Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spłacający kredyty z dopłatą- jakie macie obecnie oprocent.?

gosiach7

Recommended Posts

Witam,

w czerwcu 2007 r. zaciągnęłam kredyt z dopłatami na budowę domu. Przy zaciąganiu kredytu oprocentowanie wynosiło ok. 6% (5,..)- oczywiście faktyczne było mniejsze, bo rata była mniejsza o dopłaty.

Na ten moment oprocentowanie mojego kredytu wynosi 8.04% (nie wiem, ile faktyczne po odliczeniu dopłat). Ale rzecz w tym, że NBP już końcem zeszłego roku obniżyło stopy procentowe, dzisiaj prasa pisze o być może kolejnej obniżce w dniu jutrzeszym, a moje oprocentowanie póki co nie spadło w ogóle.

A kiedy stopy szły w górę od razu wzrastało. Dodam, że mam kredyt w PKO BP SA, a jak to wygląda u Was?

z pewnością nie od razu tylko co 3 miesiące a że stopy z dnia na dzień rosły to tak ci się mogło wydawać.

Nam aktualizacje zrobili z dniem 1 stycznia tego roku i póki co muszę 3 miesiące czekać.

Proponuję uzbroić się w cierpliwość i przeczytać zasady zmian oprocentowania, które masz zapisane w umowie.

mi Pani z PKO BP wyjaśniła te 8% następująco:

Oprocentowanie to marża stała 1,5 pp + WIBOR S 3M ( Wibor sredni z ostatnich 3 miesięcy ) , co oznacza że przez 3 miesiące obnizony WIBOR 3 M w bankach zaskutkuje po 3 miesiącach średnim wymiarem WIBOR na kolejne 3 miesiące

Obecnie WIBOR S 3M wynosi 6,54 pp. ( średni z trzech ostatnich miesięcy ) , zatem dopiero od kwietnia ten wskaźnik liczony na podstawie średnich WIBOR będzie się obniżać z uwagi na obniżki WIBORU od połowy grudnia 2008 r.

Uranos jest dokładnie jak piszesz, dodam tylko, że zmiana stawki następuje wtedy gdy poprzednio wyliczona ulega zmianie o więcej niż ustalony przez zarząd pko bp sa parametr zmienności, który nie może być większy niż 0,2 punktu procentowego. Ktoś wie ile wynosi parametr?

Mnie tylko niepokoi fakt, że właśnie dostałam harmonogram spłat na kolejne 3 m-ce i na 1 kwietnia rata pozostaje na tym samym poziomie. Chyba nie powinni sie rozpędzać skoro dopiero pod koniec marca obliczą nowy wskaźnik?

Alkman ten parametr wynosi dokładnie 0,2, czyli jeśli średnie różnią się między sobą o mniej niż 0,2 to wtedy nie zmieniają ci oprocentowania.

Co do harmonogramu. Spokojnie jeśli okres rozliczeniowy kończy ci się na 31 marca to powinni ci przysłać jeszcze raz. Ja u siebie rozpisałem wszystkie średnie od początku umowy i widać jak na dłoni że z każdym wzrostem o więcej niż 0,2 zwiększa się też oprocentowanie.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...