (§ 107 r.w.t.)

· nie stosuje się wymagania, by w instalacji ciepłej wody a także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3 prowadzących do punktów czerpalnych był zapewniony stały obieg wody § 120 r.w.t.).

· kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30 m3, spełniających wymagania dotyczące przewodów kominowych, wentylacji, dopływu lub prędkości przepływu powietrza, określone zgodnie z § 132 r.w.t.;

· nie stosuje się wymagania, by regulatory dopływu ciepła do grzejników działały automatycznie, w zależności od zmian temperatury wewnętrznej w pomieszczeniach, w których są zainstalowane (§ 134 r.w.t.)

· nie stosuje się wymagania, by powietrze zewnętrzne doprowadzone do pomieszczeń za pomocą wentylacji mechanicznej lub klimatyzacji, zanieczyszczone w stopniu przekraczającym wymagania określone dla powietrza wewnętrznego w przepisach odrębnych w sprawie dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia, było oczyszczone przed wprowadzeniem do wentylowanych pomieszczeń, z uwzględnieniem zanieczyszczeń występujących w pomieszczeniu (§ 149 r.w.t.)

· nie obowiązuje zakaz łączenia ze sobą w instalacjach wentylacji i klimatyzacji przewodów z pomieszczeń o różnych wymaganiach użytkowych i sanitarno-zdrowotnych (§ 150 r.w.t.)

· w przewodach gazowych, doprowadzających gaz do zewnętrznej ściany budynku nie powinno być ciśnienia wyższego niż 500 k.p.a., a do ścian zewnętrznych pozostałych budynków wyższego niż 1600 k.p.a. (§ 157 r.w.t.)

· dopuszcza się instalowanie kurka głównego instalacji gazowej w odległości większej niż 10 m od zasilanego budynku, w wentylowanej szafce, usytuowanej w linii ogrodzenia od ulicy lub ogólnego ciągu pieszego z dostępem do niej od strony zewnętrznej działki budowlanej; gdy kurek główny jest zainstalowany w linii ogrodzenia w odległości większej niż 10 m, należy na ścianie budynku dodatkowo zastosować zawór odcinający (§ 159, 160 r.w.t.)

· przewody instalacji gazowej, począwszy od 0,5 m przed zewnętrzną ścianą budynku do wyprowadzenia poza lico wewnętrzne tej ściany, powinny być wykonane z rur stalowych bez szwu bądź z rur stalowych ze szwem przewodowych, zgodnych z wymaganiami przedmiotowych Polskich Norm, łączonych przez spawanie (§ 163 r.w.t.)

· indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż 21 kW - w wolno stojących budynkach (§ 175 r.w.t.)

· obejmujących do trzech kondygnacji nadziemnych włącznie - nie mają zastosowania wymagania dotyczące klasy odporności pożarowej budynków (§ 213 r.w.t.)

· schody wewnętrzne mogą nie spełniać wymagań stawianych drogom ewakuacyjnym (§ 248 r.w.t.)

· nie stosuje się wymagań stawianych instalacjom wentylacji mechanicznej i klimatyzacji w budynkach (§ 268 r.w.t.)

· odmiennie kształtowane są warunki usytuowania i budowy garaży (§ 276, 280 r.w.t.)

· wymagania dotyczące balustrad schodów zewnętrznych uważa się za dotrzymane, gdy schody i pochylnie o wysokości do 1 m, niemające balustrad, są obustronnie szersze w stosunku do drzwi lub innego przejścia, do którego prowadzą, co najmniej po 0,5 m (§ 296 r.w.t.).

5. Wymagania prawa podatkowego przy sprzedaży domu letniskowego

Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8) lit. a ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 z późn. zm.) - dalej u.p.d.o.f. odpłatne zbycie nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości (tu: zabudowanej domem letniskowym, który sam w sobie jako część składowa nieruchomości nie może stanowić przedmiotu obrotu), jeżeli nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, rodzi obowiązek podatkowy w podatku dochodowym od osób fizycznych. Stosownie do treści art. 30e u.p.d.o.f. od dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości podatek dochodowy wynosi 19% podstawy obliczenia podatku. Podstawą obliczenia podatku jest dochód stanowiący różnicę pomiędzy przychodem z odpłatnego zbycia nieruchomości lub praw określonym zgodnie z art. 19 u.p.d.o.f. a kosztami ustalonymi zgodnie z art. 22 ust. 6c i 6d u.p.d.o.f. (udokumentowane koszty wytworzenia, powiększone o udokumentowane nakłady, które zwiększyły wartość rzeczy i praw majątkowych, poczynione w czasie ich posiadania), powiększoną o sumę odpisów amortyzacyjnych, o których mowa w art. 22h ust. 1 pkt 1 u.p.d.o.f. dokonanych od zbywanych nieruchomości lub praw. Dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych nie łączy się z dochodami (przychodami) z innych źródeł.

Zawarcie umowy sprzedaży rzeczy oraz praw majątkowych podlega nadto, zgodnie z art. 1 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 101, poz. 649) - dalej u.p.c.c. temu podatkowi. Zgodnie z art. 4 u.p.c.c. podmiotem obowiązanym do dokonania zapłaty jest kupujący. Podatek, o ile nie zachodzą przypadki zwolnienia od obowiązku jego uiszczenia, wynosi 2% wartość rynkowej przedmiotu sprzedaży.

68194

Dz.U.2010.243.1623: art.*28; art.*29

Dz.U.2010.101.649: art.*1 ust.*1 pkt*1; art.*4

Dz.U.2010.51.307: art.*22(h) ust.*1 pkt*1; art.*30(e)

Dz.U.2002.75.690: §*3 pkt*8; §*26; §*36; §*46; §*61; §*69; §*120; §*132; §*157; §*213