Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygładzanie gładzi gipsowych

user_112233

Recommended Posts

Do wyrównania ścian http://www.radar.pl/C-45-40kg-Biala-gladz-szpachlowa-gladki-tynk-gipsowy-51617074/

Jako masa finiszowa na cekol http://www.radar.pl/Gotowa-gladz-szpachlowa-MASter-Mas-18-kg-do-nakladania-recznego-i-maszynowego-51415783/

Jeżeli na ścianie w miejscach widocznych jest bardzo krzywo od 1cm w góre to używam knaufa goldbanda!

I popieram tą technikę.

Ja zamiast master masy używam nowej nidy gotowej ale masterem też jechałem i jest ok.

Co do papierów i rys to się nie wypowiadam bo przeczytałem kilka postów tutaj i nie chcę załamywać co niektórych.

• 3 months później...

Witam

piszę bo już się pogubiłem

może mnie ktoś poprawić ? będę wdzięczny :)

1.zdzieramy starą farbę

2. Przed gipsowaniem gruntujemy ?

3. po gipsowaniu szlifujemy

4. gruntujemy

5 malujemy ?

tak to idzie ?

dzięki za odp

• 6 months później...

Witam

Może odkopałem starszy już wątek ale próbuje się dowiedziec jak powinna wyglądac własciwa kolejnośc robienia gładzi na nowych scianach z tynkiem CW

1) gruntowanie

2) warstwa gładzi (ja użyłem akrylputz start)

3) szlifowanie

4) gruntowanie ( a może nie trzeba???)

5) warstwa gładzi ( tu użyłem akryl putz finisch)

6) szlifowanie

7) gruntowanie ( biała farba rozcieńczona gruntem)

8) warstwa lub dwie docelowej farby

• 3 weeks później...

Pierw trzeba rozdzielić od siebie masy finiszowe i gipsy, typowym twardym gipsem jest cekol c-45 a masą finiszową jest akrylputz. Masy finiszowe stosujemy na wygładzone wcześniej ściany bo ona to tego służy jest cienkowarstwowa i łatwa w szlifowaniu. Prawidłowa kolejność jest taka:

-najlepiej tynki przelecieć papierem aby luźny piach nie mieszał nam sie z gipsami

-następnie gruntowanie zalecam używanie dobrych gruntów

-teraz gipsowanie twardymi gipsami np. cekol c-45

-następnie jakiś finisz

-szlifowanie zależy od miękkości finiszu

-gruntowanie roztworem gruntu,farby i wody wałkiem docelowym do malowania

i malowanie!

• 1 year później...

Bo czasami mam wrazenie ze za bardzo wytarlem,..... i powstanie mi takie wglębienie (mikro) na 1m2 ale widoczne przy np. podwieszanym suficie. Wiec za wczasu to sprawdze i w razie potrzeby uzupelnie niedobory :)

Aa, bo znajdzie ryse i szlifuje w jednym miejscu i dziur narobi. Potem weź i kinkiet powieś. ;D siatką po szybkości najlepiej ;D

albo regipsy, tylko straty na metrażu.

• 3 years później...

Czy na nawiutki tynk gispowy ktory ma swoje wady też należy przed gładzią robić gruntowanie? Czy moge od razu poleciec gładzią.

Będą konieczne dwie warstwy czy na nowym rownym tynku wystarczy jedna?

Mam tynk knauf diamand wiec twardy.

W swojej karierze nigdy nie robiłem gładzi z wyjatkiem jednej ścianki w piwnicy. Myślicie że dam sobie rade?

Moge kupić tanią używaną amatorską żyrafę z odkurzaczem. Coś takiego jak to http://allegro.pl/zestaw-szlifierka-zyrafa-odkurzacz-do-gipsu-gladzi-i6716673908.html za polowe tej ceny. Warto ? Czy lepiej wypożyczyć coś profesjalnego? Z tym ze ceny wypożyczenia to ok 400zł za tydzien a ja w tydzien na pewno tej chałupy nie wygladze :/

Jakiej gładzi najlepiej uzyć? Raczej gotowe coś a nie do mieszania...

Zrobie jedną ścianę pacą a drugą walkiem (zbiore nadmiar pacą) i porównam efekty :)

Jakiego papieru uzywacie ? Do ręcznego koncowego gładzenia? i do żyrafy ( jakbym jednak musiał ją zastosować) ?

I ostatnie pytanie. Jakiego gruntu użyć przed gładzią. PRzypominam że tynk jest gipsowy nowy. Spotkałem sie z opinią że jak sie kłądzie gips na gips to nie trzeba gruntować.

Edytowane przez Pod