gosiach7 26.01.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam,w czerwcu 2007 r. zaciągnęłam kredyt z dopłatami na budowę domu. Przy zaciąganiu kredytu oprocentowanie wynosiło ok. 6% (5,..)- oczywiście faktyczne było mniejsze, bo rata była mniejsza o dopłaty.Na ten moment oprocentowanie mojego kredytu wynosi 8.04% (nie wiem, ile faktyczne po odliczeniu dopłat). Ale rzecz w tym, że NBP już końcem zeszłego roku obniżyło stopy procentowe, dzisiaj prasa pisze o być może kolejnej obniżce w dniu jutrzeszym, a moje oprocentowanie póki co nie spadło w ogóle.A kiedy stopy szły w górę od razu wzrastało. Dodam, że mam kredyt w PKO BP SA, a jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 26.01.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 z pewnością nie od razu tylko co 3 miesiące a że stopy z dnia na dzień rosły to tak ci się mogło wydawać. Nam aktualizacje zrobili z dniem 1 stycznia tego roku i póki co muszę 3 miesiące czekać. Proponuję uzbroić się w cierpliwość i przeczytać zasady zmian oprocentowania, które masz zapisane w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_t 30.01.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 mi Pani z PKO BP wyjaśniła te 8% następująco: Oprocentowanie to marża stała 1,5 pp + WIBOR S 3M ( Wibor sredni z ostatnich 3 miesięcy ) , co oznacza że przez 3 miesiące obnizony WIBOR 3 M w bankach zaskutkuje po 3 miesiącach średnim wymiarem WIBOR na kolejne 3 miesiące Obecnie WIBOR S 3M wynosi 6,54 pp. ( średni z trzech ostatnich miesięcy ) , zatem dopiero od kwietnia ten wskaźnik liczony na podstawie średnich WIBOR będzie się obniżać z uwagi na obniżki WIBORU od połowy grudnia 2008 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiach7 30.01.2009 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Bardzo dziękuję za informację, byłoby to logiczne, ale nie zawsze jest czas usiąść i przestudiować umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 30.01.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 dawid sprawdź definicje w umowie gdyż WIBOR S 3M u mnie to nie jest średnia z 3 ostatnich m-cy tylko średnia z notowań wibor 3M liczona w kwartale poprzedzającym dany kwartał od dnia 25 drugiego miesiąca kwartału do dnia 24 trzeciego miesiąca kwartału poprzedzającego dany kwartał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 30.01.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Uranos jest dokładnie jak piszesz, dodam tylko, że zmiana stawki następuje wtedy gdy poprzednio wyliczona ulega zmianie o więcej niż ustalony przez zarząd pko bp sa parametr zmienności, który nie może być większy niż 0,2 punktu procentowego. Ktoś wie ile wynosi parametr? Mnie tylko niepokoi fakt, że właśnie dostałam harmonogram spłat na kolejne 3 m-ce i na 1 kwietnia rata pozostaje na tym samym poziomie. Chyba nie powinni sie rozpędzać skoro dopiero pod koniec marca obliczą nowy wskaźnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 31.01.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Alkman ten parametr wynosi dokładnie 0,2, czyli jeśli średnie różnią się między sobą o mniej niż 0,2 to wtedy nie zmieniają ci oprocentowania. Co do harmonogramu. Spokojnie jeśli okres rozliczeniowy kończy ci się na 31 marca to powinni ci przysłać jeszcze raz. Ja u siebie rozpisałem wszystkie średnie od początku umowy i widać jak na dłoni że z każdym wzrostem o więcej niż 0,2 zwiększa się też oprocentowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 31.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Acha, czyli ustalili na maksymalnym poziomie. Poza tym też mi się wydaje, że jest ok. Tylko ta rata na 1.04.... Nie wspomnę, że jak zmieniali system, to wydrukowało im się, że mam spłacić całość kredytu do grudnia 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 31.01.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 łoj to pikuś nam wypłacili pierwszą transzę a za 3 tyg przysłali wezwanie do zapłaty w ciągu 7 dni całości kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaO 25.02.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Dostaliśmy właśnie pismo z PKO BP. Rata na MAJ - oprocentowanie - 8,04% Czy bank może bez końca udawać, że WIBOR3M się nie zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 25.02.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Na razie nie denerwuj się. Prawdopodobnie robią to "automatem". Stopa procentowa na kolejny kwartał będzie dopiero znana po 24 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milagros111 09.03.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam! staram sie też o ten kredyt z dopłatą czy są jakieś pułapki tego kredytu ? proszę o jakieś informacje tych którzy już go mają. w którym banku warto go brać ? z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts